Babasının istismarına maruz bırakıldığı iddia edilen 11 yaşındaki A.K.’nin, kamuoyuna yansıyan videodaki çığlıkları vicdanları yaraladı. Ancak görüntülerin devamı da var. Annesi ile Maraş’ta yaşarken, velayeti Adana’da idari hâkim olan babaya verilen ve polisler tarafından ‘bir mal gibi’ el konulmaya çalışılan A.K. yalvarıyor:

‘KENDİMİ AŞAĞI ATARIM’

“Ne olur bırakın, yoksa kendim balkondan aşağı atarım!” Bir başka videoda ise “Bana aynı şeyleri yapacak” diyor. Kara bir resim! İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından 5 doktor imzası olan raporun içinde yer alıyor. Rapor ‘İstismar var’ diyor. A.K.’den istismara uğradığını söylediği Maraş’taki yaşamını çizmesi isteniyor.

BABAYA YUMRUK ATTIĞINI RESMETMİŞ

A.K. siyah bir pastel boya istiyor, kapkara duvarları olan bir ev çiziyor. A.K.’nin annesi, Doktor Aynur Ergezgin’den ayrılan baba yeniden evlenmiş. A.K. o kara evin içinde kendini resmedip baba, yeni eşi ve ondan olan çocuklarını dışarda tutuyor. Aynı resimde baba yerde yatıyor. A.K. ona yumruk attığını söylüyor. Bu yüzden böyle çizmiş.

A.K.’nin çok sert şekilde anlattığı olay, henüz 6 yaşında Maraş’ın Armutlu ilçesinde gerçekleşiyor ve sistematik olarak sürüyor. Baba onu ölümle de tehdit ediyor. Öncesi de var. Annenin anlatımları çarpıcı: “Bebekken dudaklarını tahriş edene kadar ‘somuruyor’du.” Maraş dar bir çevre, boşanmak ayıp. Anne bir başına savaşıyor.

‘ÇOCUĞUNUZ HİÇ İYİ ŞEYLER ANLATMIYOR!’

Fakat çocuk olanları okulda rehberlik biriminde ve sonrasında sevk edildiği Maraş Çocuk İzlem Merkezi’nde anlatıyor. Hekim, anneye aktarıyor: “Çocuğunuz hiç iyi şeylerden söz etmiyor!” Anne Ergezgin böylece boşanma kararı alıyor. Ancak bu karara etken olan bir durum daha var. Ergezgin sürdürüyor:

‘BAŞKA ÇOCUKLAR DA VAR’

“Eski eşim Ş.K.’nin yaşı küçük olan kız çocuklarını da istismar ettiğine tanık oldum. Birinde ‘Ne yapıyorsun sen?’ diye sordum. ‘Çocuğu seviyordum’ diyerek karşılık verdi. ‘Böyle sevgi olmaz’ dedim, çocuğa hemen ailesinin yanına gitmesini söyledim. Bir başka kız çocuğuyla ise bana fotoğrafını çektirmek istedi. O sırada çocuğu istismara maruz bırakıyordu.”

BABADAN SAVUNMA: AKIL SAĞLIĞI BOZUK

A.K’nin, biri okul rehberlik birimine, diğerleri devlet kurumlarına ait 6 istismar raporundan birindeki görüşmeye yansıyan ifadeleri de yine ‘sevgi’ konusu ile ilgili. Çocuk da “Böyle sevgi olur mu?” diye soruyor. Bu raporların hepsi Maraş’ta yürütülen soruşturma dosyasında. Baba, anneyi akıl sağlığının bozuk olması ile suçluyor.

ANNE ERGEZGİN: AKLIM BAŞIMDA

Tarafımıza mail yolu ile gönderdiği açıklamada, “Ben tecavüzcü, hâkim baba değilim, çocuğu benden soğutmak için iftira atıyorlar” ifadelerini kullandı. Anne, Ergezgin’in ilaç kullandığına dair raporları delil olarak sundu. Anne, yaşadığı travmalar nedeni ile ilaç kullandığını belirtiyor. Fakat halen Maraş’ta aile hekimi olarak çalışıyor.

Ş.K. birden çok defa, eski eşi için ‘akıl sağlığından yoksun’ raporu aldırmaya çalışsa da başarılı olamıyor. Ergezgin, “Hayatımızı kâbusa çevirdi. Hasta bakarken polisler gelip alıyor, akıl sağlığı muayenesine götürüyor ama bir sonuç çıkmıyor, çünkü benim aklım başımda’ diyor. Anne adli tıp raporları için Ş.K’ye tazminat da ödemiş.

“ÇOCUK BU KURGUYU YAPAMAZ”

Bir anne, ‘koşullar ne olursa olsun’ çocuğunun geleceğini karartmaya yönelik buna benzer adımlar atabilir mi? Dahası, çocuk masumdur yetişkinlere ilişkin bilgilerden yoksundur. Hiçbir şeyi yaşamadan ‘korkunç ayrıntılar’ ile kurgulayamaz, her seferinde bütünlüğü bozmadan anlatamaz. Raporlarda da buna dikkat çekiliyor.

Ancak başka ayrıntılar da var. A.K. annesi ile babası ayrıldıktan sonra da evli olan babasının yanına gidiyor. Babanın yeni eşi S.K, A.K’nin o evde kaldığı süre içerisinde Facebook hesabından, çocuk istismarına ilişkin bilgiler paylaşıyor. Bu da savcılık dosyasında mevcut.

TARİKAT ÜYESİ İDDİASI

Babanın Süleymancı olduğu ve yargıda örgütlenen Hakyol İslam Grubu’nda çalıştığı edindiğimiz bilgiler arasında. Ankara ve Adana’dan uzaklaştırma karaları var. Ancak ikisini de bozdurmuş. Maraş Hâkimliği ise ısrarla uzaklaştırma vermiyor. Bilakis dün itibari ile Adana Aile Mahkemesi, anneye çocuğuna ilişkin 1 aylık tedbir kararı koydu.

Velayeti babaya Antep’teki hâkimler bu yıl verdi. Anne Ergezgin’in, Ankara’da bile görüşmeleri oluyor. Sonucunu anlatıyor: “Adalet Bakanı yardımcıları ile görüştüm. Bakan yardımcısına istismar evraklarını, uzaklaştırma kararını ve velayetinin babaya verildiğini gösterdim. Adalet Bakanı Yardımcısı bana, ‘Gönder ölmez, bir şey olmaz’ dedi.”

Adalet Bakanlığı’na “Bu korkunç iddia doğru mu?” diye soralım. Bir soruyu da Maraş AKP Milletvekili Habibe Öçal’a yöneltelim. “Neden annenin yaşadığını iddia ettiği bu kâbusa rağmen medyaya çıkmasına engel olmak istediniz? Niye çocuğun anneden de alınıp Çocuk Esirgeme Kurumu’na verilmesini öneriyorsunuz?” Çocuk anne ile kalmak istiyor ve babayı görmek istemiyor!