Siyanür, yaylaları çöle çevirecek


Volkan ATEŞ

Ülkede faaliyette bulunduğu her yerde protestoların hedefinde olan Kanada asıllı TÜPRAG şirketi son olarak Tokat’ın Reşadiye ilçesinin Kuyucak, Yağsiyan, Demircili köyleri ile tarihi Selimhan yaylasında altın arama ruhsatı aldı.

Bölgede rezerv belirleme çalışmaları yapan firmanın baharla birlikte büyük kazı ve altın çıkarma işine başlaması bekleniyor.


Madenlere karşı mücadele başlatan bölge halkı ‘Reşadiye Doğa Savunucuları Platformu’ çatısı altında bir araya geldi. Reşadiye Doğa Savunucuları Platformu’nun sözcülüğünü üstlenen Üzeyir Uludağ, yaptığı açıklamada, bölge halkının tarım ve hayvancılıkla geçindiğine dikkat çekti.

“Aramalar sonunda köy ve yaylalarımızda altın rezervi belirlenirse doğal yaşam alanlarımız yok edilecek” diyen Uludağ, altını çıkarırken dinamit, ayrıştırırken de kullanılan siyanürün suları ve havayı zehirleyeceğine dikkat çekti.

Bölgede yayaların çöle döneceğini belirten Uludağ şu ifadeleri kullandı: “İnsanlar dahil hiçbir canlının buralarda yaşama imkânı kalmayacaktır. Bu durum, yörede kanser ve diğer hastalıkların artmasına da neden olacaktır. Ayrıca Reşadiye, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunmakta, sık sık depremler meydana gelmektedir. Buralarda yapılacak siyanür havuzlarının bir depremde patlayıp çevre katliamına neden olmayacağını hiç kimse garanti edemez.

Yetkililere sesleniyorum: Oralarda yaşayan insanlar yok saymayın ve verdiğiniz altın arama ruhsatlarını acilen iptal edin. Aksi halde yaşanacak her türlü olumsuzluğun sorumluluğu sizlere ait olacaktır.”