Şırnak, doğa düşmanı şirketlere teslim
Fotoğraf: MA

Gökay BAŞCAN

Ağaç kesimleriyle sık sık gündeme gelen Şırnak’ta, aynı gün 49 projeye onay verildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, birçoğu iklim krizini tetikleyen doğa düşmanı madencilik ve petrol sektörlerinden oluşan projelere çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci işletilmedi. Bakanlık tüm projelere ÇED gerekli değildir kararı verdi.

İklim kriziyle birlikte dünyayı ve ülkeyi etkisi altına alan kuraklık tehlikesi büyürken iktidar yine gözünü doğaya dikti. Ülkenin her bölgesinde çok yaygın olarak devam eden ekolojik talan Şırnak’ta da sürüyor. Şırnak Barosu’nun yaptığı açıklamaya göre 2021 yılında yalnızca şubat ayından eylül ayına kadarki yedi aylık sürede Şırnak’ın tüm ormanlarının yüzde 8’i yok edildi. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre ise 2 yılda 500 bin ton ağaç kesildi.

Kesilen ağaçların ise sosyal medya hesaplarından satıldığı öne sürülmüştü.

AKP döneminde sıkça yönetmeliği değişen ÇED de koruyucu işlevini yitirdi. 21 Mart’ta 49 projeye ÇED gerekli değildir kararı verildi. Projelerin birçoğu maden ve enerji sektörüne ait.

ÇED duyuru sayfasında, ‘I., II. ve V. Grup Madenler’ olarak sınıflandırılan 16 projeye onay verildi. Böylece Şırnak’a yeni maden ocakları açılacak, var olanların kapasitesi genişletilecek.

‘Enerji’ kategorisinde yer alan 3 projeye de ÇED gerekli değildir kararı verildi. Şırnak’a 2 güneş enerji santralı, 1 adet de hidroelektrik santral inşa edilecek.

Bir diğer kategori olan ‘Petrol-Doğalgaz-III. ve IV. Grup Madenler’de yer alan 21 projeye onay verildi. Birçok bölgeye yeni sondajlar açılırken ayrıca maden tesisleri inşa edilecek. Bölgede büyük ekolojik yıkım yaratacak kategorilerden biri de ‘Sanayi’.

Bölgeye verilen kararlar ile 8 adet asfalt plent ve hazır beton tesisi açılacak