Burkina Faso’da ivme kazanan Fransa karşıtlığı iki ülke arasında dönüm noktası oldu. Bayala, “Rusya ile işbirliği Fransa’nın sonu, yeni krizlerin de başlangıcı” dedi.

Sırtını yeni krize yasladı
Halk, Fransa karşıtı protesto düzenledi. (Fotoğraf: AA)

Yaren ÇOLAK

Burkina Faso hükümetinin, pazartesi günü ülkede konuşlu Fransız askeri birliklerinin çekilmesi için bir ay süre tanıması üzerine Paris yönetimi ülkeden birliklerini çekme kararı aldığını duyurdu. Bakanlıktan dün yapılan başka bir açıklamada ise ‘ikili ilişkilerin durumu’ gerekçe gösterilerek Burkina Faso’da görev yapan büyükelçinin geri çağrıldığı bilgisi verildi.

Şiddet, yoksulluk ve cihatçı saldırıların sarmalındaki Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da askeri geçiş hükümetinin 23 Ocak’ta Fransa’dan ülkede konuşlu askerlerini çekmesi talebi, iki ülke arasında yeni bir sürecin başlangıcı oldu. Bir süredir Fransa karşıtı eylemlere sahne olan Burkina Faso’nun bu kararı, Mali’nin Fransa ile yaşadığı kopma sürecini akıllara getirdi.

Sivil toplum örgütü Citizen Balai hareketinin üyesi Serge Imhotep Bayala, ülkedeki durumu ve iki ülke arasındaki ilişkileri BirGün’e değerlendirdi.

Bayala, “1890’dan 1960’a kadar Fransız imparatorluğunun bir kolonisiydi ve 1960’tan beri ise bağımsız. Ancak bu gerçek bir bağımsızlık değil. Çünkü ekonomik, sosyal, siyasi, kültürel ve askeri olmak üzere birçok alanda Fransız emperyalizminin yeni-sömürgeci tahakkümü altında. Ülkem Burkina Faso’daki Fransız politikası, neo-sömürgecidir. Paris hükümetinin iç siyasi ve askeri işlere alenen müdahalesi bağımsızlığa yönelik bir saldırı. Bu durum ülkedeki Fransa karşıtlığını artırdı” dedi.

Imhotep Bayala, Citizen Balai hareketi üyesiImhotep Bayala, Citizen Balai hareketi üyesi

RUSYA-FRANSA ÇEKİŞMESİ YAŞANIYOR

Halkın Fransız politikalarına duyduğu rahatsızlığın başında peş peşe yaşanan casusluk olaylarının geldiğini söyleyen Bayala, “İki Fransız casus bir aydan daha kısa bir sürede yakalanıp hükümet tarafından sınır dışı edildi. Bunlar zaten tırmanan gerilimi körüklüyor. Yaşanan casusluk olayları içişlerimize bir müdahale çabası olarak yorumlandı. Geçici askeri hükümetin yeni politikaları da bunları gün yüzüne çıkarmak üzere kurulu. Yeni hükümet Rusya’yla yakın ilişkiler kurarken Paris’ten Burkina Faso’ya kurulan köprüyü yıkmak istiyor. Yüzbaşı İbrahim Traore hükümeti, ülkelerinde konuşlu Fransız güçlerinin statülerine ilişkin 2018’deki anlaşmanın feshedildiğini Fransa’ya resmi olarak bildirdi. Bu oldukça kritik bir hamle” ifadelerini kullandı.

YENİ KRİZLERİN BAŞLANGICI OLACAK

Fransa olmak üzere belirli güçlerin desteğinden ve uzmanlığından yararlanan terörist gruplar olduğuna dikkat çeken Bayala, ülkedeki siyasi istikrarsızlığın arka planında da bu ilişkilerin olduğuna vurgu yaptı. Traore’nin iktidara geldiği darbenin destekçisinin ise Rusya hükümeti olduğunu söyleyen Bayala, Fransa’yla iplerin koparılmasında da bu durumun rol oynadığını aktardı. Bayala sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Rusya ile işbirliği kesinlikle Fransa ve Batı’nın sonu olacak. Ancak yeni krizlerin de başlangıcı.”

Burkina Faso hükümeti, ülkelerinde konuşlu Fransız güçlerinin statülerine ilişkin 2018’deki anlaşmanın feshedildiğini Fransa’ya resmen bildirdi. Burkina Faso’da Fransız Sabre Operasyonu kapsamında 400 asker görev yapıyor.