Termik santralların ve madenlerin kuşatması altında olan Maraş Elbistan’da Alta Mühendislik tarafından mermer ocağı projesi ÇED süreci başlatıldı. Açılması planlanan madenocağı su havzaları, tarım arazilerinin yanı sıra halk sağlığını da tehdit ediyor

Şirketten itiraf niteliğinde proje tanıtım dosyası

Gökay BAŞCAN

Serkan Bulut tarafından, Maraş Elbistan’da açılmak istenen Mermer Ocağı Arama ve İşletme Tesisi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Toplamda 15 hektara yakın alanda arama yapılacak projenin bedeli 575 bin TL olarak belirlendi. Tesiste, saatte 405 ton, yılda ise 810 bin ton mermer çıkarılması planlanıyor. Termik santrallar ve madenler tarafından kuşatılmış Elbistan’da yeni bir mermer ocağı projesinin, çevreye ve halk sağlığına vereceği zarar, ALTA ÇED Proje Mühendislik A.Ş.’nin hazırladığı proje dosyasında itiraf gibi ifadeler yer alıyor.

Açık ocak işletmeciliği tekniğiyle işletilmesi planlanan maden ocağı yerleşim yerlerine ve su havzalarına çok yakın. Şirketin tanıtım projesinde yer alan bilgilere göre açılması planlanan mermer ocağı Topraktepe İlkokulu’na 2,1 kilometre, Ceyhan Nehri’ne ise sadece 4,14 kilometre uzaklıkta. Ulaşım ve nakliye yolları, altyapı ve tesis inşaat faaliyetlerinden kaynaklı toz oluşumun meydana geleceği ifade edilen dosyada, ocağın çevresinde ve malzemenin taşınacağı yol boyunca meydana gelecek gürültü de yer alıyor.

Dere yatakları risk altında

Dosyada, madende çalışacak kişilerden kaynaklı evsel atık suların, yüzey sularına deşarjı ve ‘temizlenecek yüzey’ malzemesinin hatalı depolanması sonucu yeraltı suyunda kirlilik oluşma riski de yer aldı. Kazı, depolama, nakliye gibi faaliyetler sırasında dere yataklarına dökülme ihtimali olan malzemelerin su havzalarına vereceği zararı gözler önüne serdi. Yerleşim yerlerine çok yakın olan maden sahasının, yerleşimler arası ulaşım yollarının geçici olarak bloke olmasına sebep olacak.

Yerel üretimde azalma

Üretim alanlarını da tehdit eden proje nedeniyle; tarım alanları, mera, yaylak gibi alanlar azalacak. İşgücünün madenciliğe kayması, yerel üretimde azalmaya neden olacak. Dosyada, hazırlık aşamasında gürültü, hava kirliliğinden dolayı hastalıkların oluşabileceği ve insanların göç etmek zorunda kalabileceği belirtildi.