Maden ocaklarıyla ve HES’lerle adeta yağmalanan Karadeniz illerinde tahribat her geçen gün artıyor. Son olarak, Artmin Madencilik’in Artvin’de yürüttüğü maden projesinde siyanür havuzu kurulması aşamasına gelindi. Dereler üzerine de atık depolama tesisleri kurulacağını söyleyen bölge halkı “Köylerimizde hayat bitecek” diyor. Artvin’in Yukarımaden (Yukarı Hod) ve Aşağımaden (Aşağı Hod) köylerinde Artmin Madencilik tarafından yapılması planlanan altın, […]

Siyanür havuzları kurulacak!

Maden ocaklarıyla ve HES’lerle adeta yağmalanan Karadeniz illerinde tahribat her geçen gün artıyor. Son olarak, Artmin Madencilik’in Artvin’de yürüttüğü maden projesinde siyanür havuzu kurulması aşamasına gelindi. Dereler üzerine de atık depolama tesisleri kurulacağını söyleyen bölge halkı “Köylerimizde hayat bitecek” diyor.

Artvin’in Yukarımaden (Yukarı Hod) ve Aşağımaden (Aşağı Hod) köylerinde Artmin Madencilik tarafından yapılması planlanan altın, bakır yeraltı maden işletmesi kapasite artışı, cevher zenginleştirme ve kırma eleme tesisi, kil ocağı, atık depolama tesisi, hazır beton tesisi projesi ile ilgili ÇED başvuru dosyası uygun bulundu. Madenle ilgili 25 Nisan’da halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak.

Çalık Holding’e bağlı Lidya Madencilik ve Kanadalı Sandstorm Gold şirketi tarafından kurulan Artmin Madencilik 2015 yılında, Yukarı Maden ve Aşağı Maden bölgesinde sondaj çalışmasında altına ulaştıklarını ilan etti. Yıllardır bölgede madencilik faaliyeti yürüten şirketin bu ÇED olumlu raporunun ardından siyanür havuzları kuracağı bildirildi.

Köy halkı, bölgede toplam 169 önemli su noktası belirlenmiş olmasına tepki göstererek, “Şurakev ve Şaliçor dereleri üzerine atık depolama alanı yapılmak isteniyor. Köylerde hayat tamamen bitirilecek” dedi.

SİYANÜR DOĞAMIZI KATLEDECEK

Bölge halkından Abdullah Aydın, madencilik faaliyetinin uzun yıllardır sürdüğünü ifade ederek şöyle konuştu:

“Yıllar içerisinde köylerin nüfusunda ciddi bir azalma oldu. Köylerde kalan az sayıda insanlar da maden şirketlerin işlerini yapmaya başladı. Fakat biz burada yapılan madencilik faaliyetinin artık siyanür havuzu kurma aşmasına geldiğini biliyoruz. Siyanür çok zehirli bir kimyasal.

Siyanürün doğada 900 yıl kaybolmadığı bilim insanları tarafından söyleniyor. Sıcaklarda bu harlaşarak nefes yoluyla ciğerlerimize, yer altı sularına karışarak sularımıza telafisi imkânsız zararlar verecek. Hayvanlar, bitkiler, tüm canlılar yok olacak. Biz buna asla izin vermeyeceğiz. 25 Nisan’da yapılması planlanan halkı bilgilendirme toplantısını protesto edeceğiz.”