Sağlık Bakanlığı, Covid-19 tedavisinde TTB tarafından kullanılması önerilmeyen ve ölüm riskini yüzde 45 oranında artırdığı saptanan sıtma ilacı hidroksiklorokini, tedavi rehberinden ancak 1 yıl sonra kaldırdı.

Sıtma ilacı ısrarı nihayet son buldu

Berkay SAĞOL

Salgının başından beri maske dağıtamamaktan vaka sayılarının gizlenmesine, testlerin yetersizliğinden aşı bulunamamasına dek hükümetin imza attığı birçok skandala bir yenisi eklendi. Sağlık Bakanlığı, kalp rahatsızlığı bulunan Covid-19 hastalarında hayati tehlike yaratan ve birçok yan etkisi olan hidroksiklorokin ilacını 1 yıl sonra tedavi rehberinden çıkardı.

Bu bir yıl içinde uzmanlar, bu ilacın Covid tedavisinde kullanılmaması gerektiği konusunda defalarca hükümeti uyarmıştı. Dünya Sağlık Örgütü, klinik çalışmalarda hidroksiklorokin kullanımını güvenlik gerekçesiyle geçen yıl 25 Mayıs’ta durdurmuştu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) de, geçen ekim ayında asemptomatik olgularda hidroksiklorokin kullanımının güncel bilimsel verilerle dayanaksız hale geldiğini açıklamıştı.

Boston’daki Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Zürich Üniversite Hastanesi Kalp Merkezi tarafından ortaklaşa yapılan araştırmada, hidroksiklorokin ve klorokinin Covid-19 tedavisinde etkili olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıtın olmadığı ve bu ilaçların ölüm riskini yüzde 45 artırdığı sonucuna varılmıştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise 15 Nisan 2020’de övünerek yaptığı açıklamada, “Türkiye tedavide farklı bir yaklaşıma sahip. Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin’den getirilen favipiraviri de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok” demişti.

KULLANANLARA NE OLDUĞU AÇIKLANMALI

TTB 2’nci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, ilacın çok ciddi yan etkileri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “İlaç farklı hastalıklarda kullanılabilir ama bu hastalıkta kullanım yeri yok. İlacın Covid-19’a karşı hiçbir şekilde etkili olmadığı ortaya çıktı ve Dünya Sağlık Örgütü ilacı çok uzun süre önce kullanımdan çıkardı. Bilim insanlarının ve TTB’nin tüm uyarılarına rağmen Sağlık Bakanlığı bu ilacı ısrarla kullanımda tuttu. İlacın kullanımdan çıkarılması kararı doğru ama çok geç alınmış bir karar.”

Sağlık Bakanlığı’nın izni olmadan Türkiye’de pandemiyle ilgili bilimsel çalışma yapmanın yasak olduğuna dikkat çeken Ökten, “Bu yasak kabul edilebilecek bir şey değil, hatta utanç duyulacak bir şey. Bununla ilgili itirazlarımızı yaptık. Bu izin zorunluluğu sebebiyle, hidroksiklorokin ve etkileriyle ilgili Türkiye’de herhangi bir çalışma yapılmadı. Dünya literatüründe ilaçla ilgili çalışmalar var; ama bu kadar uzun süre kullanılan bir ilaçla ilgili Türkiye’de yapılmış bir çalışma yok” dedi.

Araştırma yapılamaması nedeniyle ilacı kullanan insanlara ne olduğuna ilişkin bilgi edinemediklerini söyleyen Ökten, “Sağlık Bakanlığı bu bilgileri açıklamak zorunda. Dünyanın kabul etmediği bir ilaç bu kadar uzun süre neden kullanıldı? Özellikle kalp hastalarına yan etkileri olan ilaçtan insanlar zarar gördü mü? Buna bağlı olarak ölümlerde bir artış söz konusu mu? Bakanlık tüm bu soruları yanıtlamalı” diye konuştu.