Siyasette bir ilk: Zazalar parti kuruyor

Politika Servisi

Zaza halkına hitap edecek bir parti kurmak için başlatılan çalışmalarda sona gelindi. 1 Eylül’de ilk kongresini yapacak olan partinin Genel Başkan Adayı Dilaver Eren, BirGün’e açıklamalarda bulundu. Dünya Barış Günü’nde yapılacak kongrenin önemine işaret eden Eren, “Zaza halkı ve tekçi zihniyet tarafından yok sayılan bütün kültürler ve inanç gruplarını, haksızlıklara karşı, çözüm olarak örgütlenen partimizin kongresine bekliyoruz” dedi.

Daha önce Zaza Halk Partisi olarak kurulma dilekçesi verdiklerini, ancak kabul edilmediğini belirten Eren, bir süredir Yenilikçi Değişim Partisi olarak faaliyet yürüttüklerini ifade etti. Eren, 1 Eylül’de gerçekleştirecekleri kongrede partinin isminin ve programının da belli olacağını aktardı.

Şu ana dek hiçbir siyasal oluşumun Zaza halkının taleplerini görmediğini belirten Eren, “Yüzlerce yıllık tarihi olan bir halkın, kültürün, yaşayan diller statüsünde UNESCO listesine girmiş bir topluluğun yok sayılması kabul edilemez” dedi. Zaza halkının yanı sıra, dışlanan ve baskıya uğrayan tüm halkların barış içinde, şiddetsiz ve kardeşçe yaşaması için mücadele ettiklerini ifade eden Eren, “Tarihle doğru yüzleşerek çok daha güçlü oluruz. Sorunlarını kendisi çözebilen toplumlar güçlüdür, anlamlıdır. Yeni bir toplumsal sözleşme öneriyoruz. Bölge halklarının dilleri, kültürleri, inançları kaybolmasın diye anayasal güvence istiyoruz. Demokrasi, barış, insan hakları güçleri partimizle, sorunların çözümü için, yeni bir ses, yeni bir çığır olalım” diye konuştu.