BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçilen ülkeler tartışma konusu oldu. ABD’den Rusya ve Çin’in seçilmesine tepki geldi. Çin, “ABD, vatandaşlarının insan haklarını korumak için çaba sarf etmelidir” dedi.

‘Siyasi virüs’ suçlaması gerilime neden oldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler (BM) organı olan 47 üyeli Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi önceki gün üyelerini belirledi. Konseye seçilen diğer ülkeler arasında Fransa, İngiltere, Pakistan, Özbekistan, Nepal, Senegal, Fildişi Sahili, Malawi, Gabon, Ukrayna, Meksika, Bolivya ve Küba yer aldı. Konsey üyeliğine adaylığı tepki çeken Suudi Arabistan ise yarışı kazanamadı. Küba ise bu grupta beşinci kez yer alırken Afrika ülkesi Malavi, tarihinde ilk kez seçilen ülke oldu.

Seçilen yeni 15 ülke arasında Çin ve Rusya’nın yer alması ABD’nin tepkisine neden oldu. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, yazılı açıklama yaparak, “ABD, otoriter rejimlerin BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçilmesini kınıyor” diyerek seçilen ülkeleri İsrail karşıtı olmakla suçladı. ABD’nin tepkisine yanıt gecikmedi. Çin Dışişleri Bakanlığı, “ABD, BM İnsan Hakları Konseyi’nden çekildiği ve uluslararası topluluğa karşı durduğu için suçlama yapacak durumda değil” dedi.


Bakanlık Sözcüsü Cao Licien, “ABD, vatandaşlarının insan haklarını korumak için çaba sarf etmelidir; yani ırkçılığı ve polis şiddetini ortadan kaldırmalı. ABD, insan haklarını başkalarının iç işlerine karışmak için bir bahane olarak kullanmayı bırakmalı. Çin, ABD’yi ‘siyasi virüs’ yaymayı durdurmaya çağırıyor” diye konuştu.

‘BİZİ ONURLANDIRDI’

Küba Dışişleri Bakanlığı ise konseye seçilmelerine ilişkin, “Küba halkının, ABD’nin tek taraflı uyguladığı düşmanlık, saldırganlık ve ekonomik ablukanın neden olduğu engeller ve tehditler karşısında kendi kaderini tayin hakkı ve direnişini onurlandırmıştır” açıklaması yaptı.

KONSEY NEDİR?

BM İnsan Hakları Konseyi, 2006’da kuruldu. BM üyesi ülkeler söz konusu konsey üyeliğine, BM Genel Kurulu’nca üç yıllığına seçiliyor. “İnsan hakları” konularını görüşmek üzere mart, haziran ve eylül ayları olmak üzere yılda 3 kez toplanan konseyin kararları, “tavsiye” niteliği taşıyor ve kararların yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.