TMMOB’nin elektrik ve doğalgaz zamlarına ilişkin raporu, bu zamların şirketlere yaradığını ortaya koydu. Buna göre şirketler kamudan aldığı elektriği 4,5 katı fiyatla tüketiciye ulaştıracak. Birlik itiraza hazırlanıyor.

Şirketlere enerji veren fahiş zam

EKONOMİ SERVİSİ

Yeni yılda elektriğe yüzde 127, doğalgaza yüzde 50 oranında gelen zamlar tüketiciye ağır darbe vurdu. Ne var ki zamların kime yaradığı da yapılan hesaplama ile ortaya çıktı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin raporunda zamların özel şirketler için yapıldığı vurgulandı. TMMOB’ye bağlı 23 meslek odasının imzasıyla yayımlanan raporda, fahiş zamlara itiraz için hazırlanıldığı belirtildi.

Raporda, sanayi, konut, ticarethanelerdeki elektrik fiyatlarına yüzde 50 ve yüzde 125 oranında farklı zamlar uygulandığı hatırlatıldı. TÜİK’in enflasyonu yüzde 36 açıkladığı hatırlatılan raporda şöyle denildi: Fahiş zamların amacı elektrik dağıtım şirketlerini zenginleştirmek. 2019 Ocak-2022 Ocak döneminde TÜFE oranı yüzde 72,5 elektrik fiyatları ise yüzde 155,5-334,8 oranında arttı. Bu oranlar oranlarının tüketici enflasyonu olan TÜFE’nin 2 ila 4,6 katını oluşturdu.
şirketler kollanıyor

Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

•Bir kamu kuruluşu olan Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) en yüksek fiyatın 134,5 kuruş kilovatsaat olduğunu açıkladı.

•EPD bu bedelleri, çok daha yüksek tuttu. Bu, özel elektrik şirketlerinin açık seçik kollandığı anlamına geliyor.

•4 kişilik bir ailenin elektrik faturası en az 210 TL iken, Ocak ayında yüzde 76 artarak 370,80 TL’ye çıkacak.

•Konutta doğalgaz ücretine yüzde 47,1, küçük sanayi işletmelerine yüzde 76,6, büyük sanayi işletmelerinde yüzde 345,5 zam yapıldı. Doğalgaz dağıtım şirketleri faturadaki tutarın üçte birini alıyor.

***

6 acil talep

1) Zamlar geri alınmalı
2) Elektrikte konutlar için düşük tarife sınırı aylık 230 kilovatsaat olmalı.
3) 150 kilovatsaat elektrik yardımı şeffaflaşmalı.
4) Konutta elektrik, doğalgaz ve suda KDV oranı yüzde 1’e düşürülmeli.
5) Faturalarını ödeyemeyenlere kamu desteği sağlanmalı.
6) Çalışan ve emekliye insanca yaşatacak ücret verilmeli.

sirketlere-enerji-veren-fahis-zam-964588-1.


***

Yurttaşı karanlığa terk etmeyin

Elektriğe yüzde 127, doğalgaza yüzde 50’ye ulaşan zamların gelmesine yönelik tepkiler sürüyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) zamların acilen geri alınmasını talep ederek bir rapor hazırlarken birliğe bağlı odalar Başkent’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde bir araya geldi. TMMOB yönetimi, maddi imkansızlıklar nedeniyle faturalarını ödeyemeyen vatandaş sayısında büyük artış yaşanacağı uyarısında bulundu. Protestoya TMMOB’a bağlı elektrik, maden, makine ve kimya mühendisleri odaları ile Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası katıldı. Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “Elektrik fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez” diyerek şunları söyledi: Elektrikte konutlar için düşük tarife sınırı aylık 230 kWh’a yükseltilmeli. 150 kWh elektrik yardımı uygulaması şeffaflaşmalı, ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalı. Yoksul ailelere elektrik yardım sınırı da aylık 230 kWh’a yükseltilmeli. Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suda KDV oranı yüzde 1’e düşürülmeli. Yoksul vatandaşların kış günlerinde elektriksiz ve gazsız kalacağını vurgulayan Yener, şunları söyledi: Maddi imkansızlık nedeni ile faturalarını ödeyemeyenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, kamu kaynaklarından sağlanacak desteklerle, yurttaşların karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmeli. Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri de hızla gerileyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkân verecek düzeye yükseltilmeli.