Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen “Şişli Turizmi Konuşuyor” toplantısın, Şişli Sürdürülebilir Turizm Çerçeve Programı, Şişli Kültür Envanteri ve Gezi Rehberi Rotaları da tanıtıldı.

Şişli’de turizm toplantısı düzenlendi, gezi rehberi rotaları tanıtıldı

Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen “Şişli Turizmi Konuşuyor” toplantısı düzenlendi.

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in ev sahipliğini yaptığı toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mahir Polat, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, İstanbul Turist Rehberleri Odası Başkanı (İRO) Özgür Özaltun, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, İTO Turizm 16. Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay, Uluslararası Sağlık Turizmcileri İşverenler Sendikası USTİS Genel Sekreteri Dr. Mesut İnan katıldı.

Toplantıda İstanbul’un ve özelinde Şişli’nin ‘turizm potansiyelinin yükseltilmesi’ için atılması gereken adımlar konusunda öneriler sunuldu.

“ŞİŞLİ TURİZM KOORDİNASYON BİRİMİ KURULUYOR”

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Şişli’nin turizm potansiyeli konusunda şu bilgileri aktırdı:

“Şişli merkezi konumu, çalışma alanlarının çeşitliliği, tarihi ve kültürel mirası, 400’ü aşkın konaklama tesisi, kongre merkezleri, konser tesisleri, alışveriş merkezleri, ünlü restoranları, müzeleri, sanat merkezleri, sağlık tesisleri, farklı inanç gruplarına ait kutsal mekânları, festivalleri, tiyatroları, sinemalarıyla eşsiz bir deneyim çeşitliliği alt yapısına sahiptir. Şişli Belediyesi olarak kentimizi yönetirken, bir yandan turizm sektörünün gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor, bir yandan da turizmin kente katkısını daha sürdürülebilir bir düzeye taşıyarak geliştirmeyi hedefliyoruz.”

KESKİN, ATACAKLARI ADIMLARI AÇIKLADI

Şişli Belediyesi olarak atılacak somut adımları da sektör temsilcileriyle paylaşan Keskin, bu adımları şöyle açıkladı:

“İlk olarak; sizi dinleyebileceğimiz, sorunlarınızla ilgilenen, turizm konusunda özel olarak çalışacak, belediyenin ilgili birimleriyle iletişimi ve iş birliklerini sağlayacak olan, ‘Şişli Turizm Koordinasyon Birimi’ni iştirakimiz Kenthaş bünyesinde kuruyoruz. Devamında, Birleşmiş Milletler tarafından kurgulanan ve son dönemde dünyanın tüm önemli turizm kentleri ve turizm örgütlerinin katılmaya devam ettiği ‘Sürdürülebilir Turizm Çerçeve Programına’ entegre olacağız. Bu program bize; dünyanın içinde bulunduğu dönemin hassasiyetlerine uygun bir turizm yönetişim sistemi ve kalite programını hep birlikte nasıl kuracağımız, birlikte nasıl yöneteceğimiz, nasıl iş birlikleri kurgulayacağımız konularındaki küresel standartları aktaracak. Bir sonraki aşamada, Şişli’deki tüm aktörlerin katılımıyla iş birliği yapacağımız projeleri belirleyerek ortaklıklar geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede dünyanın önemli tüm kentlerinde turizm sektörü ile belediyenin içinde bulunduğu, ‘Destinasyon Yönetim Ofis’ yapısını birlikte geliştireceğiz.”

“TEKİL ÇABALAR YETERSİZ KALIYOR”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise gerçek çözüme odaklı bu toplantıların önemli bir veri havuzu oluşturduğunu ve buradan çıkacak bilgilerin sahaya aktarılması noktasında İBB ve ilçe belediyelerin aktif olarak çalıştıklarını belirtti.

“Türkiye eğer bugün dünyanın başkenti olacak kadar şık bir kente sahipse, dünyadaki turizm gelirleri ve turizm yatırımları açısından da aynı ilgiyi görüyor olması gerek. Sektörün aktörlerinin bütün çabalarına rağmen Türkiye’deki turizm davranışı, gelişimi potansiyelinin ve beklenen normun gerisinde” diyen Polat, tekil çabaların çok güzel mekânlar yaratabileceğini ancak, üst ölçekte yönetimler tarafından kentin sorunları çözülmediği, yatırımlar yapılmadığı zaman tekil çabaların hak ettiği değeri bulamayacağını sözlerine ekledi.

“ŞİŞLİ TURİZM AÇISINDAN ÖNEMLİ”

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Şişli bölgesinin turizm açısından öneminden bahsettiği konuşmasında “TÜRSAB’ın Şişli bölgesinde 980 tane acentesi var. Bu sayı birçok Avrupa ülkesinden fazla. İstanbul’a gelen turistlerin yüzde 12’si Şişli bölgesinde konaklıyor. Biz Şişli’yi turizm açısından değerlendirirken ve Şişli’ye özgü girişimler istiyorsak belediyemizi ve onun birimlerini bir ülkeyi yönetiyorlar gibi düşünmek zorundayız” açıklamasını yaptı.

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin ise Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı otellerinden biri olan Hilton’un bu bölgede açılması vesilesiyle Şişli’nin turizmin gelişmesinde önemli katkıları olduğunu savundu.

İstanbul Turist Rehberleri Odası Başkanı Sayın Özgür Özaltun ise Şişli Belediyesi tarafından hazırlanan Şişli Gezi Rehberi’nin önemli bir eksikliği giderdiğini belirterek, yeni rotalar hazırlanması konusunda iş birliğine açık olduklarını belirtti. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği TURYİD Başkanı Kaya Demirer de sektörün pandemi döneminde geçirdiği sıkıntılardan bahsederken, son dönemde eski günlerine dönmeye başladığını dile getirdi.

Pandemi sonrası konaklama sektörünün geleceği konusunda bilgi aktaran İTO Turizm 16. Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay’ın ardından konuşan Uluslararası Sağlık Turizmcileri İşverenler Sendikası USTİS Genel Sekreteri Dr. Mesut İnan ise “Türkiye’nin sağlık turizmi alanından dünya pastasından aldığı payın, bu alandaki daha kaliteli hizmetle üst seviyeye çıkarılabileceğini” ifade etti.

“GSTC’YE ÜYE OLACAK İLK BELEDİYEYİZ”

BM Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) hakkında bilgi veren Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Elçin Önder ise 279 organizasyon ve 44 destinasyonla birlikte toplam 323 üyesi olan Konsey’e Türkiye’den yerel yönetim olarak Şişli Belediyesi’nin üyelik başvuru sürecini başlattığını açıkladı. Konseyin amaç ve somut çıktılarını paylaşan Önder, GSTC’ye katılma konusuyla ilgili şunları söyledi:

“GSTC, Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilirlik İlkesinin turizm sektörüne olan adaptasyonunu sağlar. Özellikle otel, restoran gibi kuruluşların binalarının GSTC kriterleriyle gerçek anlamda çevreye zararları minimize edilir, doğayı koruyan, karbon ayak izi çok azaltılmış hale getirilmeleri sağlanır. Yabancı turistler ve bilinçli ziyaretçiler yakın gelecekte bu kriterleri taşıyan destinasyonları seçecekler. GSTC sertifikasını alan destinasyonlar ve akredite edilen oteller, yerli ve yabancı finans kaynaklarına çok daha kolay ve avantajlı koşullarla ulaşabilecekler. Bu sertifika sahibi oteller, daha düşük rakamlarla sigortalamadan finans bulmaya kadar pek çok avantaj elde edecekler. Doğal olarak Yerel İklim Eylem Planları’nın bir parçası olacaklar.”

“ŞİŞLİ’NİN KÜLTÜR ENVANTERİ ÇALIŞMALARININ İLK ETABI TAMAMLANDI”

Şişli Belediyesi tarafından hazırlanan Şişli Gezi Rehberi ve Gezi Rotası’nı anlatan Şişli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fatma Kaldırım Akgün ise Şişli Gezi Rehberi Projesi’nin, Şişli'nin sahip olduğu kültürel mirası belgelemek, farklı ve işlevsel ürünler aracılığıyla tüm ilgililerle paylaşmak ve kültürel miras belleğine katkıda bulunması amacıyla tasarlandığını belirtti. “İçeriği bağlamında bir envanter çalışması olan projemiz çıktıları bağlamında bir gezi ve keşif çalışmasıdır” diyen Akgün, projenin detaylarını şöyle aktardı: “Proje ilçemizin 25 mahallesinde yürütülmüştür. Saha çalışmaları kapsamında, ilçemizin en önemli kültürel miras yapılarından olan 112 adet Taşınmaz Kültürel Varlık detaylı olarak incelenmiştir. 25 mahallede toplam 112 adet yapı yerinde incelenmiştir. Yapı incelemesi ve raporlama, yetkili görüşmeleri, etüd, fotoğraf çekimleri koordinat tespiti yapılmıştır.”

Şişli Rota Haritası hakkında da bilgi aktaran Akgün, haritanın bir yüzünde ilçe haritası üzerinde işaretlenmiş bölge ve yapıların yer aldığını, diğer yüzünde ise ön yüzde yer alan yapı numarası referanslarına göre düzenlenip kısa tanıtıcı metin ve görsellere yer verildiğini belirtti. Yapılara ulaşımı sağlayan yol tarifleri QR kodlar aracılığıyla görüntüleneceğini belirten Akgün, rotaları şöyle aktardı: “Dini Yapılar Rotası, Apartmanlar Rotası, Gastronomi Rotası, Kültür Sanat Rotası.”