Şirketlerle TMO el ele

BİRGÜN İZMİR

ÜZÜM-SEN Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, üzüm üreticilerinin insanca yaşayabilmesi ve üretimlerini devam ettirebilmeleri için maliyeti 9,50 lira olarak hesaplanan kuru üzüm referans fiyatının en az 13 lira olması gerektiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı’nın “Kuru üzüm fiyatları 10 TL’nin altına düşerse müdahale ederiz, TMO’ya alım yaptırırız” sözünün inandırıcı gelmediğini kaydeden Çobanoğlu, “Çünkü 2 yıl önce TMO az miktarda kuru üzüm almış, aldığı kuru üzüme dış pazar arama yerine TARİŞ’e kârlı bir şekilde satarak üreticinin sırtından para kazanmış, Tariş’in o miktardaki kuru üzümü ortaklarından almasını engellemiştir. Geçmiş yıllarda TMO fındıkta da aynı şeyi yapmış, fındık fiyatları yükseleceği zaman piyasaya fındık sürerek fiyatları düşürmüş, bu durum ihracatçı şirketlerin işine yaramıştır” dedi.

ÜZÜM-SEN olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da en ince ayrıntısına kadar üzümün maliyet hesabını yaptıklarını belirten Çobanoğlu, şunları söyledi:

“2019 yılında 1 kg kuru üzüm maliyeti üreticilerin kendilerinin ve ailelerinin harcadığı emeği saymazsak en iyimser hesapla 8.50 lirayı bulmaktadır. Harcanan aile emeğini ücretlendirdiğimizde ise bu maliyet 9.50 liradır. Hele bir de 1 dekar bağın çıplak arazi değerini ve bağ yetiştirmeye harcanan parayı ve bu paranın bankalara yatırılmış olması halinde yıllık alınacak yüzde 16 faizini hesapladığımızda ise 1 kg kuru üzümün üreticiye maliyeti 16.00 liraya bulur.”

TARİŞ DESTEKLEME ALIMI YAPMALI

Çobanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üzüm üreticilerinin insanca yaşayabilmesi ve üretimlerini devam ettirebilmeleri için en azından kuru üzüm maliyeti olan 9.50 liranın üzerine yüzde 25 kar payı+ yüzde 10 insanca yaşam payı eklenerek fiyat belirlenmelidir. Ama alım yapılırken üreticinin emeğinin gerçek değeri bile eklenmemekte, açlık ve yoksullukla yaşamaya devam etmesi istenmektedir. Biz bu haksızlığa Hayır! diyoruz.”