Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi Mısır’ın başkenti Kahire’deki Tahrir Meydanı dahil bir çok meydanda ilk defa protesto edildi

Sisi ilk kez protesto edildi

2011 yılında Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in koltuğundan inmesine neden olan eylemlerin merkezi başkent kahire’nin tahrir meydanı’nda tekrar hükümet karşıtı protestolar baş gösterdi. Tahrir dahil Kahire, İskenderiye, Dumyat ve Suveyş gibi kentlerin farklı meydanlarında bir araya gelen Mısırlılar, Cumhurbaşkanı Sisi karşıtı sloganlar attı. Eylemcilerin defol anlamına gelen “İrhal” şeklinde sloganlar attığı duyuldu.

Sosyal medya ön planda

Sosyal paylaşım sitelerinde ve yurt dışından yayın yapan muhalif televizyon kanallarında düzenlenen gösterilere ilişkin video görüntüleri paylaşıldı. Mısır’da dün gece başkent yapılan eylemler esnasında Twitter’da yapılan paylaşımlarda “Tahrir Meydanı” etiketinin kullanımının kısa sürede 1 milyonu aştığı gözlendi.

Maç sonrası eylemler

Ehli ve Zemalik futbol takımları arasında oynanan süper kupa maçının ardından eylemler başladı. Görgü tanıklarına göre, 300 civarında eylemci 25 Ocak Mısır devriminin simgesi haline gelen başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’na kısa bir süreliğine girerek yönetim aleyhinde slogan attı.
Polisin müdahalesinin ardından Tahrir Meydanı’na çıkan caddelere dağılan eylemciler ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Bazı caddelerde güvenlik güçleri göz yaşartıcı bomba kullandı ve bazı eylemcileri gözaltına aldı.

Polis, eylemlerin sona ermesinin ardından özellikle de Tahrir ve Talat Harb meydanları ve bu meydanlara çıkan caddelerde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Ülke dışından yayın yapan muhalefete yakın televizyon kanalları ve sosyal medyada ise onlarca gösteri ve eylem görüntüsü yayımlandı.

***

NE OLMUŞTU?

İspanya’da yaşayan Mısırlı müteahhit Muhammed Ali’nin iki hafta önce sosyal medya üzerinden yayımlamaya başladığı videolar, kısa sürede yayılmış ve söyledikleri Mısır sokaklarında karşılık bulmuştu.

Yönetimle uzun süre çalıştığını ve ülkede son yıllarda yapılan yolsuzlukları bildiğini anlatan Ali’nin özellikle de Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yi hedef alması ve suçlaması dikkati çekmişti.


Takipçi sayısı kısa sürede hızla artan Ali, geçen pazartesi günü sosyal medya üzerinden “Sisi bu kadar yeter” adında bir hashtag açmıştı. Kısa sürede 1 milyona ulaşan hashtagın kapatılmasının ardından Ali, dün Mısır’ın Ehli ve Zemalik futbol takımları arasında oynanacak olan süper kupa maçının ardından eylem yapma çağrısında bulunmuştu.