Ekonomik ve sosyal krizlerin derinleşmesi sokağın ısınmasına, meydanların dolup taşmasına yol açtı. Halkın katılımıyla siyasal atmosfer değişirken, kitlesel miting kozu bugün muhalefet tarafından masaya sürülüyor.

Siyasette pusula yön değiştirdi

POLİTİKA SERVİSİ

Her gün farklı bir kriz yaratan Saray rejimi irtifa kaybederken açlıkla sınanan milyonların öfkesi siyasal atmosferi tersine çevirdi. Düne kadar Cumhur İttifakı’nın lehine olan kitlesel mitingler bugün kürsüden halkın taleplerini dillendiren muhalefetin elinde koz oldu. Ülke seçim atmosferine girerken erken seçim çağrısını yükselten muhalefet Saray yönetimini köşeye sıkıştırıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin’de CHP’ye verilmeyen Cumhuriyet Meydanı’nı dolduramazken önceki gün katıldığı Siirt mitinginde de muhalefete yüklendi. Erdoğan, CHP’nin mitingine katılan on binlerce kişiyi görmezden geldi, miting alanının doldurulamadığını iddia etti. AKP Grup Başkanvekili ve Maraş Milletvekili Mahir Ünal ise Elbistan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin açılışına kimsenin gelmemesinden dert yakındı. Açılışta bir çiftçinin “Gübre fiyatlarına yüzde beş yüz zam geldi geçinemiyoruz” feryadı durumu özetleyen cümle oldu. “Tüm sorunları çözeceğiz” demekle yetinen Ünal ise dün sözlerine ‘açıklık’ getirerek espri yaptığını savundu.

Krizlerle birlikte iyice köşeye sıkışan hükümet, tüm yığınağını 2023’e yapıyor. Dövizin artışından da enflasyonun yükselmesinden de endişe duymuyor. Yeni ekonomik model diye anlatılan reçete halkın sırtına daha ağır yükler getiriyor. Market çalışanları etiket fiyatlarını yetiştirmekte zorlanırken halk benzin kuyruklarına giriyor. Milli Güvenlik Konseyi toplantısında ekonomiye yönelik eleştirilerin de bir güvenlik sorunu olarak değerlendirileceğinin sinyalleri veriliyor.

Fay hatları hareketli

Öte yandan SOL Parti’nin Trabzon, İzmir ve İstanbul mitingleri, İYİ Parti’nin Denizli mitingi, CHP’nin Mersin mitingi toplumsal itirazın sesinin yankılandığı yerler oldu. Alanları dolduran binlerce insan, ‘Geçinemiyoruz’ diyerek hükümeti istifaya davet etti. Kalabalıkların çağrısı toplumsal muhalefetin fay hatlarındaki hareketliliği de gösterdi. Siyaset sokağa inerken Erdoğan'ın toplumdaki güvenilirliği de gün geçtikçe eriyor. Son dönemde yayınlanan kamuoyu yoklamaları Erdoğan’ın görev onayının en düşük seviyelere indiğini ortaya koyuyor.

İktidarın mevcut durumunu bu koşullarda uzun süre devam ettirebilmesi zor görünüyor. Muhalefetin, “nasılsa gidecekler, sandığı bekleyin” yaklaşımını da değiştirdiği görülüyor. Bugün halkın taleplerinin, iktidarın keyfini ve planlarını beklemeyecek kadar acil olduğunu görmek ve Mersin’den Trabzon’a ülkenin dört bir yanında biriken öfkeyi kucaklamak muhalefetin elini daha da güçlendirecek.