Türkiye’nin mahalle temelli ve aktif vatandaş odaklı ilk katılımcı bütçesi "Benim Bütçem", Şişli Belediyesi ve Şişli Kent Konseyi öncülüğünde hayata geçirildi. Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, "Katılımcı bütçe ile demokrasiyi daha yaşanabilir hale getiriyoruz. 'Benim Bütçem', vatandaşın sesini yeniden yükseltiyor ve aktif vatandaşlığı güçlendiriyor. Şeffaf bütçe sayesinde komşularımız vergilerinden elde edilen gelirin nasıl ve nereye harcandığını öğreniyor ve hesap sorabiliyor" dedi.

Şişli Belediye Başkanı Keskin: Katılımcı Bütçe ile demokrasiyi daha yaşanabilir hale getiriyoruz

Şişli Belediyesi'nin, ilçenin 25 mahallesinde yaşayan vatandaşların katılımıyla yaklaşık 1 yıl süren bir çalışmayla hazırladığı "Benim Bütçem" projesi, Cemal Reşit Rey’de düzenlenen konferansla kamuoyuna tanıtıldı.

Dünyada 3 bine yakın belediyede hayata geçirilen katılımcı bütçe çalışmaları, bütün boyutlarıyla ilk kez Türkiye’de bir belediyede uygulandı.

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Şişli Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu’nun ev sahipliğinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen konferansa, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, siyasi partilerin temsilcileri, milletvekilleri, belediye başkanları, farklı ilçelerin kent konseylerinden temsilciler, katılımcı bütçeyi daha önce uygulayan belediyelerden temsilcilerin yanı sıra Şişli Katılımcı Bütçe mahalle sözcüleri ve vatandaşlar katıldı.

“113 MİLYON LİRA KATILIMCI BÜTÇE OLARAK AYRILDI

Bir yıl boyunca hazırlık çalışmaları devam eden proje, 100’den fazla çalışma grubu toplantısı, paydaşlara 12 sunum, 28 kategoride 7 yuvarlak masa toplantısı, 2 gönüllü toplantısı, muhtar ziyaretleri ve 25 mahallede vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Mahalle Bütçe Toplantıları gerçekleştirildi. Mahalle Bütçe Komitelerinin her mahalledeki ihtiyaç ve öncelikleri belirlemesiyle oluşan talepler, Şişli Bütçe Konseyi tarafından son hale getirildi. Şişli Belediyesi’nin 800 milyon tutarındaki 2022 bütçesinin yüzde 14’üne denk gelen 113 milyon TL’lik kısmı, mahallelerden toplanan ihtiyaç ve önceliklere göre katılımcı bütçe olarak belirlendi. Bu rakam, ücret ve zorunlu giderler dışındaki 219 milyon TL’lik yatırım ve faaliyet bütçesinin yüzde 51,56’sını oluşturdu."

“DEMOKRASİYİ DAHA YAŞANABİLİR BİR HALE GETİRİYORUZ”

Konferansta konuşma yapan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde toplumcu belediyecilik ve katılım sözü verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Amacımız, vatandaşın en altta yer aldığı bu piramidi ters çevirmek ve başka bir yönetimi mümkün kılmaktı. Bu yılın başında, katılımcı demokrasinin en somut adımlarından biri olan, katılımcı bütçe anlayışını 'Benim Bütçem' adıyla Şişli’de hayata geçirmek için adım attık. Bütçeyi yapmak kadar bu işin özü ve felsefesi de önemli. Çünkü biz 'Benim Bütçem' ile sadece belediye bütçesini konuşmuyoruz. Aynı zamanda doğrudan demokrasinin mahalle düzeyinde yaygınlaşması için çalışıyoruz. Benim Bütçem, vatandaşın sesini yeniden yükseltiyor ve aktif vatandaşlığı güçlendiriyor. Mali şeffaflığı ve hesap verilebilirliği garanti ederek, finansal demokrasinin kurulmasını sağlıyor. ‘Şeffaf bütçe’ sayesinde komşularımız vergilerinden elde edilen gelirin nasıl ve nereye harcandığını öğreniyor ve hesap sorabiliyor. Bu çalışma, komşularımıza 4-5 yılda bir tekrar eden seçimlerin dışında kamusal hayata katılmaları için yeni bir fırsat sunuyor. Komşularımız, siyasetçiler, idareciler ve bürokrasi doğrudan birbirleriyle temas kuruyor, bu projeyle. Böylece seçmenlerle yönetim görevini yürütenler arasında yeni, daha adil ve sürdürebilir ilişkiler kuruluyor. Özetle, katılımcı bütçe-‘Benim Bütçem’ ile demokrasiyi yaşanır hale getiriyoruz. İşte bu nedenle, Benim Bütçem’in sadece Şişli’nin değil, Türkiye’nin geleceği için atılan çok kıymetli bir adım olduğuna yürekten inanıyorum.”

(ANKA - EDDA SÖNMEZ, OKTAY YILDIRIM)