Siyasal İslamcı Hamas’tan 'u dönüşü': 10 yıl sonra Şam’da

Suriye'de iç çatışmaların patlak verdiği ilk günlerden itibaren “muhalifler”e destek vererek Esad yönetimiyle köprüleri atan Hamas, 10 yıl sonra yeniden Şam’da. İsrail’e karşı yıllardır kendisine kucak açan Suriye’yi 2012’de terk ederek merkezini Katar’a taşıyan Hamas’tan özel bir heyet bu ülke ile ilişkileri yeniden canlandırma çerçevesinde dün Şam’a ziyaret gerçekleştirdi.

Hamas’ın Siyasi Büro Üyesi Halil El Hayye, basın toplantısında yaptığı açıklamada, direniş ekseninin kırılmaz olduğunu ve direniş ruhunun bugün Suriye topraklarında yenilendiğini belirtti. Hayye, “Suriye’nin işgalini ve ABD’nin Filistin davasını hedef alan tüm planlarını boşa çıkaracağız. Geçmişteki herhangi bir sayfayı çeviririz. Geçmişi aşmayı ve geleceğe doğru ilerlemeyi kabul ederiz’’ dedi.

YÜZÜSTÜ BIRAKILDI

Gazze Şeridi’nin elinde bulunduran Hamas, yıllar içinde sığındığı Körfez Arap ülkelerinden aradığı desteği alamayarak yüzüstü bırakılmıştı. İsrail’in de dayatmasıyla Arap ülkeleri Hamas’a sırt dönmeye başlarken örgüt yeniden Şam’a yönelmeye başladı. Hamas, ABD, Türkiye ve Körfez Arap ülkelerinin desteklediği silahlı muhalefetin 2011’de savaşı başlatmasının ardından 2012’de Şam’daki bürosunu kapatarak ilişkileri sonlandırmıştı.

FHKC DE MEMNUN

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi yaptığı açıklamada Suriye ile Hamas arasındaki ilişkilerin yeniden düzelecek olmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi – Genel Komutanlığı Genel Sekreteri Talal Naci, “Suriye, Filistin halkına çok şey verdi, hepimiz için değerli ve sarsılmaz bir kaledir. Ve biz Hamas ile ilişkilerinin geri dönmesinden memnunuz” ifadelerini kullandı.