Manisa’daki zehirlenme olayında 21 asker hastaneye kaldırıldı. Eski CHP Milletvekili Biçer, yandaş şirketlerin asker sağlığını hiçe saydığını belirtti

Şirketler zehirliyor

RIFAT KIRCI

Manisa 1. Komando Eğitim ve Tugay Komutanlığı Albay Mehmet Arif Seyhun Kışlası’nda görev yapan 21 asker, akşam yemeğinin ardından rahatsızlandı. Baş dönmesi, bulantı ve ateş şikâyeti olan 21 asker Merkezefendi Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Konuyla ilgili BirGün’e konuşan eski Manisa CHP Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, yandaş şirketler tarafından asker sağlığının hiçe sayıldığını belirterek, “Bu insanlar ne aşçılık eğitimi almış ne de daha önceden bu işi yapmış insanlar. En basitinden bir tavuğu nasıl saklanacağını bile bilemeyebiliyorlar” dedi.

GEÇEN YIL DA OLMUŞTU
Geçen yıl askerlerin zehirlenmesiyle gündeme gelen Manisa’da önceki akşam yine zehirlenme olayı yaşandı. Manisa 1. Komando Eğitim ve Tugay Komutanlığı Albay Mehmet Arif Seyhun Kışlası’nda görev yapan 21 asker, akşam yemeğinin ardından rahatsızlandı. Kusma, ateş ve baş dönmesi şikâyetleriyle hastahaneye kaldırılan askerlerin gıda zehirlenmesi geçirdikleri ortaya çıktı.

Geçen yılki olayda konunun önde gelen takipçilerinden biri olan eski Manisa CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer, son olay üzerine BirGün’e şu açıklamalarda bulundu:

‘ŞİRKETLER KOLLANIYOR’
“Geçmişte de buna benzer bir olay yaşanmıştı. Yaşanan olayda şirketin kamu ihalelerine girmekten men cezası almak için uğraştık. Ancak şirket ismini değiştirerek ihalelere girebiliyor. Ticaret izinleri alınıyor. Korunup kollandıkları için bu şekilde devam edebiliyorlar. Yandaş firmalar bunlar. Askerler ya da aileleri askerliğimiz yanar ya da başımıza bir iş gelir diye dava açmak istemiyorlar geçen sefer onların yerine ben davacı oldum. Ölümlü olaydan sonra tutuklananlar da serbest bırakılmıştı. Bana da şirket ismini lekelediğim yönünde davalar açılmıştı.

Şimdi bu olaya da baktığımız zaman aslında bir adli vaka savcıların bu işi soruşturması gerekiyor, ancak yetkililer endişelenecek bir şey olmadığına dair açıklama yapıyorlar. Bir şekilde bu olaylardan sorumlu olan kişiler korunuyorlar. Bakın dava tutanaklarında da vardır. Geçen sefer olan olayda tutuklular işi bilmediklerine dair ifade verdiler. Bu insanlar ne aşçılık eğitimi almış ne de daha önceden bu işi yapmış insanlar. En basitinden bir tavuğu nasıl saklanacağını bile bilemeyebiliyorlar. Şirkette çalışıp uygulamaların yöntemlerin yanlış olduğunu söyleyen gıda mühendisleri ya da yetkili teknikerler ise işlerinden uzaklaştırıyorlar ve bu işi bilmeyen insanları ucuz iş gücü olarak bir şekilde çalıştırılıyorlar.

ÖZELLEŞTİRME FAKTÖRÜ
Eskiden karavana usulü varken hiç zehirlenme olayı olmamış. Hem para askerin içinde kalıyormuş hem de bu gibi olaylar yaşanmıyormuş. Şimdi bu işi özel şirketler yapıyor. İhaleleri de hep yandaşlar alıyor ve bu gibi olaylarda bir şekilde gerçek sorumlular işin içinden çıkıyor.

Geçen sefer ben davacı oldum ancak sesin daha gür çıkması lazım. Aileler bir şekilde bana teşekkür ediyorlar ama böyle cılız tepkilerle olmaz.