Hollanda, sirklerdeki yabani hayvanlarla ilgili yasa tasarısını geçtiğimiz hafta kabul etti. Yasak, 15 Eylül itibariyle ülkedeki tüm sirkler için geçerli.

Sirklerde yabani hayvan kullanılması yasaklandı!

Doğal hayatlarından koparılarak insanların eğlencesi uğruna “eğitilen” aslan, ayı, fil, zürafa ve deniz aslanı gibi yabani hayvanlar, özellikle taşıma sırasında büyük zorluklar çekiyor, küçük kafeslerde yaşamaya zorlanıyor ve doğalarına aykırı hareketler sergilemek üzere sahneye fırlatılıyor.

Gaiadergi'de yer alan habere göre, Hollanda’da faaliyet gösteren 22 sirkten yalnızca 16’sının “sahip olduğu” yabani hayvan sayısı 119. Hayvan hakları organizasyonu olan Wilde Dieren de Tent Uit, bu yasak için dokuz yıl önce bir kampanya başlatmıştı, şimdiki hedefi ise sirklerin “daha uygun” hayvanlara yuva olması.

Meksika, Avusturya, Yunanistan ve Belçika’nın da aralarında bulunduğu dokuz ülke sirklerde yabani hayvanların kullanılmasını tamamen yasakladı, geçtiğimiz sene ekim ayında Malta da benzer bir yasayı kabul etmişti.

"HAYVANSIZ" TÜRKİYE SİRKİ
Birçok kampanya başlatılsa da Türkiye’de hayvanların sirklerde kullanılmasını engelleyen bir yasa henüz mevcut değil. Fakat 2006 yılında kurulan Türkiye Sirki, gösterilerinde hayvanları kullanmayı reddediyor: “Türkiye Sirki olarak her geçen gün sektörümüze yenilikler katarak, çevreye zarar vermeyen, doğayla barışık ve insan sağlığını önde tutan projelerle hizmet üretmeye devam edeceğiz. Biz tüm canlıların dostuyuz, hayvanları sahnede görmekten değil kendi yaşam alanlarında görmekten hoşnut olanlarız.”