Sokağa çıkma yasağının iptal edilmesinin bir dizi çelişkili açıklamanın sonunda gelmesine siyasetçiler, bilim insanları ve sanatçılar tepki gösterdi. CHP'li Muharrem İnce, "Devlet hızlı karar almaz, devlet doğru karar alır" dedi, Doç. Dr. Çağhan Kızıl ise, "Salgınla mücadele bilimsel temelde yapılmalı, kişilerin isteklerine göre değil" ifadelerini kullandı

Siyaset, bilim ve sanat dünyasından 'sokağa çıkma yasağı' tepkisi

Sokağa çıkma yasağına ilişkin bu hafta ilginç gelişmeler yaşandı. Önce uygulanmayacak denen yasak 1 gün sonra ilan edildi; bunun üzerinden 12 saat bile geçmeden açıklanan uygulama AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iptal edildi.

Erdoğan sokağa çıkma yasağının iptal edilmesi Twitter hesabından duyurdu ve şunları söyledi: "Tek amacı hastalığın yayılmasını önlemek ve vatandaşımızı korumak olan bu kararın, farklı sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açacağı anlaşıldı. 2,5 aylık bir aradan sonra yeniden günlük hayatını düzenlemeye başlayan vatandaşlarımızın sıkıntıya düşmesine gönlümüz razı olmadı. Bunun için, Cumhurbaşkanı olarak, 15 ilimizi kapsayan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulamasını iptal etme kararı aldım."

Sokağa çıkma yasağının iptal edilmesinin bir dizi çelişkili açıklamanın sonunda gelmesine siyasetçiler, bilim insanları ve sanatçılar tepki gösterdi. CHP'li Muharrem İnce, "Devlet hızlı karar almaz, devlet doğru karar alır" derken, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Bu bir yönetim krizi değilse, nedir?" diye sordu. Sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl ise, "Salgınla mücadele bilimsel temelde yapılmalı, kişilerin isteklerine göre değil" ifadelerini kullandı. Sanatçı Levent Üzümcü ise, "80 bilmem kaç milyonluk ülkenin kaderini bir çift dudağın arasına bıraktık" dedi.

Siyasetçi, sanatçı ve bilim insanlarının tepkileri şöyle:

CHP'li Muharrem İnce: "Devlet hızlı karar almaz, devlet doğru karar alır. Sağlık Bakanı hafta sonu sokağa çıkma yasağı önerilmedi dedi, İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma yasağı ilan etti, 'şahsım' sokağa çıkma yasağını kaldırdı. Aklınız yerinde mi?"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: "Dün Sağlık Bakanı sokağa çıkma yasağı yok dedi. Akşam İçişleri Bakanı sokağa çıkma yasağı ilan etti. Şimdi de Cumhurbaşkanı yasağı kaldırdı. Bu bir yönetim krizi değilse, nedir? Ülkemizdeki her tür kriz temelde bir yönetim krizinin eseridir. Nerden baksan tutarsızlık!"

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: "Haftasonu sokağa; çıkılacak- çıkılmayacak - çıkılacak - çıkılmayacak - çıkılacak - çıkılmaya - çıkıla - çıkı - çı... Papatya falı gibi bahtımıza ne çıkarsa. #yönetemiyorsunuz"

Sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl: "Salgınla mücadele bilimsel temelde yapılmalı, kişilerin isteklerine göre değil. Bakan sokağa çıkma yasağı yok diyor, sonra evet var deniyor, sonra gönül razı gelmiyor ve kaldırılıyor. Kötü pandemi yönetimi dediğimizde de kızıyorlar, saldırıyorlar. Görünen köy kılavuz istemiyor."

Müzisyen Gökhan Özoğuz: "Abi şimdi çıkıyor muyuz, çıkmıyor muyuz? #sokağaçıkmayasağı"

Sanatçı Levent Üzümcü: "80 bilmem kaç milyonluk ülkenin kaderini bir çift dudağın arasına bıraktık. Sadece sağlıkta değil; aynı zamanda eğitimde, ekonomide ve en önemlisi adalette. Bireysel olarak siz bunu onaylamıyor olabilirsiniz; ama biz buyuz. Sefan olsun! Alayımıza da -umarım- geçmiş olsun."