Yaklaşık 1 milyon insana hizmet veren ve merkezi konumda olan Şişli Etfal Hastanesi’nin kapatılmasına tepki büyük: “Kapatıldığında Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş bölgesinde aynı özelliklerde hizmet veren kapsamlı bir hastane kalmayacak”

Şişli Etfal Hastanesi halkındır, kapatılamaz

Meral DANYILDIZ

İstanbul’un Şişli ilçesinde yaklaşık 1 milyon insana hizmet veren ve bölgenin en büyük hastanesi olarak 122 yıldır faaliyette olan Şişli Etfal Hastanesi’nin depreme karşı güçlendirme yapılacağı iddiasıyla bölünmesine tepki gösteren Şişli Etfal Dayanışması, hastane önünde bir araya geldi.

Seyrantepe ve Sarıyer’e taşınacağı bilinen hastanenin ulaşımının şu anki haliyle çok kolay olduğunu belirten bölge halkı, “Hastanemiz kapatılmasın” dedi. Şişli Etfal Dayanışması çağrısıyla bir araya gelen Şişli halkı, İstanbullular, siyasi partiler ve sağlık emekçileri hastanenin deprem gerekçesiyle kapatılarak taşınmasına tepki gösterdi.

'ETFAL HAYATTIR, HAYATIMA DOKUNMA​'

“Etfal halkındır kapatılamaz” , Etfal bizimdir bizim kalacak” , “Etfal hayattır, hayatıma dokunma” sloganlarının atıldığı açıklamada, basın metnini okuyan Şişli Dayanışma Platformu’ndan Özgür Kavuşer Vardar şu ifadeleri kullandı: “Şişli ve çevre ilçelerdeki vatandaşlara nitelikli sağlık hizmeti veren 122 yıllık devlet hastanemiz Şişli Etfal, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle taşınıyor. Büyükdere ve Seyrantepe’de inşa edilen hastane binalarına taşınma işlemleri bitmek üzere, ama biz Şişli sakinleri, hastanemizin Şişli’ye geri dönüp dönmeyeceğini ya da dönerse, hangi kapasite ile, hangi üniteleri ile döneceğini bilmiyoruz. Dostlar, Şişli Etfal 122 yıllık geleneğe sahip, köklü bir eğitim ve araştırma hastanesidir ve 600 yataklık kapasitesiyle, nitelikli, kamusal sağlık hizmeti veren bir kurumdur. Türkiye’nin ilk çocuk hastanesi olduğu gibi, bölgede çocuk cerrahisi yataklı servisi bulunan tek devlet hastanesidir. Şişli Etfal, halkın hastanesidir.”

'ERİŞİMİMİZ KISITLANACAK'

Şişli Etfal Hastanesi kapatıldığında Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş bölgesinde aynı özelliklerde hizmet veren kapsamlı bir hastane kalmayacağını belirten Vardar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hastanemizin bölünmesi ve bölgeden taşınarak kapatılması durumunda; bölgede yaşayanlar ve çalışanlar olarak nitelikli kamusal sağlık hizmetine erişimimizin kısıtlanması, büyük çoğunluğu dar gelirli insanlardan ve göçmenlerden oluşan bölge halkının özel sağlık kurumlarına mecbur bırakılması, özellikle bölgemizde yoğunluğa sahip olan yaşlı nüfusun sağlık hizmetlerine erişiminin kısıtlanması, yine acil servislere erişimde yaşanacak gecikmeler nedeniyle geri döndürülemez kayıpların yaşanılması kaçınılmaz sonuçlardır. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ana Binası’nın fiziki durumu depreme dayanıklı değildir ve bu nedenle hastane ve hizmet binalarının yenilenmesi bir gerekliliktir, bunu biliyoruz. Ancak bu, hastaneyi bölerek, bir daha dönmemek üzere taşıyarak, 122 yıllık gelenek yok sayılarak yapılmak zorunda değildir. Böylesine geniş kesimleri ilgilendiren ve nitelikli, erişilebilir kamusal sağlık hakkı gibi temel bir konuda idarenin hak sahiplerine danışmadan kendi başına yaptığı tasarruflara tabi olmamız beklenmesin.”

'YERİNDE DÖNÜŞÜMLE YENİDEN YAPILANDIRILSIN'

Şişli Etfal Dayanışması, taleplerini ise şöyle sıraladı:

►"Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılmamasını,

►Sonradan geri dönmek üzere, bölünmeden, geçici bir süre ile taşınmasını veya yerinde dönüşümle yeniden yapılandırılmasını,

►Hastanemizin şu anki yerinde, bölgenin ihtiyaçlarını daha iyi koşullarda karşılayacak biçimde, güvenli ve yenilenmiş binalarda mevcut tüm branşlarında hizmet vermeye devam etmesini istiyor ve talep ediyoruz.”

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de iktidarın pandemi ve depremi keyfi kullandığına dikkat çekerek “Gerekçeleri deprem. Sormak lazım, bugüne kadar deprem için topladığınız paraları nereye kullandınız? Siz depremi de pandemiyi de kendinize zemin olarak kullanıyorsunuz” şeklinde konuştu. Sanatçı Nur Sürer ise, “O kadar değerli bir hastane ki burası... Ecdadımız diyorsunuz, işte burayı ecdadınız açmış, ona bile saygı duymuyorsunuz” ifadelerini kullandı.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Şişli Etfal Dayanışması Platformu son olarak tüm İstanbulluları internet üzerindeki kampanyaya imza vermeye, desteklemeye ve yaygınlaştırmaya çağırdı.