Şişli Etfal Hastanesi’nin yerinde yenilenmesi ve taşınmaması için mücadele eden yurttaşlar, topladıkları 30 bin imzayı Ankara’ya giderek Sağlık Bakanlığı’na teslim etti. Şişli Etfal Dayanışması’na, SOL Parti, CHP ve HDP’li siyasetçiler de destek verdi.

Şişli Etfal Dayanışması, 30 bin imzayı Sağlık Bakanlığı’na verdi: 122 yıllık sağlık güvencesi yok edilmesin

HABER MERKEZİ

İstanbul’daki Şişli Etfal Hastanesi’nin bulunduğu yerde yeniden inşa edilmesi ve halkın 122 yıllık sağlık güvencesinin taşınmaması için mücadele eden Şişli Etfal Dayanışması, toplanan 30 bin imzayı Ankara’ya giderek Sağlık Bakanlığı’na verdi. Bakanlığa ayrıca, Şişli Etfal’e ilişkin yaşanan gelişmelerin anlatıldığı ve taleplerini içeren ayrıntılı bir dosya da sunuldu.

“Şişli Etfal Kapatılmasın” yazılı sarı yeleklerin giyildiği, “Etfal Yenilensin Yerinde Kalsın” yazılı pankartın açılıp çok sayıda dövizin taşındığı açıklamaya, SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer CHP Milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekileri Züleyha Gülüm ve Dilşat Canbaz Kaya, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğdu, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı Selma Atabey, Devrimci Sağlık İş Sendikası Bölge Temsilcisi Özgür Bozkurt, Türkiye İşçi Partisi Ankara İl örgütü İç Anadolu Bölge Temsilcisi Serdar Kibar katılarak destek verdi.

"YAŞAM HAKKIMIZ İÇİN BURADAYIZ"

Şişli Etfal Dayanışması’nın Sağlık Bakanlığı önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması, grup üyelerinden Şişlili yurttaşlardan Betül Adatepe ile Tüm Bel-Sen İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı ve Şişli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Nazmi Öztürk tarafından birlikte okundu.

“Bizler bir hak mücadelesi için buradayız. Yaşam hakkımız için buradayız. Sağlığa erişim hakkımız için buradayız. Nitelikli, parasız sağlık hakkımız için buradayız. Devlete anayasal yükümlülüklerini hatırlatmak üzere buradayız. 122 yıldır kuşaktan kuşağa, nesilden nesile yurttaşlara sağlık hizmeti sunan, bölge halkının en büyük sağlık güvencesi olan hastanemize sahip çıkmak için buradayız” diyerek başlayan açıklamada şöyle denildi:

“Etfal’in 36.525 metrekarelik iştah kabartan arazisinin farklı amaçlarla, farklı projelerde kullanılma riski de kaygılarımızı artırıyor. Şişli halkının talebi çok açık ve net. Devletin erişilebilir sağlık hizmeti imkanından mahrum bırakılmak, özel hastanelere mahkum edilmek istemiyoruz. Şişli Etfal yeniden inşa edilsin istiyoruz. Hastalar, sağlık çalışanları ve hasta yakınları için çok daha modern, konforlu ve donanımlı bir hastane haline getirilsin istiyoruz. Hastanenin, yine tam teşekküllü bir eğitim ve araştırma hastanesi olarak Şişli’de kalacağı açıklansın diyoruz. Yapılacak projenin mahiyetine ve yeniden inşa sürecine ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesini istiyoruz.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya bu kez uzaktan değil hemen yakınından sesleniyoruz. Halkın elinden hastanesini almaya kalkmayın. Bunun vebali ve sonuçları ağır olur. Ne butik hastane, ne özel hastane, ne sağlık turizmi ne de sağlık dışı bir proje! Hepsini reddediyoruz. Biz 122 yıllık hastanemizin yenilenerek yaşamasını istiyoruz.”

"SAĞLIK HİZMETİ, ULAŞILABİLİR OLMALI"

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, burada yaptığı açıklamada, mücadele eden Şişli halkının yanında olduklarını belirterek, “Sağlık hakkı doğuştan kazanılan ve parasız kullanılması gereken bir haktır. Aynı zamanda sağlık, ulaşılabilir olması gereken bir hizmettir. Bu konuda halkın ve sağlık emekçilerinin söz ve karar hakkı olmalıdır. Yılladır şehir hastaneleri yapılarak, sağlıkta yıkım projeleriyle köklü hastaneler kapatılmaktadır. Ankara’nın göbeğindeki hastane de kapatılmıştır. Şimdi Şişli Etfal’in geleceği belirsiz. Yapılanlar halka sorulmuyor, ben yaptım oldu zihniyetiyle harekete geçiliyor” dedi.

"BAKANLIK'I AÇIKLAMA YAPMAYA DAVET EDİYORUZ"

CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise kendisinin de Şişli’de ikamet eden bir yurttaş olduğunu kaydederek, “Ben de Şişli Etfal’den sağlık hizmeti almaktayım. Dolayısıyla bu hastane mutlaka depreme dayanıklı hale getirilmelidir, belki yeniden inşa edilmelidir. Ama yerinde yapılmalıdır; bir rant alanına dönüştürülmemelidir. Bir Şişlili ve bir milletvekili olarak yurttaşlarımızın bu talebiyle birlikte mücadele edeceğiz. Hükümeti ve Bakanlığı da bir açıklama yapmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm erişilebilir sağlık hakkını vurgularken, İstanbul’un deprem sorununu hatırlattı, deprem bahanesi ile değerli arazilerin rant alanlarına dönüştürülmeye çalışıldığını, yeniden yapmanın, deprem güvenliğini sağlamanın tasfiye etmek anlamına gelmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Yapılan konuşmaların ardından, Şişli Etfal Dayanışması’nın topladığı imzalar ve süreci anlatan dosya, Sağlık Bakanlığı’na sunuldu.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Şişli’de bulunan Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, binaları depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılıyor. Hastanenin taşınma işlemleri büyük ölçüde tamamlandı ve bölünerek 10-15 kilometre mesafelerdeki iki ayrı bölgeye taşındı.

Böylece başta Şişli halkı olmak üzere Şişli Etfal güvencesindeki Beşiktaş, Kağıthane ve Beyoğlu ilçelerinde yaşayan yüzbinlerce yurttaşın nitelikli, parasız, kamusal sağlık hizmetine kolay erişim imkanı ortadan kalkmış olacak.

1899 yılında bir çocuk hastanesi olarak hizmete giren ve zamanla büyüyüp gelişerek Türkiye’nin en nitelikli sağlık kuruluşlarından birisi haline gelen Etfal Hastanesi, tam 122 yıldır bölge halkının en büyük sağlık güvencesi durumunda. Pandemi süreci de hastanenin taşıdığı önemi açığa çıkardı.

Şişlili yurttaşlar, hastane çalışanları, sağlık emekçileri, yerel inisiyatifler, sağlık meslek örgütleri, sendika ve dernek temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturduğu Şişli Etfal Dayanışması, Şişli Etfal’in depreme karşı yenilenerek, tam teşekküllü bir kamu hastanesi olarak mevcut yerinde hizmete devam etmesini talep ediyor.

Farklı mücadele yöntemleriyle bu talebini dile getiren ve yetkililerden bu yönde halka güvence verilmesini isteyen Şişli Etfal Dayanışması, bu talebine şu ana kadar yanıt alabilmiş değil.

Sağlık Bakanı ve diğer yetkililer Şişli Etfal’in 36 bin 525 metrekarelik arazisine ne yapılacağına ilişkin bugüne kadar herhangi bir açıklama yapmadı.