AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefeti tehdit eden ifadeleri ardından CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği ‘siyasi cinayetler’ olasılığı gündemin ilk sırasına yerleşti. Peki, tartışma nasıl başladı? Kim ne dedi?

‘Siyasi cinayetler’ tartışması: Nasıl başladı, kim ne dedi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları ile gündeme gelen ‘siyasi cinayetler’ tartışması sürüyor. Kılıçdaroğlu’nun açıklaması ardından muhalefet partilerinden destekleyici nitelikte açıklamalar gelirken iktidar kanadı ise iddialara tepki gösterdi.

Peki tartışma nasıl başladı? Şimdiye kadar kim ne dedi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilerle yaptığı sohbette ‘siyasi cinayetler’ olabileceğine dair kaygıları bulunduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Erdoğan gerilimi doruk noktasına çıkarıp seçime gitmek ister. Bu gerilimden olabildiğince uzak durmamız lazım. Milletvekili, il başkanlarına söylüyorum, sakin olacağız. İttifakı oluşturan diğer partiler de gerilim istemiyorlar. Eğer iş belli grupların ellerine silah alıp belli kişileri öldürme yoluna gitmezlerse bir gerilim olmaz. Umarım öyle bir tablo da Türkiye’de yaşanmaz. Siyasi cinayetler... Böyle kaygılarım var. Erdoğan “Dur bakalım daha başınıza neler gelecek” dedi. Devletin bütün güçleri elinde olan bir insan bunu söylüyorsa, çok tehlikeli bir cümle. Yani ben önümüzdeki süreçte ‘Durun bakalım, daha ben başınıza neler getireceğim’ diyor. Açıkça tehdit ediyor."

BABACAN: HAKLI BİR KAYGI

Tele1'de Merdan Yanardağ'ın programına konuk olan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Kılıçdaroğlu'nun 'siyasi cinayetler' kaygısının haklı bir kaygı olduğunu söyledi:

"Çünkü son geçtiğimiz dönemde çok sayıda siyasal şiddet yaşadık. Gazetecilere saldırılar oldu, siyasi partilerin üst düzey yöneticilerine saldırılar oldu. Bu saldırılarla ilgili soruşturma safhaları ne oldu, herhangi bir cezai yaptırım uygulandı mı? Buna baktığımızda kaygı verici bir tablo var ortada. Hatta bir siyasi partinin genel başkanı yardımcısı gündüz sokak ortasında evinin önünde yaralanmaya uğrayacak şekilde, öldürmeye varacak şiddet derecesiyle yapıldı."

"O işi yapanlar gözaltına dahi hemen hemen alınmadan, kısa bir sorgulamadan sonra serbest bırakıldı. Hatta onlardan birisi, çok yakın bir zamanda bir siyasi partinin yan kolu olan örgüt yapısının başına getirildi. Ödüllendirildi. İktidarın şu an küçük bir ortağı var. Oradaki durumu herkes görüyor. Ama asıl vahim olan Sayın Cumhurbaşkanı'nın siyasi şiddet konusunda vahim kalması. Kayıtsız kalmasından da öte, Sayın Akşener doğu Karadeniz'de sözlü saldırıya uğradığında 'daha neler göreceksiniz' dedi."

KORAY AYDIN: ALDIĞIMIZ DUYUMLAR VAR

Sözcü'den Ruhat Mengi'nin sorularını yanıtlayan İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın da "Bizim de aldığımız suikast duyumları var" ifadelerini kullandı:

"Siyasi suikastlar yapılacağı konusunda bizim de aldığımız duyumlar var, eğer böyle bir planlama varsa başta ülkeyi yönetenler olmak üzere ileride bunun hesabını vermek zorunda kalır ağır bir bedel öderler, çok acı sonuçlar doğurur. Bunun mümkün olmadığını düşünüyorum."

ALTUN: YALAN

Kılıçdaroğlu ve Aydın’ın açıklamaları ardından Saray’ın açıklaması Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yapıldı. Altun, iddiaların ‘yalan olduğunu’ savundu, “Ellerindeki bilgileri savcılarımızla paylaşmaya davet ediyoruz” dedi: “

“Ülkemizde korku iklimi oluşturmayı amaçlayan bu tür iddiaları gündeme getirenleri, ellerindeki bilgileri savcılarımızla paylaşmaya davet ediyoruz. Bugün terör örgütleriyle aralarına mesafe koyamayanların ‘siyasi cinayet yalanından’ medet umar hale gelmesini milletimizin takdirine bırakıyoruz.”

KURTULMUŞ: AK PARTİ MÜSAADE ETMEZ

Kanal 7'de katıldığı programda Kılıçdaroğlu'nun sözlerini değerlendiren AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş "Türkiye'de bir daha hiç kimse faili meçhul cinayetleri diriltme dönemine geri dönemeyecektir" iddiasında bulundu:

"Bir daha hiçbir çete, şu ya da bu şekilde kendisini devletin yerine koymaya çalışan hiçbir grup, Türkiye'de bu anlamda siyasi çatışmaların, cinayetlerin, faili meçhullerin işlenmesine yol açamayacak. AK Parti bu anlamda milletimizin içerisinde fitne sokacak, Türkiye'de siyasi cinayetlerin önünü açacak hiçbir adıma, hiçbir teşebbüse müsaade etmez ve etmeyecek."

AKŞENER: ÇOK FAZLA GÜNDEMDE TUTMAMAMIZ GEREK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ardından İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’ın ‘siyasi cinayetler’ hakkındaki açıklamalarına ilişkin değerlendirmeleri sorulan Akşener, şunları söyledi:

“Bu tür duyumlar, bilgiler elbette gelir. Kimi sivil kurumlardan, kimi ‘daha dikkat edin’ diyen alanlardan gelir. Bunların bu kadar çok konuşulmaması gerektiğini de söylüyordu Koray Bey, ben kendisine bu noktada katılıyorum. Çok fazla bunu gündemde tutmamamız lazım diye düşünüyorum.”