2016 Ağustos’unda, kadın polislere türban serbestisi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye ilk kez, yine aynı yılın 30 Ağustos törenlerinde türbanlı kadın polisleri gördü. Kimse yadırgamadı. Ancak dün Türk Polis Teşkilatı’nın resmi hesabından atılan tweet pek çok kişi tarafından yadırgandı.

“Tarihte Polis” etiketi ile yapılan paylaşımda, 1988 yılına ait bir fotoğraf kullanıldı. Onlarca kadın polis, çevik kuvvetin önünde modern bir görüntü içinde etek, topuklu ayakkabı ve kep ile yürüyordu. Hem kıyafetleri hem de erkek polislere adeta önderlik edişleri ile bir mesaj gibiydi.

Polis Teşkilatı’nın kuruluş günü olan 10 Nisan’a zamansız dikkat çekilmişti. Zira haziran ayının sonundayız. Türk Polis Teşkilatı, 1845 yılında Osmanlı idaresinde kuruldu. Teşkilat Türkiye Cumhuriyeti'nde de tüm dünyada olduğu gibi asayiş, güvenlik ve kamu yararı gözetme ilkeleri ile yapısı yenilenerek görevine devam etti.

10 NİSAN’DA ŞERİAT HÜKMÜ ANAYASA’DAN ÇIKTI

10 Nisan’ın Türkiye tarihi açısından çok kritik bir başka önemi daha var. 1928 yılında, TBMM, Anayasa’nın ikinci maddesini değiştirdi. Söz konusu maddeden, “Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır” bölümü çıkarıldı. Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı’nın yemin ederken, “Vallahi” yerine “Namusum üzerine söz veririm” demesine karar verildi.

AKP’li Özlem Zengin, Emniyet’in yaptığı paylaşımdan bir gün önce Meclis kürsüsünden ilginç bir çıkış yapmış ve “Bu ülkede AK Parti iktidara gelene kadar kadın kelimesinin adı yoktu” ifadeleri ile tepki toplamıştı. AKP’nin kadınlara ilişkin icraatlarına vurgu yapan Zengin, yalnızca “tekçi açıdan” doğru bir yaklaşım sergiledi.

EVET, AKP YAPTI: AMA BUNLARI

AKP, kadınların sadece türban konusundaki beklentilerini çözerken, Meclis’ten geçirdiği/geçirmeye çalıştığı yasalarla kadınların ikinci plana atılmasına daima yeşil ışık yaktı. Kız çocuklarını eğitimden alıp eve hapsetmek için uğraştı/uğraşıyor. İstismarcı ve saldırganı cezalandırmak yerine kadını sorguladı.

Hem kadına yönelik şiddet hem de tecavüz, AKP iktidarında görülmemiş bir oranda artış gösterdi. Dil, AKP siyaseti ile “Bir kereden bir şey olmaz”, “Kadın mıdır, kız mıdır bilinmez”, “Ben sizin apış aranıza bakıyor muyum?”, “Bir kadın olarak sus!” seviyesizliğine çekildi.

ZENGİN, ERDOĞAN’IN BAŞDANIŞMANIYDI

Hatırlatmalar sonrası esas konudan ayrılmadan sürdürelim. Zengin, AKP Grup Başkan Vekili ve 27’nci dönem Tokat milletvekili. Genelde, sosyal medya hesaplarında Erdoğan resmi kullanarak, kendini ikincilleştiren sıradan AKP’li. Özelde gerçekten Cumhurbaşkanı’na yakın. 2016-2018 arası Erdoğan’ın başdanışmanı olarak görev yaptı.

İÇERİSİ KARIŞIK

Emniyete dönersek… Kaynaklarımızın aktardığına göre içerisi karışık. Hakyolcular, Menzilciler ve koyu Erdoğancılar var. AKP Gençlik Kolları’ndan atananlar hayli fazla. Emniyette; milliyetçi çizgiye çok yakın ulusalcı kanat da var. MHP’lilerin etkisi “gölge devlet” Mehmet Ağar ile artmış durumda. İl emniyet müdürlerinin çoğu MHP kökenli.

Tüm bu klikler bir yana, alt kadrolarda maaş ve çalışma temposu şikâyetleri var. Kamu görevlerine meydanlarda vaat edilen o “3600 sayılı ek gösterge yasası” sözü tutulmuş değil. Yine kaynaklarımız, aslında bilinen ama çok fazla bahsedilmeyen bir gerçeğe vurgu yapıyor:

BİR MESAJ MI?

“Emniyet, siyasete göbekten bağlıdır. Bu nedenle Türkiye’deki kurumlar içinde en kaygan olan yapıya sahiptir. Teşkilatın, 10 Nisan’a ilişkin Twitter üzerinden bu şekilde bir paylaşım yapması, zihinlere bırakılan bir mesaj olabilir. Çünkü siyasetteki çatlaklar, emniyete yansır.”