Siyasi partiler ile meslek ve demokratik kitle örgütleri, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, "Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, ifadesinin alınıp derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Siyasi partiler ve meslek örgütlerinden TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınmasına tepki

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınması ilişkin siyasi partiler, meslek ve demokratik kitle örgütleri taratından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamalarda, Fincancı'nın serbest bırakılması gerektiği belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla gözaltına alındığını bildirdi.

Başsavcılık ayrıca, Korur'un, TTB Merkez Konseyi Başkanlığı görevine son verilmesi ve yeni başkan seçilmesi yönünde karar alınmasını nöbetçi asliye hukuk mahkemesinden talep etti.

Siyasi partiler ile meslek ve demokratik kitle örgütleri, Fincancı'nın gözaltına alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada, "Ne bu gözaltının ne de soruşturmanın hukuki zemini vardır, zira hocamızın ifade ettiği hiçbir şey suç unsuru değildir" denildi. Açıklamada, "Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, ifadesinin alınıp derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, kamuoyuna da yansıyan tartışmalar ve kendisine dönük çirkin saldırılar sonucu bugün gözaltına alınmıştır. Ne bu gözaltının ne de soruşturmanın hukuki zemini vardır, zira hocamızın ifade ettiği hiçbir şey suç unsuru değildir. Bununla birlikte 21 Ekim 2022 tarihinde TTB Hukuk Bürosu tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşme yapılmış, savcılığa medyadan soruşturma başlatıldığının öğrenildiği belirtilerek, talep halinde Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uygun bir zamanda ifade için gelebileceği bildirilmiştir. Bu bilgilendirmeye rağmen başsavcılık, Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması sürecini başlatmıştır ve dahası bu süreci bir gösteriye dönüştürmüştür.

Geldiğimiz noktada bu gözaltı kararı iktidar çevrelerinin uzun zamandır TTB’ye ve TTB yöneticilerine yönelik artırmaya çalıştığı baskının son aşamasını oluşturmuş, kamuoyunda gelişen tartışmalar bu çabaya yönelik bahane olarak kullanılmıştır. TTB, bahsi geçen tartışmalara dair düşünce ve ifade hürriyeti çerçevesinde gelen eleştirileri dikkatle dinlemekte ve değerlendirmektedir. Ancak bu durum, TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uğradığı siyasi linci ve maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları kabul edeceğimiz anlamına gelmeyecektir. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, ifadesinin alınıp derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Müstebit iktidarın uygulamalarına karşı, demokrasiyi, barışı, bilimin bağımsızlığını, bilim insanlarının ifade özgürlüğünü ve bunlarla yakından ilişkili halk sağlığını koruma mücadelesini Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya ve TTB'ye sahip çıkarak sürdüreceğiz."

CHP'Lİ ÖZEL: ASLA KABUL EDİLEMEZ!

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Fincancı'nın gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı. Özel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hoşunuza giden konular konuşulabilince değil en aykırı en rahatsız edici görüşler özgürce konuşulabilince buna ifade özgürlüğü diyoruz. Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınması ve onun üzerinden TTB’ye yönelik saldırılar demokrasi görüntüsü değildir. Asla kabul edilemez!" dedi.

SOL PARTİ: DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

SOL Parti yaptığı açıklamada, "Gözaltına alınan Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılmalıdır" ifadelerini kullandı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Ülkemizin en saygın meslek birliklerinden birisi olan Türk Tabipleri Birliği'nin Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın evinin basılarak gözaltına alınması kabul edilemez. Toplumsal muhalefeti hedef alan bu hukuksuz ve saldırgan tutumu kınıyorum" dedi.

HDP'den yapılan açıklamada ise, "Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması iktidarın suçlarını örtbas etme telaşıdır. Şebnem Hoca Türkiye toplumunun vicdanıdır, bilimin ve meslek onurunun gereğini yerine getirmiştir. Bu saldırılarla gerçeği gizleyemez, toplumu susturamazsınız" denildi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Türkiye’nin itibarı Şebnem Korur Fincancı’nın bir konuşmasıyla zedelenmez. Fakat siyasetçilerin verdiği talimatla hareket eden yargının verdiği zararın telafisi imkansız. Fikirlerin doğruluğunu yanlışlığını, özgür tartışma ortamlarında konuşabiliriz. Yargı sopası altında değil" dedi.

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) yapılan açıklama ise, "Günlerdir iktidar tarafından hedef gösterilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması ve TTB’ye yönelik sürdürülen karalama kampanyası kabul edilemez. Düşünce açıklamak ve kamuoyunun bilgilendirilmesini istemek suç değildir. Fincancı derhal serbest bırakılsın!" denildi.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Atatürk Parkı'nda bir araya gelerek Fincancı'nın serbest bırakılmasını istedi.

Açıklamayı okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, "Türk Tabipleri Birliği, bu ülkede her zaman bilimsel ve iyi hekimlik değerlerini savunmuştur. Savunmaya da devam edecektir" dedi.

Menteş, Fincancı'nın ifadesinin alınıp serbest bırakılmasını talep ettiklerini ifade etti.

İZMİR BAROSU: HUKUKSUZ UYGULAMANIN KARŞISINDAYIZ

İzmir Barosu, Fincancı’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada, "Şebnem Korur Fincancı’nın daha önce savcılığa başvurarak ifade vermeye hazır olduğunu belirtmiş olmasına rağmen yapılan gözaltının CMK madde 91’in açık hükmüne rağmen hukuksuz olduğu ve tüm ulusal ile evrensel hukuk kurallarını yok sayarak bir şova dönüştürüldüğü" ifade edildi.

"Bir suç örgütü liderinin itirafları konusunda üç maymunu oynayan savcılık, Cumhurbaşkanının açıklamalarını talimat kabul ederek gerçekleştirdiği işlemle, bir kez daha iktidara bağımlı olduğunu gösterdi" denilen açıklamada, “Savcılık tarafından, kamuoyuna yansıyan ve suç teşkil eden bir eylemin soruşturulmasını ve hakikatin ortaya konulmasını isteyen açıklaması dışında bir eylemi olmayan Şebnem Korur Fincancı'nın TTB Merkez Konseyi başkanlığından da alınmasına yönelik talepte bulunulmuştur. Bu talep; hukuksuzluğu bir yana, siyasal iktidarın yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde tüm sivil toplum ve meslek kuruluşlarına gözdağı verme, onları pasifize etme ve toplumda korku yaratma amacını gütmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Şebnem Korur Fincancı'nın bağlılık yemini ettiği ‘iyi hekimlik’ insanın sağlık içinde yaşamasını engelleyen her türlü eylemin karşısında olmayı gerektirir. Bu nedenle, ettiği yeminin gereğini yerine getiren Şebnem Korur Fincancı, derhal serbest bırakılmalıdır. Nefret söylemi ve şiddet çağrısı içermeyen her düşünce açıklamasına saygı duyulmalı, düşüncelerini açıklayanlar ceza baskısı ile karşı karşıya bırakılmamalıdır. İzmir Barosu olarak yaşamını insan hakları mücadelesine adamış, ‘iyi hekimlik’ ilkelerini her ortamda savunan Dr. Şebnem Korur Fincancı üzerinden toplumu sindirme amacı taşıyan bu hukuksuz uygulamanın karşısında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

"FİNCANCI'YA VE TTB'YE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

siyasi-partiler-ve-meslek-orgutlerinden-ttb-baskani-sebnem-korur-fincanci-nin-gozaltina-alinmasina-tepki-1080308-1.

Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla emek ve demokratik kitle örgütleri TTB'de basın açıklaması düzenledi.

Basın toplantısına TTB Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut ve Merkez Konseyi Üyesi Dr. Karer Yurtdaş ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ankara Tabip Odası (ATO), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Temsilciliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) ve Mülkiyeliler Birliği temsilcileri katıldı.

TTB Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut tarafından okunan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, kamuoyuna da yansıyan tartışmalar ve kendisine dönük çirkin saldırılar sonucu bugün gözaltına alınmıştır. Bu gözaltının da soruşturmanın da hukuki zemini yoktur, zira Dr. Fincancı’nın ifade ettiği hiçbir şey suç unsuru değildir. Bununla birlikte 21 Ekim 2022 tarihinde TTB Hukuk Bürosu tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşme yapılmış, savcılığa medyadan soruşturma başlatıldığının öğrenildiği belirtilerek, talep halinde Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uygun bir zamanda ifade için gelebileceği bildirilmiştir. Bunun üzerine savcılık tarafından ifade için uygun bir vakitte davet edileceği bildirilmiş olmasına rağmen başsavcılık, Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması sürecini başlatmıştır ve dahası bu süreci bir karalama kampanyasına dönüştürmüştür.

İktidar çevrelerinin yargıya müdahale niteliğindeki açıklamaların ardından gelen gözaltı kararı, bu çevrelerin uzun zamandır TTB’ye ve tüm emek-meslek örgütlerine yönelik artırdığı baskının son aşamasını oluşturmuştur. Nitekim iktidar, Meslek Örgütleri Yasası’nda bir değişiklik için kamuoyunda yaratılan bu gündemi kullanacağını da açıklamalarıyla itiraf etmiştir. Gözden kaçmayan bir diğer husus, gözaltı işlemi sırasında kamu yayıncılığı yapması ve haberlerini buna göre oluşturması gereken TRT’nin, hocamızın evinde bulunan baba/dede yadigârı koleksiyon parçalarını yayımlama biçimidir. İlgili haber, kriminal unsur üretmek için kolluğun düştüğü çaresizliği hepimize göstermiştir. Görüntülerin sunuluş biçimini açıkça kınıyoruz.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uğradığı siyasi linci ve maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları tüm emek ve meslek örgütleri olarak kabul etmediğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, ifadesinin alınıp derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Müstebit iktidarın uygulamalarına karşı, emeği, demokrasiyi, barışı, bilimin bağımsızlığını, bilim insanlarının ifade özgürlüğünü ve bunlarla yakından ilişkili halk sağlığını koruma mücadelesini Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya ve TTB'ye sahip çıkarak sürdüreceğiz. Dr. Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir, onurumuzdur!"