Siyasetin Gündemi: Kaçak yapılar, bekçilere geniş yetki

Haber Merkezi

Elazığ depremi, siyasetin bu haftaki gündemini de belirlerken, TBMM Genel Kurulu'nda kaçak yapıların mercek altına alınmasını öngören kanun teklifi ele alınacak. Öte yandan Meclis İçişleri Komisyonu’nda muhalefetin tepkisine rağmen çarşı ve mahalle bekçilerine geniş yetkiler yükleyen yasa teklifinin görüşmelerine başlanacak.
TBMM, bir haftalık aranın ardından mesaisine başlıyor. Meclis'te bugün komisyon toplantıları yapılacak. Yarın, TBMM İçişleri Komisyonu’nda çarşı ve mahalle bekçilerine 'adli görev' yükleyen yasa teklifinin görüşmelerine başlanacak. AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan 18 maddelik 'Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifiyle çarşı ve mahalle bekçilerine geniş yetkiler tanınıyor. Muhalefet ise, AKP’nin polis güçleri dışında yeni bir kolluk kuvveti oluşturacağını, bekçilerin yeni yetkileri ile kişilerin özel yaşamına müdahale edebileceğini ve “ahlak polisliği” yapacağı yönünde eleştirilerde bulundu.

TBMM Genel Kurulu’nda, İmar Kanunu'nda değişiklikler öngören Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine de yarın başlanacak. Teklif ile kaçak yapılarla ilgili cezai yaptırımlar artırılıyor. Kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında eklemeler yapılmak suretiyle, ortaya çıkan imalatlara yönelik tapuya bildirim zorunluluğu getiriliyor. Ruhsatsız yapılan ya da kaçak yapıların tespiti halinde ortaya çıkacak olan tutanağın bir kopyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilecek. Kaçak yapılarla ilgili bazı cezai müeyyideler getirilecek. Para cezalarında artırıma gidilecek. Eğer kaçak yapı ortaya çıkmışsa yıkılacak ve para cezası artırılacak. Teklif ile bina yüksekliklerine kısıtlama getirilecek. Yatay mimari uygulamasında da değişikliğe gidilecek, yükseklik kısıtlanacak. Teklif ile bundan sonra hiçbir belediye imar bazlı imar değişikliğine gidemeyecek. Ancak, talep olması halinde bütün maliklerin rızası alınarak ada bazlı bir değişikliğe gidebilecek.

Devlet Mezarlığı Hakkında Kanun

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’in Devlet Mezarlığı’na defnedilmesi ile birlikte, Devlet Mezarlığı’nda kimlerin toprağa verileceğine ilişkin kanunda yeniden düzenlemeye gidilmesine ihtiyaç duyuldu. Bu çerçevede; AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP’nin ortak teklifi ile hazırlanan ve Meclis Başkanlığı’na sunulan, Devlet Mezarlığı Kanunu'nda değişiklik öngören düzenleme bugün Milli Savunma Komisyonu’nda ele alınacak. Teklif yarın da Genel Kurul’un ilk gündem maddesi olacak. Teklif ile 'Devlet Mezarlığı Hakkında Kanun'un birinci maddesine 'Devlet Mezarlığına defnedilenlerin eşleri de vasiyetleri üzerine Devlet Mezarlığına defnedilebilir' fıkrasının eklenmesini öngörüyor. Düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Ocak 2020 olarak belirlendi.
TBMM’de salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı gezisi nedeniyle AKP grup toplantısı yapılmayacak. Muhalefet partileri ise grup toplantılarını gerçekleştirecek.