Erzincan'da çevre kirliliğine neden olan altın madenine 16,4 milyon lira ceza verildi. Altın madeni işletmesi hakkında, cezanın yanı sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Siyanür borusu patlamıştı: Erzincan'daki altın madenine 16,4 milyon lira para cezası

Erzincan İliç’teki Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kompleks madeni işletmesinde, siyanür borusunun patladığı ve siyanürün çevreye yayıldığının prtaya çıkmasının ardından altın madeni işletmesine, 16 milyon 441 bin lira idari para cezası uygulandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erzincan'ın İliç ilçesi Çöpler köyünde, 21 Haziran'da bir altın madeni işletmesinin yığın liç sahasına ait boru hatlarında yaşanan arıza sonrası meydana gelen sızıntının ardından bakanlığa bağlı çevre denetim ekipleri bölgeye sevk edildi.

Yapılan incelemede, boru hattından kaynaklanan sızıntının tesis sınırlarının dışına taşarak, eğimli arazide aktığı, mevsim itibarıyla alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı, kuru dere yatağına ulaşan herhangi bir kirlilik olmadığı tespit edildi. Söz konusu tespitin analiz raporlarıyla teyit edilebilmesi amacıyla Çevre Laboratuvarı tarafından gerekli analizler için numuneler alındı.

EN ÜST SINIRDAN CEZA

Altın madenine "en üst sınır" olan 16 milyon 441 bin lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca söz konusu olayla ilgili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

AA