Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenler Stokholm'de anıldı

Murat Demirci / Stokholm

27 yıl önce Sivas'ta katledilenler Stockholm Mynttorget`te anıldı.Yapılan açıklamada: ”2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı sadece Alevilere değil, aynı zamanda ezilen, dışlanan ve görmezden gelinen toplumun tüm kesimlerine karşı yapılan bir katliamdir. O yüzden herkesi zulme karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz” denildi.

Stockholm`de İsveç Alevi Federasyonu ve Türkiyeli devrimcilerin kurduğu Dayanışma Dernegi üyeleri 27 yıl önce Sivas Madımak Otel’de yakılarak katledilen 33 aydını andı. Yanık ve kırık bir sazla Sivas`ta yakılan Nesimi Çimen’in resminin yerleştirildiği Mynttorget`teki meydanda gerçekleştirilen anma törenine İsveç Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Serkan Köse de konuşma yaparak destek verdi.

27 yıl geçtiği halde katillerin serbestçe dolaştığını söyleyen Köse, katillerin yargi karşısına çıkarılmamasının acı verdiğini ifade etti. Tarihin tekerrür ettiğini söyleyen Köse, daha önce Dersim'de, Maraş'ta, Çorum'da ve yakın geçmişte ise Roboski`de katliamlar yapıldığını belirtti. "Türkiye'de Kürt, Asuri, Suryani ve Hıristiyan azınlıklara saldırıların arttığını" söyleyen Köse, ”Bugun parti liderleri ve milletvekilleri cezaevlerinde tutuluyor, demokrasi ve insan hakları mücadelesi devam ediyor” dedi.

"AKP FARKLILIKLARA İZİN VERMİYOR"

İsveç Alevi Federasyonu ve Dayanışma Derneği adına Nergis Yıldız tarafından okunan basın açıklamasında ise, "AKP hükümeti baskı ve tehdit politikasını yalnızca Alevilere değil, ilerici, demokratik tüm muhalif gruplara uyguladığı" belirtildi.

Açıklamada yer alan ifadeler şöyle:

”Ermeniler, Süryaniler, Ezidiler gibi gayri müslim gruplar da bu baskılardan payını almaktadır. AKP Hükümeti, savaş politikası nedeniyle binlerce kişinin hayatını kaybettiği Kürt meselesinde demokratikleşmeye değil, güvenlik temelli savaş politikasına odaklanmaya devam ediyor. Roboski bölgesinde uçaklardan atılan bombalarla siviller acımasızca öldürüldü. Bu savaş politikasına karşı barışı savunmak isteyen 103 kişi Ankara Garı’ndaki bombalı saldırıda katledildi. Suruç`ta barışı savunmak isteyen 33 sosyalist genç yapılan bombalı saldırıda hayatını kaybetti. Bugün AKP hükümeti hızla kamu desteğini kaybediyor. Bu da AKP hükümetini daha da saldırgan hale getiriyor. Bugün adaleti savunan avukatlar ülkenin dört bir yanından adalet talepleriyle Ankara'ya yürüyorlar. Topluma dayatılan bu monolitik devlet yapısına karşı, demokrasi için güçlü bir mucadele kaçınılmazdır."