‘Sizi cihada gönderelim  bütün masraflar bizden’

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Sakarya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılanan ‘Ebu Hanzala’ kod adlı Halis Bayancuk hakkında ‘terör örgütü kurma ve yönetme’ suçundan, 22,5 yıl hapis istemiyle yeni bir iddianame hazırladı.

El Kaide ve çatışma bölgeleri ile irtibatlı grupların Diyarbakır yapılanmasının anlatıldığı iddianamede, 14 Ocak 2014 günü tutuklanan Bayancuk’un örgütün ‘Türkiye emiri’ olduğu kaydedildi. Örgütün Diyarbakır yapılanmasında yer alan kişilerin çatışma bölgelerine gittiğini ifade eden savcı, IŞİD’in Diyarbakır emiri olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan N.T.’nin grup lideri olduğu Takva Eğitim ve Okuma Salonu’nda ise çatışma bölgesinde komutan olarak aktif görev alan 10 kişinin bulunduğunu kaydetti.

El Kaide Diyarbakır yapılanmasında faaliyet yürüttüğünü söyleyen gizli tanık Tipi, iddianameye yansıyan ifadesinde, “El Kaide gruplarındaki kişiler, birçok kişiyi çatışmalara katılmak üzere Suriye’ye gönderdi. Diyarbakır’da ikisi merkez, biri Hani ilçesinde olmak üzere 3 grup El Kaide yapılanması var. Sohbetlerde her Müslüman’ın üzerine cihadın farz olduğunu anlatılarak, cihada gitmeyenleri müşrik olarak adlandırıyorlar, cihada gitmek isteyenleri ise ‘Sizi cihada gönderelim, bütün masraflar bize aittir’ diyorlardı.

İddianameyi kabul eden 8’inci Ağır Ceza Mahktemesi, bu dosya ile Bayancuk’un Sakarya’da yargılandığı dosya arasında hukuki bağlantı bulunduğu gerekçesiyle birleştirme kararı verip, dosyayı Sakarya’ya gönderdi.