Meclis 1 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasıyla açılacak. Hükümeti kurma görevini CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na vermeyen Erdoğan’ın, CHP’lilerce protesto edilmesi bekleniyor

Sırtlarını dönecekler

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Ekim Perşembe günü açılıyor. Yeni yasama yılının ilk konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Daha önce Meclis’e geldiğinde CHP’lilerce protesto edilen Erdoğan’ın bu kez nasıl karşılanacağı ise merak konusu. CHP, konu hakkındaki kararını bugün ve yarın parti içerisinde yapılan görüşmelerden sonra verecek.

Meclis Genel Kurulu, 1 Ekim günü saat 15:00’te toplanacak. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz sunuş konuşmasını yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yasama yılı açış konuşmasını yapacak. Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na hükümeti kurma görevi vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni yasama yılı açış konuşmasını yaptığı sırada CHP’li milletvekillerinin tutumu üç ihtimalli olacak.

1. ihtimal: Terk etmek
O ihtimallerden en kuvvetlisi, Meclis Genel Kurulu’nu terk etmek olacak. Daha önce de bağımsız bakanların yemin etmesi, Özgecan Aslan cinayeti sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın konuşması ve çözüm sürecine ilişkin araştırma önergelerinin görüşülmesi oturumlarında CHP’li milletvekilleri genel kurulu terk etmişlerdi. Perşembe günü Erdoğan kürsüye çıktığı anda da CHP sıralarının boşalması bekleniyor.

2. ihtimal: Sırt dönmek
İkinci ihtimal ise, Erdoğan’ın konuşması sırasında CHP’li milletvekillerin kürsüye sırtını dönmesi olacak. Bu ihtimale göre Erdoğan konuşması için kürsüye gelene dek normal oturma düzeninde oturacak olan CHP’li milletvekilleri, Erdoğan’ın konuşması sırasında sandalyelerini ters çevirerek kürsüye sırtlarını dönecek. Bu ihtimal de daha önce 17-25 Aralık rüşvet soruşturması sonrasında istifa eden 4 eski bakanın genel kuruldaki konuşması ve çözüm sürecine ilişkin araştırma önergeleri sırasında AKP Adıyaman milletvekili Salih Fırat’ın kürsüye çıkması sonrasında uygulanmıştı.

Zayıf ihtimal: Dinlemek
Üçüncü ve son ihtimal ise, Erdoğan’ın konuşması sırasında CHP’li milletvekillerinin konuşmayı normal oturuş düzeninde dinlemesi. Ancak özellikle hükümeti kurma görevini Kılıçdaroğlu’na vermeyen Erdoğan’ın CHP’li milletvekilleri tarafından tepki gösterilmeden karşılanma ihtimali zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

CHP: MUHATAP ALMAYACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis Genel Kurulu’nda nasıl karşılanacağını, CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Mehmet Bekaroğlu ile Grup Başkanvekili Levent Gök, BirGün’e değerlendirdi. Üç ismin değerlendirmeleri şöyle:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Cumhurbaşkanı tarafsızlığı bulunmayan, bu tarafsızlık düzeyine hiç erişmemiş biridir. Yaptığı hiçbir konuşma ve faaliyeti Cumhurbaşkanlığı sıfatı ile olmamış, AKP Genel Başkanlığı sıfatı ile olmuştur. CHP olarak açılışta ne yapacağımıza yönelik resmi bir karar almasak da diyebilirim ki biz Erdoğan’ı o gün de muhattap olarak almayacağız.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu: Erdoğan’ın açılış konuşmasının bizim için pek bir karşılığı yok. Konuşma sırasındaki tutumumuzu bugün yapacağımız görüşmede netleştireceğiz.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Erdoğan’ın konuşmasında ne gibi bir tavır alacağımıza yönelik kararımızı belirlemek için bugün yetkili organlarımızı toplayacağız. Karar alma sürecimizin sonucunda resmi görüşümüz yarın netleşir. Genel Başkanımızın da görüşü burada çok etkili olacak.

HDP PERŞEMBE KARAR VERECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı protesto etmesi beklenen HDP’de karar Perşembe günü verilecek. Yeni yasama yılının açılış töreninden önce saat 10’da grup toplantısı yapacak olan HDP’de Genel Kurul’da Erdoğan’a ne şekilde tepki gösterileceği karara bağlanacak.

Konu ile ilgili konuşan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “HDP’li milletvekilleri olarak Perşembe sabahı grup salonunda tam kadro toplanacağız ve genel kuruldaki tavrımızı netleştireceğiz. Erdoğan’ı protesto edip etmeyeceğimiz ve edeceksek protesto şeklimiz o zaman belli olacak” dedi.