Yüz binlece hayranı var. Memleketin her yerini karış karış gezip konser veriyor. Duman’ın solisti Kaan Tangöze’den bahsediyorum. Solo albümüyle rock’ın nasıl bir felsefe olduğunu anlatırken sözleriyle direniş ateşini kucaklıyor

‘Sizin yandaşlarınız varsa bizim de yoldaşlarımız var’

BARIŞ AKPOLAT
barisakpolat@gmail.com

Kaan Tangöze’nin sesi ve tarzı ilk kez karşıma çıktığında yapacaklarını, Duman’ın gelişimini öngöremediğim gibi ileride grubun favori rock gruplarımdan biri olacağını da tahmin edememiştim. Hatta aslında beğendiğimi bir süre kendime itiraf edemedim. Arabeske yakın vokalleri hiçbir zaman sevemedim. Duman hariç… Eskilerden MFÖ’ye olan sevgim neyse Duman’a da aynı seviyede bir bağlılık hissedenlerdenim.

Kaan Tangöze, Duman’dan ayrılmadığını da açıklayarak ‘Gölge Etme’ adlı ilk solo albümünü yayınladı. Gerek akustik gitar tonları gerek armonika kullanımı gerekse vokal tarzıyla Bob Dylan-vari bir albüm bu. Albümü sürekli dinliyorum ve her seferinde farklı detayları keşfediyorum. ‘Gölge Etme’ parçası albümü çok güçlü sözlerle açıp kucağınıza bırakıyor. ‘Arkanda hükümet varsa benim de şarkılarım var’, ‘Senin yandaşların varsa benim de yoldaşlarım var’, ‘Senin bir çocuğun varsa bende tam 2 tane var’ gibi naif bir başkaldırıyla etkili sözlere sahip. Albümün sözlerinin genel tavrı da zaten bu naif fikirlerin üstüne kurulmuş.

‘Şanlı Milet’, ‘Taksim Meydanı’ yine aynı tarza yakın duran şarkılardan. Kiminin ‘Gezi zekalı’ diyerek zekasını belli ettiği kiminin içinde bulunmaktan gurur duyduğu ‘Gezi Direnişi’ne selam çakmaktan çok koskoca bir ateşi kucaklayan sözler etkileyici. Özellikle ‘Taksim Meydanı’nı dinlerken Ethem’i, Berkin’i, Ali İsmail’i ve nicelerinin güzel ruhunu hatırlayıp da gözleri dolmayacak yoktur.

Kalemi korkak alıştırmamış
Tangöze bu albümdeki sert sözleriyle çok fena can sıkacaktır. Yanlış olmasın karşımızda CD’si -maalesef- zor şartlar yüzünden 500 basılan sanatçılardan biri yok. Yüz binlerce hayranı olan, Türkiye’nin her yerinde sürekli konserler veren bir grubun solisti Tangöze. Kağıdın başına kalemini kırarak oturup gitarını bir silah gibi kullanması sırf bu yüzden gurur duyulacak hareket. Yanlış anlamayın albüm sadece politik şarkılardan oluşmuyor. ‘Bir Kız Bana Emmi Dedi’ gibi kısmi eğlenceli şarkılar da yüze ufak bir gülümseme koymaktan çekinmiyor. ‘Amerikan Kovboyları’ ise albümün en fırlama sözlü politik şarkılarından biri.

‘Rock sadece elektro gitar çalmakla yapılmaz’ derken haksız olmadığımızı kanıtlayan Kaan Tangöze’yi kutlamaktan başka yol yok. Akustik gitar ve armonika kullanarak çatır çatır rock yapılabileceğini kanıtı budur. Müziğiniz istediği kadar sert olsun, rock bir duruş, bir felsefedir. Elektro gitara distortion basıp sabun köpüğü sözler söylüyorsanız, yani anlatacak bir hikâyeniz yoksa hiç boşa uğraşmayın. Burada fikir bazında olması gereken rock formülü var. Karşımızda plak formatında basılıp Bob Dylan, Neil Young, Cem Karaca, Selda Bağcan ve nice protest ismin yanına koyabileceğimiz türden bir albüm var. 50 yıl sonra bile anlamını hiç yitirmeyecek… Yaşadığı döneme şahitlik eden tüm albümler gibi!

***

TÜM DÖVMECİLER BİRLEŞİN
sizin-yandaslariniz-varsa-bizim-de-yoldaslarimiz-var-76516-1.Dövme rock kültürünün vazgeçilmez bir üyesiydi. Ben çocukken ve rock dinlemeye başladığımda hayranı olduğum her rockçının vücudu bunlarla doluydu. Ve tabii ki kaçınılmaz son olarak ben de bir dövme delisine dönüştüm geçen yıllarla. Öyle bir sürü dövmem olmamasına rağmen etkinlikleri olabildiğince takip ediyorum. Memleketin tek dövme etkinliği İstanbul Tattoo Convention ise bugün Maslak Arena Open Air’da başlayıp 4 Ekim’e kadar devam edecek. Geçen yıllarda Kadıköy Halk Eğitim’de yapılan etkinlik bu sefer çok daha büyük bir alana yayılmış vaziyette. Maalesef ben yıllık izinde olduğum için gidemeyeceğim fakat sizin kaçırmamanızı öneririm.

Neden mi? Şu yüzden:

Her dövme sanatçısının yeteneği ve sanatı başka boyutlardadır. Hepsinin çalışmayı sevdiği desenler farklıdır. Dolayısıyla her deseni her iyi veya mükemmel dövmeci mükemmel bir şekilde yapamayabilir. Kafanızda bir desen varsa ya da her şeye karar vermiş, paranızı ayarlamış haldeyseniz ve hangi dövmeciye gitmeniz gerektiğine karar veremiyorsanız bundan daha iyi fırsat bulamazsınız. Gidip hem son dövmemi yaptırdığım Resul Odabaş’ı hem efsane abimiz Ruhsel Dombalak’ı ve tüm diğer şahane sanatçıları bir arada görebilir ve işlerini inceleyebilirsiniz. Yerli yabancı 70’e yakın sanatçının katılacağı etkinlikte Pentagram, Can Gox, Cem Köksal, Gür Akad, Gitarizma, Rainbow Blues Band, Blacktrick, The Ayılar ve DJ Yakuza konserleri de gerçekleştirilecek.