Ordu’da siyanürle altın ayrıştırma işletmeciliği yapılan bölgede ‘bal ormanı’ oluşturulmak istendiği bilgisi yurttaşları endişelendirdi. Ordu Çevre Derneği’nden Atasoy, “Böyle bir yerde bal ormanı oluşturmak ne kadar gerçekçi, anlam veremiyoruz” dedi

Siyanürlü bal ormanı

Haber Merkezi

Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapan bir şirket, kapasite artırımı için yeni ÇED süreci başlattı. Yurttaşların kapasite artırımına tepkisi sürerken, bölgede ‘bal ormanı’ için ağaç kesimi yapıldığı öne sürüldü. Yöre sakinleri, Orman İşletmesi’ne dilekçe ile başvurarak konuyla ilgili bilgi istedi.

Ordu Çevre Derneği üyesi Eren Atasoy, siyanürle altın ayrıştırmasına karşı bölgede yıllardır mücadele sürdürdüklerini belirterek, maden işletme sahasının büyütülmek istendiğine dikkat çekti. Atasoy, “Benim de yaşadığım Ünye ilçesinin Sarıhalil Mahallesi maden sahasının bitişiği… Mahallemizin Seylik Ormanı’nda 7 bin 800 kestane ağcı kesilmişti. Şimdi bal ormanı oluşturmak istenmiş. Bu çelişkili durum dikkat çekici” dedi.

YOL KENARINDA KAZI

Atasoy sözlerini şöyle sürdürdü: “25 Kasım’da Ünye Sarıhalil Mahallesi Seylik Ormanı bölgesinde üç noktada yol kenarına küçük kulübe tarzında kepçelerle yer kazıldığı tespit ettik. Yapılan kazılardan sonra uçuklar oluştu. Aldığımız bilgiye göre Sarıhalil Mahallesi ve Seylik Ormanı kestane bal ormanı bölgesi ilan edilmiş. Daha önce Seylik’te çoğunluğu kestane ağacı olan 7 bin 800 ağaç kesildi, tedirgin olduk. Bitişik mahalle olan Fatsa Yukarıbahçeler Mahallesi’nde devam eden siyanürle altın ayrıştırması yapan işletme var. İşletme kapasite artışına gidiyor. Sarıhalil Mahallesi’nin de ruhsat alanı içinde olduğunu bildiğimizden bu iş için mi diye düşünüyoruz. Bal ormanı olmasını destekliyoruz ama bir tarafta siyanür, bir tarafta bu iş nasıl planlanıyor anlamış değiliz. Bölge bal ormanı olsun, maden sahasının genişletilmesi durdurulsun.”

‘DİLEKÇE VERDİK’

Ordu Çevre Derneği’nden Eren Atasoy, sözlerini şöyle noktaladı: “Maden sahası çevresindeki mahallerde yeni sondajlar yapıldı. Halk tedirgin. Sebzeler, meyveler zarar gördü; sağlığımız tehdit altında. Şimdi de ‘bal ormanı oluşturuyoruz’ deniyor. Ünye Orman Müdürlüğü’ne durum hakkında bilgi almak için dilekçe verdim. Gelen resmi bilgi ne olacak merak ediyoruz. Bal ormanına kimse karşı değil. Siyanürle altın ayrıştırması işletmesi, alanını genişletmek istiyor, yeni maden sahaları için sondajlar yapılıyor. Böyle bir yerde bal ormanı oluşturmak ne kadar gerçekçi anlam veremiyoruz. Süreci takip ediyoruz. Bal ormanı adı altında şirketin çalışmalarına altyapı oluşturulduğunu düşünüyoruz. Umarım yanılırız.”