Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Temsilcisi Avukat İsmail Hakkı Atal, Maden şirketlerinin önünü açan torba yasa taslağının görüşüldüğü komisyon toplantısından çıkarıldı. Atal, "Ben burada hem halkım hem de uzmanım. Konuşmama izin vermediler ‘görüşlerinizi yazılı olarak gönderin dediler" ifadelerine yer verdi.

Şirketlere kolaylık sağlayan kanun teklifi komisyonda görüşülüyor: Yaşam savunucuları toplantıdan çıkarıldı

GÖKAY BAŞCAN

Maden şirketlerinin önünü açan torba yasa taslağının komisyon görüşmelerine çevre örgütlerinin katılmasına izin verilmedi. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Temsilcisi Avukat İsmail Hakkı Atal alt komisyon toplantısından çıkarıldı.

TBMM’ye sunulan Elektrik Piyasa Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nun kurduğu alt komisyon toplantısında görüşülmeye başlandı.

Toplantıda doğalgaz, elektrik, maden şirketleri söz alırken çevre örgütü temsilcilerine söz verilmedi. Komisyon başkanının toplantıdan çıkmasını istemesi üzerine tepki gösteren Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Temsilcisi Avukat İsmail Hakkı Atal, “Burada termikçiler, doğalgazcılar, petrolcüler, madenciler konuştu; halk konuşmadı. Bu komisyon, bu toplantı terk taraflı bir toplantıdır” dedi. Toplantıda kanun teklifine ilişkin görüş verilmesine izin verilmeyen Atal, komisyonu terk etmek zorunda kaldı.

'BEN HEM HALKIM HEM DE UZMANIM'

Komisyon toplantısından çıkarılmasının ardından BirGün’e konuşan Avukat Atal, “Toplantıya milletvekillerinin misafiri olarak katıldık çünkü resmi başvurumuz reddedildi. İç tüzüğe göre komisyon başkanının uzman sıfatıyla dinleme hakkı ve yetkisi var. Ben de 766 maden ihalesinin iptal davasını açan birçok meslek ve çevre örgütünün vekili olarak söz olmak istedim. Benden önce petrolcüler, madenciler söz aldı. Ben burada hem halkım hem de uzmanım. Konuşmama izin vermediler ‘görüşlerinizi yazılı olarak gönderin dediler, ben de sözlü olarak ifade etmek istedim. Bunun üzerine dışarı çıkarıldım. Toplantıdan çıkarılmam, bu yasa değişikliklerin şirketlerini işini kolaylaştırmak için yapıldığını bir kez daha gösterdi” ifadelerini kullandı.

Atal’ın toplantıdan çıkarılması üzerine söz alan komisyon üyesi HDP’li Ali Kenanoğlu, “Maden kanunlarının görüşüldüğü bir yerde çevre örgütlerini ilgilendirmediğini söylemek mümkün değil. Madenler şuan alanlarından, yaşam alanlarından hatta çoğu yerde insanların kutsal saydıkları mekanların altından çıkarılıyor. Çevre örgütlerinin maden yasalarına ilişkin eleştirileri ve önerileri var. Buna rağmen hiçbir çevre örgütü buraya davet edilmedi. Sadece yazılı görüş istendi, onlar da zaten burada okunmayacak” diyerek tepki gösterdi.