Şişli Belediyesi’nin, Şişli Kent Konseyi ile birlikte başlattığı, katılımcı bütçe projesi Benim Bütçem’in en önemli aşamaları olan mahalle toplantıları ile Mahalle Bütce Komiteleri’nin seçimleri tamamlandı. Hafta sonu bir araya gelen Bütçe Komiteleri, mahallelerden gelen öncelikleri müzakere etti. Mahalle öncelikleri daha sonra bütçelendirilmesi için Şişli Bütçe Konseyi’ne sunulacak.

Şişli’de ‘katılımcı bütçe’ projesi kapsamında Mahalle Bütçe Komiteleri’nin seçimi tamamlandı

Şişli Belediyesi ile Şişli Kent Konseyi'nin birlikte yürüttüğü katılımcı bütçe projesi, Benim Bütçem’in mahalle toplantıları ile Mahalle Bütçe Komiteleri’nin seçimi sona erdi. Seçimin ardından hafta sonu Şişli Belediyesi Derviş Eroğlu Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Mahalle Bütçe Komitesi üyeleri, mahalle önceliklerini belirleyip Şişli Bütçe Konseyi’ne sunmak üzere müzakere sürecini başlattı. Bundan sonraki süreçte Şişli Bütçe Konseyi, mahallelerden gelen bu öncelikleri belediye yöneticileriyle birlikte bütçelendirecek ve katılımcı bütçenin nihai halini bu ayın sonunda Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’e sunacak.

İlki Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nde 21 Haziran Pazartesi günü başlayan Benim Bütçem Mahalle Toplantıları, Şişli’nin 25 mahallesinde gerçekleştirildi. Son toplantı, 5 Ağustos Perşembe akşamı Yayla Mahallesi’nde yapıldı. Şişli Belediye Başkanı Muammer Kesin ile Şişli Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu, toplantılarda yaptıkları konuşmalarda tüm Şişlilileri Benim Bütçem çalışmasına katılmaya davet etti. Şişli Belediye Başkanı Keskin, her toplantının ardından mahalle sakinlerinin sorularını yanıtladı.

HERKESE OY HAKKI

Şişli’de yürütülen Benim Bütçem’in ayırt edici özelliklerinden biri, 7 yaşından itibaren tüm çocukların doğrudan mahalleleri için söz, karar ve yetki mekanizmalarına katılabilmeleri. Benim Bütçem Mahalle Toplantıları sürerken 7 yaşından itibaren tüm Şişlililer, toplantılarda dağıtılan formları doldurarak veya dijital ortamda www.benimbutcem.com adresi üzerinden başvuru yaparak Mahalle Bütçe Komitelerine aday olabildiler.

Mahalle Bütçe Komitesi seçimleri ise 28 Temmuz ile 12 Ağustos tarihleri arasında düzenlendi. Yine 7 yaşından itibaren tüm Şişlililer, www.benimbutcem.com üzerinden, muhtarlıklar veya gezici araçta bulunan sandıklarda adaylara oy vererek, kendi mahallelerindeki Mahalle Bütçe Komitesi’ni belirlediler.

sisli-de-katilimci-butce-projesi-kapsaminda-mahalle-butce-komiteleri-nin-secimi-tamamlandi-910934-1.

İHTİYAÇ KARTI ANALİZLERİ İNCELENDİ

Kendi mahallelerinde en çok oyu alarak Bütçe Komitelerine giren Şişlililer, 15 Ağustos Pazar günü Şişli Belediyesi Derviş Eroğlu Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Toplantıda 25 mahallenin Bütçe Komitesi üyeleri, mahalle taleplerini netleştirmek için ihtiyaç kartı analizlerini inceledi. Komiteler, belediye bütçesinin hem mahalleleri hem de Şişli için en iyi şekilde kullanılması amacıyla müzakere sürecini başlattı. Komitelerde belirlenen mahalle öncelikleri, daha sonra bütçelendirilmek üzere Şişli Bütçe Konseyi’ne iletilecek.

Mahalle Bütçe Komiteleri’nden gelen sözcülerden oluşan Bütçe Konseyi, belediye yetkilileriyle birlikte mahalle önceliklerini bütçelendirerek, Eylül ayında Belediye Meclisi’nde görüşülecek hale getirecek.

“KATILIMCI DEMOKRASİNİN EN SOMUT ADIMLARINDAN BİRİ”

Benim Bütçem çalışmasında önemli bir aşamayı geride bıraktıklarını vurgulayan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, “Biz başka bir yerel yönetim mümkün dedik ve yıllardır süregelen tepeden inme yönetim anlayışını Şişli’de değiştirmek için adım attık. Şişli’de, toplumcu belediyecilik anlayışını kent felsefesi haline getirdik. İnsanı merkeze alan, komşularımızı yönetime katan ve toplumun tamamına eşit hizmet götüren bir anlayışı benimsedik” dedi.

Seçim bildirgesinde ulaşılabilir, şeffaf, hesap verebilir katılımcı bir belediye sözü verdiklerini de hatırlatan Keskin, sözlerine şöyle devam etti: :

“Katılımcı demokrasinin en somut adımlarından biri olan Benim Bütçem ile bu sözümüzü bir kez daha yerine getiriyoruz. Benim Bütçem ile şeffaf, hesap verebilir, takip edilebilir ve katılımcı yönetim anlayışını yerleştirip, yerel demokrasiyi güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Şişli’nin geleceğine birlikte karar vermek için, komşularımıza ‘gelin belediyeyi birlikte yönetelim’ dedik. Komşularımız bu çağrımıza yoğun bir ilgi gösterdi. Şimdi komşularımız 2022 bütçesinin belirli bir bölümünü mahallede tartışırken, ‘katılım’ı yaşayan bir ilke haline getireceğiz. Belediye bütçesinin gelir ve giderlerinin ne olduğu, nerelere harcandığı veya harcanması gerektiği en açık ve yalın haliyle bilinir olacak. Bilgilenme, müzakere, uzlaşma ve oylama araçları sayesinde kararlarımızı ortak akılla alabileceğiz. Benim BÜTÇEM, aynı zamanda bize yaşadığımız mahalle, ilçe ve kentteki sorunları anlamak, tartışmak ve sorunlara hepimizin yararına çözümler üretmek için alan sağlayacak”

HARCAMALARA ŞİŞLİLER KARAR VERECEK

Dünyada iki binin üzerinde belediyede uygulanan ve hemen hepsi başarılı olan katılımcı bütçe sistemi, Benim Bütçem ile Şişli’de uygulanıyor. Benim Bütçem ile Şişli Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesinin harcanabilir kısmının belirli bir yüzdesi, ‘Katılımcı Bütçe’ anlayışıyla gerçekleştirilecek. Böylece Şişli’de yaşayanlar, bütçe yapma ve harcama hakkını belediye çalışanlarıyla beraber kullanacak.

Katılımcı Bütçe Çalışma Grubu kolaylaştırıcılığında süren Benim Bütçem çalışması başladığından beri 72 Çalışma Grubu toplantısı, paydaşlara 12 sunum, 28 kategoride 7 yuvarlak masa toplantısı, 2 ayrı gönüllü toplantısı, muhtar ziyaretleri ve 25 mahallede toplantılar düzenlendi.