Pandemi gölgesinde 2,2 milyon aday ile gerçekleştirilen YKS’nin sonuç raporu, eğitim sisteminin sorunlarını yeniden gösterdi. Üniversite adayları, 40 soruluk Matematik testinde ortalama 5,5 fen bilimleri testinde ise 2,6 net yapabildi. 550 bin öğrenci barajın altında kalırken Temel Yeterlilik Testi’nde başarı, yüzde 40’ı bulmadı. Sıfır çeken sayısı ise 50 bine yaklaştı

Sistem baraja takıldı

Mustafa M. Bildircin

Koronavirüs gölgesinde 2 milyon 296 bin katılımcı ile gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuç raporu, eğitim sistemindeki iflası bir kez daha gün yüzüne çıkardı. YKS sonuçlarına göre, öğrencilerin 40 soruluk Türkçe testindeki net ortalaması 14’te, Temel Matematik testindeki net ortalaması ise 5,5’te kaldı. Sınava giren 550 bin aday barajı geçemedi.

27-28 Haziran tarihlerinde Temel Yeterlilik Testleri ve Alan Yeterlilik Testleri olmak üzere iki farklı oturumda gerçekleştirilen sınavda öğrenciler, hemen her testte başarısız oldu. Öğrencilerin büyük bölümü Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri alanlarında gerçekleştirilen AYT testlerinin tamamında soruların yarısına dahi doğru yanıt veremedi.


48 BİNİ AŞKIN SIFIR

ÖSYM’nin açıkladığı rapora göre sınava giren kişiler arasında 48 bin 228 kişi sıfır çekti. 40 soruluk Türkçe testinde adayların net ortalaması 14 oldu. Adaylar, 20 soruluk Sosyal Bilimler testinde ortalama 7,7 net yanıt verirken 40 soruluk Temel Matematik testindeki net ortalaması 5, Fen Bilimleri testindeki net ortalaması ise 2,6 olarak gerçekleşti.

Benzer bir tablo, AYT’de de yaşandı. Buna göre, adaylar 24 sorunun yöneltildiği Türk Dili ve Edebiyatı testinde ortalama net yanıt 4,7 oldu. Adayların, 10 soruluk Tarih-1 testindeki net ortalaması 1,4, 11 soruluk Tarih-2 testindeki net ortalaması ise yine 1,4 olarak belirlendi. Öğrenciler, AYT oturumundaki 40 matematik sorusundan ortalama 7,5 net çıkarırken bu sayı 12 soruluk Felsefe Grubu testlerinde 2,2, 14 soruluk Fizik testinde ise 1 olarak kaydedildi.
Adayların TYT’deki ders başarı oranları şöyle gerçekleşti:

■ Türkçe: Yüzde 36,
■ Sosyal Bilimler: Yüzde 39,
■ Matematik: Yüzde 14,
■ Fen Bilimleri: Yüzde 13.

SAYISAL ZORLADI

Rapora göre, üniversiteli adayları en çok sayısal testlerde zorlandı. Sınavda, 170 puan yabancı dil alanında yüze 86, sözel alanda yüzde 83, eşit ağırlık alanında yüzde 73 oranında aşılırken sayısal alanda oran yüzde 58 oldu. Sınava giren toplam 550 bin aday, barajı geçemedi.

***

BİNLERE GİREN İKİ BİNLERE DÜŞTÜ

Sonuçları BirGün’e değerlendiren eğitim uzmanları, akademik başarının her geçen yıl geriye gittiğini ve eğitim sisteminin alarm verdiğini söyledi.

MEB DEĞERLENDİRME YAPMALI

Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, üniversite sınavındaki başarı düşüklüğünün ortaöğretimdeki ciddi sıkıntılara işaret ettiğini ifade etti. Yüksek akademik başarı gösteren aday sayısının 42 bin 803’te kaldığını anlatan Bozdoğan, bunun sorgulanması gerektiğini ifade etti. Bozdoğan, adayların yüzde 53’ünün 100-200 arasında vasat bir puan aldığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
sistem-baraja-takildi-761679-1.
“Bütün bu sayısal verileri üst üste koyduğumuzda, özellikle ortaöğretim kurumlarının sınava hazırlık açısından temel akademik becerileri dahi kazandırma konusunda zafiyet yaşadığını gösteriyor. Aynı zamanda ölçme ve yerleştirme aracı ile öğretim programları arasındaki uyumsuzluğu da görüyoruz. ÖSYM’nin sınavları ile öğrencilerin hazır bulunuşlukları arasında ciddi bir fark var. Merkezi sınavların yoksul öğrenciler ve kamu okullarındaki öğrenciler açısından arasından eşitsizlik yarattığının altını çizmek gerekiyor. Bu kadar ciddi iddialarla ortaya çıkan MEB’in, bu sayısal verileri ile ilgili bir değerlendirme yapması gerekiyor.”

TÜRKÇE OLDUKÇA DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Eğitim Uzmanı Onur Soğuk ise testlerdeki düşük net ortalamalarına dikkati çekti. Hiçbir branşta yüzde 50’nin üzerinde başarı sağlanamadığının altını çizen Soğuk, “Anadilimiz Türkçede bile başarı oranının yüzde 36’da kalması düşündürücü” dedi. Soğuk, Türkçe testindeki düşüşün her yıl artarak devam ettiğini söyleyerek, “Burada ciddi bir problem olduğu aşikar. Öğrencilerimiz okuduğunu anlama konusunda sıkıntı yaşıyor. Öğrencilerin yüzde 77’si barajı geçerken yüzde 22’si de baraja takıldı. Bu baraj, ortalama 17 net ile geçiliyor zaten. Bunun ciddi şekilde düşünülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

sistem-baraja-takildi-761680-1.

SAYISALDA SIRALAMA SIKIŞMASI

Öğrencilerin sınavla ilgili zorlanmadıklarını söylediğini aktaran Salim Ünsal ise şöyle konuştu:

“Ortalamaların buna bağlı artacağını düşünüyorduk zaten. Bir puan aralığıma düşen öğrenci sayısı arttı doğal olarak. Sözelde tam tersi bir durum yaşanmış Türkçe ortalamalarının AYT’de düşmesi, sosyal bilimlerde de yüksek ortalama çıkmaması demek ki sözeldeki öğrenci sayısını düşürmüş. Barajı geçen aday sayısı da neredeyse geçen seneyle aynı. Sözelde çok kötü bir sürprizle karşılaşılmadı. Eşit ağırlıkta diğer alanlardan çok sıralama sapması var. Esas vurgunu sayısal öğrencileri vurmuş. İlk binden itibaren sapma olduğunu görüyoruz. Geçen sene binlere giren bu sene iki binlere girmiş. Sayısalda resmen bir sıralama sıkışmaşı yaşanmış. Her bir puan aralığına daha fazla öğrenci düşmüş. Sayısalda öğrenciler daha çok soru yapmışlar, daha çok puan almışlar.”

sistem-baraja-takildi-761681-1.

***

SAYILARLA YKS

■ 48 bini aşkın öğrenci sıfır çekti
■ 550 bin öğrenci baraj altında
■ Türkçede başarı ortalaması yüzde 36
■ 5 tane birinci çıktı
■ TYT’de hiçbir testte yüzde 40 başarı dahi yok.
■ Öğrencilerin yüzde 53’ü 100-200 puan aralığında