Sit değişikliyle rantın önünü açıyorlar

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Selçuk ilçesinde Meryemana Tabiat Parkı’nın da içinde bulunduğu Küçük Menderes Deltası’ndaki bazı bölgelerin doğal sit alanlarının koruma statülerini değiştirdi. Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Koruma alanlarının statülerinin sermaye talepleri doğrultusunda değiştirilmesinin kamu yararına aykırı olduğunu ve kabul edilemeyeceğini belirterek bu değişikliklere dava açacağını açıkladı.

2. derece Doğal sit alanının, sürdürülebilir koruma ve kontrollü Kullanım Alanına dönüştürülmüş olduğu, Çamlık Köyü kuzeybatı kesiminde ise 2. derece doğal sit ülanı olan bölgenin sit statüsünün tamamen kaldırıldığını belirten İzmir ŞPO, alınan kararları yapılaşmanın önüne açacak, rant odaklı kararlar olduğunu belirtti.

ŞPO’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Korunan alanların tespit-tescil ve yeniden irdelenmesi konusunda hazırlanan mevzuat hükümlerinde, kesin korunacak hassas alanlar için belirlenmiş koruma kriterlerinin büyük bir bölümünü taşıdığı bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş olan doğal habitatı, farklı koruma statüleriyle parçalayarak telafisi mümkün olmayacak şekilde tahribata açık ve savunmasız hale gelmesine yol açan bu durum; hukuka, mevzuata, bilime, kamu yararına, koruma esaslarına açık bir şekilde aykırıdır. Koruma statülerini değiştirerek bütüncül koruma yaklaşımını ve geçmişte belirlenmiş süreklilik arz eden koruma statülerini ortadan kaldırmak, yasal boşluklar ve mevzuat eksiklikleri yaratarak karar verici olarak tarif edilen Bakanlık aracılığı ile milyonlarca hektar koruma alanında çeşitli yatırımlar yapılmasının önünü açmak; özellikle dünya genelinde iklim değişikliğinden kaynaklı bir ekolojik hassasiyet süreci yaşanırken, gelecek kuşakların, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını tehlikeye atmak olacaktır.”