Gezi davasında verilen hapis cezası kararına tepki gösteren CHP'li Özel, "Burada sonlanan davada hukukun ve adaletin gereği yapılmadı. Sadece ülkeyi yöneten bir adamın gönlü yapıldı. Verilen kararları tanımıyor. O mahkemeler önce kanunlardan sonra Anayasa'dan alıyor gücünü. Kuvvetler ayrılıklarını ayaklar altına alan birisi kendi meşrutiyetini ortadan kaldırıyor" dedi.

Siyasilerden Gezi Davası kararına tepki: "Sadece ülkeyi yöneten bir adamın gönlü yapıldı"

Bugün görülen Gezi davasında iş insanı Osman Kavala’nın, ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla’ tutuklanmasına karar verildi. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi hakkında ise 18’er yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verildi.

Mahkemeyi takip edenler, kararı siyasi olarak değerlendirerek, sloganlar eşliğinde tepki gösterdi. İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde, Gezi Parkı Davası’nda verilen hapis cezası kararlarına CHP yöneticilerinden de tepki geldi.

ÖZEL: DİZLERİ TİTREMEKTEDİR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel adliye önünde açıklama yaptı. Özel, "Mücella Yapıcı'yı 72 yaşında Bakırköy Cezaevi’ne koyacak kadar küçülmüş, alçalmış birisinin bizlerin karşısında dizleri titremektedir. Herkes bunu bilsin" dedi.

Özel açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Burada sonlanan davada hukukun ve adaletin gereği yapılmadı. Sadece ülkeyi yöneten bir adamın gönlü yapıldı. Verilen kararları tanımıyor. O mahkemeler önce kanunlardan sonra Anayasa'dan alıyor gücünü. Kuvvetler ayrılıklarını ayaklar altına alan birisi kendi meşrutiyetini ortadan kaldırıyor. Ağaçları kurtarmış bir protestoyu şeytanlaştırma, ötekileştirme ve hedef göstermenin son noktasıdır. Herkesin adalet talebinin kanını emerek biraz daha yaşamaya çalışmaktadır. Adaletin kanını emen bu vampire tek başımıza gücümüz yetmez ama hepimizin gücü yeter."

HDP’Lİ TİRYAKİ: UMARIM İSTİNAFTAN BOZULUR

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Siyasal olarak da açıkça söylemek gerekirse bu bir intikam operasyonudur. Bu bir yargılama falan değildir. Bu siyasi iktidarın Gezi protestolarından intikam alma girişimidir. Mahkemeler de buna alet olmuştur. Ayrıca toplumsal uzlaşmaya toplumdaki gerginliklerin azalmasına ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde böyle bir karar verilmesi toplumsal gerilimin artmasına yol açacaktır. Ülkenin siyasi geleceğine, toplumsal yapısına toplu ucu kadar karar katkı sunmayacaktır. Umarım en kısa sürede istinafta, Yargıtay’da bozulur. Ülkenin geleceği açısından çok çok üzgünüm."

İMAMOĞLU: KARAR MİLYONLARCA İNSANIN VİCDANINI YARALADI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, karara tepki gösterdi. İmamoğlu, "Gezi Davası’nda verilen karar milyonlarca insanın vicdanını yaraladı. Vicdanla verilmeyen kararları bu ülke hiç kabul etmedi ve sindirmedi. Ne olursa olsun adaletten yana olacağız, herkes için hukuku savunacağız" ifadesini kullandı.

ÖZTRAK: BU ZULMÜN ÖMRÜ SANDIKTA BİTECEK

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada karara tepki gösterek, "Bu zulmün ömrü sandıkta bitecek" dedi.

Öztrak, paylaşımında şunları kaydetti:

"'Adaletsiz güç zalim, Güçsüz adalet acizdir.' Erdoğan ve onun adaleti bugün #Gezi davasında her ikisini de gösterdi. Siyasi davaların ömrü, Arkasındaki siyasi güç kadardır. Bu zulmün ömrü sandıkta bitecek. Zalimler efradıyla, milletimizin hayatından müebbeden gidecek. AZ KALDI."

AĞBABA: HESAP VERECEKSİNİZ!

CHP'li Ağbaba şunları kaydetti:

"Gezi bu ülkenin onurudur. Tutuklanan tüm aydınlar halkın vicdanında özgürdür. Saray ve onun cübbe giymiş militanları bu zulmün hesabı sorulmayacak sanmasın. Hesap vereceksiniz!"

SOYER: KARAR NE HUKUKİDİR NE ADİLDİR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Gezi davasında verilen karar ne hukukidir ne adildir. Oysa adalet bir gün herkese gerekir. Bu kararın asıl mağduru demokrasimiz olmuştur" ifadelerini kullandı.

ALPER TAŞ: BU İKTİDARI YENECEĞİZ

SOL Parti PM Üyesi Alper Taş, sosyal medya hesabından şunları söyledi:

"Gezi Davası'nda siyasi iktidarın verdiği kararı mahkeme açıkladı. Siyasi karar ancak siyasi mücadele ile aşılır. Bu iktidarı yeneceğiz ve arkadaşlarımızı ellerinden mutlaka alacağız. Yakındır…"

AHMET ŞIK: İTİRAZ ETMEYEN HERKES BU KARARIN SORUMLUSUDUR

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, karar sonrası adliye önünde yaptığı açıklamada, "İtiraz etmeyen herkes bu kararın sorumlusudur" dedi.

Şık, şunları söyledi:

"Bugün buradan beraat kararı çıksa da bu hukuki olmayacaktı. Bu suç örgütü iktidarda kalmaya devam ettikçe, bu tetikçiler bu aymazlıkla, bu utanmazlıkla bu kararların altına imza atabiliyorlarsa, bunun sorumlusu kendine muhalif olduğunu söyleyenlerdir. İtiraz etmeyen herkes bu kararın sorumlusudur."

CHP KURMAYLARINDAN TEPKİ

Hapis cezası kararlarına CHP kurmaylarından da tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Tutuklama kararının adaletle ile hiçbir ilgisi yok” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise “Gezi davasında yargılananlar değil, Erdoğan ve rejimi mahkum olmuştur” değerlendirmesini yaptı.

CHP yöneticileri, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarda, kararları şöyle değerlendirdi:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca: “Yargının siyasallaştığı, hukuk garabetine bir yenisi eklendi! Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye tutuklama kararının adaletle ile hiçbir ilgisi yok!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek: “Gezi davasında yargılananlar değil, Erdoğan ve rejimi mahkum olmuştur. Yargıyı silah olarak kullanan yozlaşmış saray iktidarının yarattığı bu kumpas davası da bir gün mutlaka çökecektir. Geziyi Savunuyoruz ve savunacağız.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: “En başından bu yana siyasilerin yürüttüğü Gezi Davası’nda, nihai ‘siyasi’ karar açıklandı. Ve adalet onulmaz yarasını aldı. Gün gelecek, adalet herkese lazım olacak. Keyiflerine göre karar alanlar, kaçacak delik arayacak!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi: “Gezi davasında adalet yine yok! Mahkeme, 1636 gündür gerekçesiz olarak tutuklu tutulan Osman Kavala için zulmün son perdesinde müebbet hapis cezası verdi. Hukuk herkese lazım olacak! Hukuk olmayan yerde birlik, beraberlik kalmaz.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın: “Gezi kararıyla direnme azmimiz daha da arttı. Korkmuyoruz. Artık daha fazla yorulacağız, daha fazla örgütleneceğiz, daha da kenetleneceğiz. Bu ablukayı dağıtacağız.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç: “AKP Milletvekili adayı hakim tarafından Osman Kavala hakkında cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmak suçundan müebbet hapis cezası verildi...”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı: “Siyaset karar verdi, gezi mahkum edildi. Hukuku ayaklar altına alan ve adaletin yok edildiğini gösteren bir karar. Unutmayın Adalet bir gün herkese lazım olacak! Geziyi savunuyoruz.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel: “Sarayın gönlü olsun diye altına imza attığınız bu hukuksuz kararlar yok hükmündedir. Günü gelecek, tüm bu hukuksuzlukların hesabı bir bir sorulacak. Günü gelecek ayarını bozduğunuz kantar sizi de tartacak. Gezi sizin korkunuz, bizim onurumuzdur! Geziyi savunuyoruz.”

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan: “Gezi onurumuzdur. Bu karar hukuksuzdur. Kınıyorum. ‘Zulme boyun eğmeyeceğiz! Zulme karşı direneceğiz.’ Geziyi Savunuyoruz.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: “Gezi, milletimizin haksız, hukuksuz yönetim anlayışına isyanıdır. Bugün yaşadıklarımız direnişin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Osman Kavala ve arkadaşlarına verilen karar hukuksuzdur. Adalet er ya da geç yerini bulacaktır.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: “Mahkeme kararlarının meşruluğu kamu vicdanındaki karşılığı kadardır. Osman Kavala yargı eliyle muhalefeti sindirmek isteyenler görecek ki muhalefet her geçen gün daha da güçlenecek, daha da büyüyecektir.”