Sirte gerilimi bölgesel savaşa yol açabilir

■ DIŞ HABERLER SERVİSİ

Libya’da Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı (UMH) güçlerin kritik nokta olan Sirte’ye “çok yakında” operasyon başlatacağını duyurması bölgede hareketliliği artırdı. Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’na destek veren Mısır hükümeti, Sirte hamlesi sonrası Libya’ya asker gönderilmesi için dün meclise tezkere sundu. Meclis’te tezkerenin görüşüldüğü saatlerde dikkat çeken bir görüşme gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump ile Mısırlı lider Sisi arasında telefon görüşmesi yapıldı.

El Arabiya’nın haberine göre, Sisi’nin görüşmede Libya’da ateşkes sürecine bağlı kalacağını beyan ettiği bildirildi. Ankara’da ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, UMH’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve Malta İçişleri Bakanı Byron Camilleri üçlü toplantı yaptı. Toplantının içeriğine ilişkin detaylı bilgi verilmedi.

Libya’nın sınır komşusu Mısır’da dün tezkere hareketliliği yaşandı. Sirte’ye olası bir askeri hamle karşılığında ülkeye asker göndermeye hazırlanan Kahire yönetimi, Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi’yi destekleyenlerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde tezkereyi oylama kararı aldı. Oylama kapalı oturumda yapılırken tezkerenin geçmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Sisi, geçen ay Hafter’i destekleyen aşiret liderleriyle Kahire’de yaptığı toplantıda, “Libya’nın güvenliğine doğrudan tehdit oluşturacak adımlar karşısında seyirci kalmayacağı” taahhüdünde bulunmuş, Sirte’ye düzenlenecek bir operasyonu ‘kırmızı çizgi’ olarak ilan etmişti.

PETROL SAHALARI HEDEFTE

Bölgede gerilimi yükselten Sirte hamlesi, bölgedeki zengin petrol yataklarına yönelik hakimiyet yarışında kritik önem taşıyor. Sirte, kentin güneydoğusunda uzanan ve “Libya petrol hilali” olarak bilinen zengin petrol kaynaklarının denize ulaştırılmasında stratejik önem taşıyor. Sirte’nin kontrolü ocak ayından bu yana Hafter’e bağlı birliklerin elinde bulunuyor.

Öte yandan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Cezayir’in Libya krizine ilişkin bir girişimi sunma aşamasında olduğunu açıkladı. Basına demeç veren Tebbun, Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli bir Tunus-Cezayir çözümü üzerine çalıştıklarını ifade etti. Tebbun, Sisi’nin aşiret liderleriyle yaptığı toplantıya da tepki gösterdi. “Libya’da kabileleri silahlandırmak yeni bir Somali demektir” diyen Tebbun, bölgedeki silahlı hareketliliğe karşı Türkiye ve Cezayir Dışişleri Bakanlarının günlük temas halinde olduğunu ifade etti.