Şirketlerin istediği komisyondan geçiyor

Yunus Emre Ceren

Maden şirketlerinin önünü açan torba yasa taslağının komisyon görüşmeleri sürerken AKP Milletvekili Fahri Çakır, yeni bir madde önerisi daha getirdi. Maden şirketlerine bir çok imtiyaz tanıyan torba yasaya eklenecek maddeyle birlikte şirketler ruhsat sahası dışında geçici tesis kurulma hakkına sahip olacak.

TBMM’ye sunulan Elektrik Piyasa Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonda hâlâ Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’da görüşülüyor. Meslek odalarının ve çevre örgütlerinin itiraz ettiği torba yasa teklifi eklenen yeni maddelerle maden şirketleri için büyük fırsata dönüşüyor.


KOMİSYON MADEN ŞİRKETLERİ İÇİN

Yeni maddenin komisyon toplantısı başladığında öğrendiklerini belirten HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu BirGün’e konuştu. HDP’li Kenanoğlu, “Yeni maddeye de itiraz ettik ancak oy çokluğuyla geçidiler. Maden şirketleri kendileri için kurulmuş bir komisyon buldular ve istedikleri kanunu geçiriyorlar” ifadelerini kullandı.

YABANCI ŞİRKETLER İÇİN TOPLANDIK

Komisyon toplantısında konuşan HDP Milletvekili Murat Çepni ise, “Bilim insanlarının, halkın, ekoloji ve çevre örgütlerinin dahil olmadığı bir toplantı amacına uygun değildir. Sadece sermaye şirketlerinin karını arttırmak için bir araya gelmiş insanlar topluluğuna, onların kravatlı haline dönüşürüz. Alamos Gold, Uyar madencilik gibi firmaların yetkisini uzatmak için yasa çıkartıyorsak, yabancı şirketlerin istediğini yapıyoruz demektir” dedi.

***

Elitaş’a EMO’dan tepki

Meclis’teki komisyon görüşmeleri sırasında, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Özdağ’ı hedef alan ifadeler kullandı. EMO, Elitaş’ın açıklamalarına tepki gösterdi.

Elitaş, komisyon toplantısında EMO’nun görüşlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Arkadaş konuyu bilmiyor gibi geliyor bana. Arkadaş çok güzel siyasi tespitler yaptı; çevreydi, şunlar bunlar ama elektrikle ilgili bir şey konuşmadı. Benim babam elektrikçiydi, oto elektrikçisiydi, az çok biliyorum. Ama şimdi elektrik üreticisiyim.. Arkadaşın konuştuğuna bakıyorum, ben kendi bilgilerimi değerlendiriyorum -orada elektrik mühendisi arkadaşlar var- hakikaten daha iyi biliyorum gibi geliyor."

Elitaş da kanundan faydalanacak mı?

EMO Yönetim Kurulu, Elitaş’ın açıklamasına tepki gösterirken, "Elektrik üreticisi olarak bu kanun teklifinden faydalanacak mı merak ediyoruz" diye sordu.

EMO açıklamasında şöyle denildi: Elektrik sektörünü ilgilendiren bir kanun teklifi ile ilgili olarak EMO kamunun bütün belgelerini ve raporlarını inceleyerek görüş oluştururken, Komisyon Başkanı, bir tek bilimsel veri, enerji sektörüne ilişkin tek tablo içermeyen, sadece belli bir çevre için hazırlandığı itiraf edilen torba kanun teklifini görüştürmeye devam etmektedir.

Sayın Elitaş, EMO temsilcimizin teknik ve mesleki açıklamalarını "siyasi tespit" diye niteleyerek etkisizleştirmeyi hedeflemiştir. Oysa siyaset yaşamın, mühendisliğin dışında değil, hangi niyet ve nasıl yaptığınızla ilgili olarak o mesleğin özüne dairdir.