CHP’nin 37. Olağan Kurultayı öncesi yönetime talip olan ‘Gelecek İçin Biz’ grubu bildiri yayımladı. Grup adına değerlendirmelerde bulunan Eski CHP Milletvekili ve PM Üyesi Cihaner, “Partinin ‘AKP gömleğini çıkardık’ diyenlerle uyumlu hale getirilmesi isteniyor, buna karşı çıkıyoruz” dedi

‘Siyasetsizliğin çözümü sol’

Mehmet Emin Kurnaz

Salgın nedeniyle ertelenen ve 25-26 Temmuz tarihlerinde yapılması kesinleşen CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’na hazırlıklar sürerken, yönetime aday olan ‘Gelecek İçin Biz’ grubu bildiri yayımladı. “İçine düştüğümüz ‘siyasetsizlik’ sarmalından ancak ‘ötekilerin’ umudunu örgütleyebilecek yeni bir anlayışıyla çıkabiliriz” denilen bildiride, “Rejimin dayattığı ve çerçevesini çizdiği merkez sağ bir siyasetle mi devam edeceğiz, yoksa çağa uygun bir sol siyaseti mi kuracağız?” sorusu soruldu.

Kurultay’a ilişkin ‘Gelecek İçin Biz’ grubu adına BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Eski CHP Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyesi İlhan Cihaner, “Partinin ‘AKP gömleğini çıkardık’ diyenlerle uyumlu hale getirilmesi isteniyor, buna karşı çıkıyoruz. Çağdaş değerlerle uyumlu sol bir politik hat öneriyoruz” dedi.


“Çıkışımızın sadece bu kurultaya bağlı olmadığı, buraya sıkışmaması gerektiğini baştan belirtmem gerek” diyen Cihaner, “2018’de benzer politik bir hattı önermiştik. Bugün partiye olduğu kadar ülkeye de bir politik hat öneriyoruz. Bildiride hem parti içine, partinin izlemesi gerektiğini düşündüğümüz politik hatta hem de dünyaya ilişkin mesajlarımız var” ifadelerini kullandı.

PARTİDE ÖNSEÇİM KALDIRILMAMALIYDI

‘Türkiye’deki seçmenin şu kadarı sağcıdır, onları ikna etmek için bizim de öyle olmamız gerekir’ noktasındaki yaklaşımın iflas ettiğini belirten Cihaner, bu tutumun iktidarın tüm projelerini hayata geçirmesine vesile olduğunun da altını çizdi.

Partinin özellikle 2011’den sonra giderek sağa kaydını belirten Cihaner’in, partiye yönelik değerlendirmeleri şöyle: “Partinin yönetiminin de giderek merkezileştiğini, anti-demokratik yöntemleri uyguladığını görüyoruz. Parti içinde cinsiyet, gençlik kotası gibi çalışmalar verimli şekilde uygulanmadı. Yerel seçimlerde kotalara uyulmadı, bunun da kontrolü parti tarafından yapılmadı. Önseçim ortadan kaldırıldı. Partinin en temel siyasal motivasyon aracı önseçimdi, bunu siyasal fetişizm konusu yapmıyoruz ama ülkede demokrasi diyorsak tabanın mobilizasyonunu sağlayan, tabanla kadroları uyumlu hale getiren mekanizma korunmalıydı.”

siyasetsizligin-cozumu-sol-752230-1.
İlhan Cihaner​

BABACAN ÇİZGİSİ KABUL EDİLEMEZ

“Parti içerisinde eleştirel tutumların kriminalleştirilmek istendiğini görüyoruz, bu son derece antidemokratik bir tutum. Muharrem Sarıkaya köşesinde bir genel başkan yardımcısına atfen, bu Kurultay’da parti yönetiminin belirlenmesinde ana kriterin Ali Babacan ile uyumlu çalışacak bir kadro olması gerektiğine dair kendisine bir açıklama yapıldığını söyledi. Bu kabul edilebilir bir durum değil bizim için. Türkiye için de bir çıkış noktası değil, tam tersine bugünkü felaketin sorumlularından medet ummaktır. Biz çağdaş değerleri öne çıkarmak isterken bugünkü krizin sorumlularından medet umuluyor. Bu nedenle böyle bir mücadele hattı açtık. Eşitlik, özgürlük ve dayanışma değerleri ile toplumu bir araya getireceğimizi düşünüyoruz.”