Endonezya'da son 24 saatte kaydedilen bin 40 koronavirüs kaynaklı can kaybıyla salgının başladığı mart ayından bu yana en yüksek ölü sayısı kaydedilmiş oldu. Endonezya hükümeti, koronavirüs vakalarındaki artışın bazı şehirlerde sıvı oksijen krizine yol açması nedeniyle üreticilere tıbbi ihtiyaçlara öncelik vermeleri talimatı vermişti.

Sıvı oksijen krizi yaşanıyordu: Endonezya'da koronavirüs ölümleri zirve yaptı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından en çok etkilenen ülkelerden Endonezya'da, son 24 saatte bin 40 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken 34 bin 379 vaka tespit edildi. Kayıtlara geçen bin 40 ölü sayısı ile ülkede koronavirüs salgının başladığı Mart ayında bu yana en yüksek günlük can kaybı sayısı kaydedildi.

Endonezya Sağlık Bakanlığı'na göre en fazla can kaybı Java ve Doğu Java’da yaşandı. Bakanlık, ölü sayısının 480’ni Java'da, 155’inin Doğu Java’da, 142’sinin ise başkent Jakarta’da kaydedildiğini açıkladı. Endonezya’da toplam koronavirüs vaka sayısı 2 milyon 379 bin 397’a yükselirken, hayatını kaybedenlerin sayısı 62 bin 908 oldu.

SIVI OKSİJEN TEDARİKİ SORUNU

Öte yandna Endonezya hükümeti, koronavirüs vakalarındaki artışın bazı şehirlerde sıvı oksijen krizine yol açması nedeniyle üreticilere tıbbi ihtiyaçlara öncelik vermeleri talimatını verdi. AA'nın aktardığına göre, ülkede salgınla mücadele etmeye çalışan hastaneler sıvı oksijen tedarikinde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Sıvı oksijen stokları tükenen bir hastanede 63 Covid-19 hastası yaşamını yitirdi.

Bandung şehrindeki iki hastane, tıbbı oksijen stokunun tükendiğini ve acil tedavi edilmesi gereken hastaları kabul edemediklerini açıkladı.

Endonezya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Siti Nadia Tarmizi, gaz endüstrisinden tıbbi oksijen üretimini hızlandırmasını istediklerini belirterek halkı sıvı oksijen stoku yapmamaya davet etti.

Bandung, Surakarta ve Pamekasan şehirlerindeki kamu hastanelerinin acil servisleri ve yoğun bakım ünitelerinde kriz seviyelerinde yoğunluklar yaşanırken bazı hastaneler yer olmadığı için hastaları geri çevirmek zorunda kaldı.

Güney Doğu Asya ülkesi Endonezya'da, yaklaşık 2,3 milyon pozitif vaka ve 60 binden fazla ölümle salgın çok ağır şekilde seyrediyor.