SF Trade patronunun direnişteki kadın işçilere karşı açtığı ‘haksız rekabet’ davası bugün başlıyor. Patron, sendikalı oldukları için işten attığı işçilerden 200’er bin liralık tazminat istiyor. İşçiler, “Biz kazanırsak tüm işçi sınıfı kazanacak” diyor.

Skandal dava başlıyor

Emek Servisi

İzmir Gaziemir Serbest Bölge’de uluslararası markalara üretim yapan SF Trade Tekstil Fabrikası’nda direnişte olan kadın işçilere karşı patronun açtığı tazminat davası bugün başlıyor. DERİTEKS, tüm emek örgütlerini ve emek dostlarını işçilerin yanında olmaya çağırıyor.

Sendika düşmanlığıyla sık sık gündeme gelen SF Trade’de geçen yıl Deri, Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası’na (DERİTEKS) üye olan iki kadın işçi işten atılmış, işçiler fabrikanın önünde direnişe geçmişti. Ardından 2 kadın işçinin daha çıkarılmasıyla direnişteki işçi sayısı 4’e yükselmişti. Öte yandan patron, 323 gündür direnişte olan işçilerin her birine ‘ticari kuruluşunun rekabet gücünü azalttığı’ iddiasıyla 200’er bin liralık dava açmıştı.

‘YANIMIZDA OLUN’

İlk işten atılan işçi olan Pınar Toy’a açılan davanın ilk duruşması, bugün saat 9.30’da İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülecek. Direnişteki işçiler ve DERİTEKS, tüm sınıf dostlarını desteğe çağırdı. İşçilerden Nurcan Köksal şunları söyledi:

“Bu dava yalnız bizim için değil, tüm işçiler için çok önemli. Türkiye’de zaten sendikalı olmanın önünde ciddi engeller var. İşçiler gerçekten korkuyor. Şimdi patron bu davayı kazanırsa bu korku daha da artacak, insanları örgütlemek daha da zor hale gelecek. Ama biz davayı kazanırsak tüm işçiler kazanacak. Bu nedenle hepimiz yarın Pınar arkadaşımızın yanında olacağız. Herkesi bu süreçte yanımızda olmaya çağırıyoruz.”

TÜRKİYE TARİHİNDE BİR İLK

DERİTEKS İzmir Şubesi Örgütlenme Uzmanı Cihan İşçi ise bu davanın Türkiye tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Sendikalaştığı için işten atılan işçiler, patronuna ‘Anayasal hakkıma saygı duy’ diyerek direndikleri için şirketin rekabet gücünü azaltmakla suçlanıyor. Her bir işçinin 100 bin lira maddi, 100 bin lira da manevi olmak üzere 200 bin lira tazminat ödemesi isteniyor. Bu davadan patron lehine karar çıkması durumunda bu durum tüm işçi sınıfına zarar verecek. Patronun, anayasal haklarını çiğneyerek haksız şekilde işten attığı işçilerden bir de tazminat isteyebilmesinin yolu açılacak. Bu nedenle tüm emek dostlarından destek bekliyoruz.”

Fabrikada üyelerine yönelik baskıların devam ettiğini de belirten Cihan İşçi, “Üyelerimiz ücretsiz izne çıkarılarak istifaya zorlanıyor, onların yerini taşeron işçilerini işe alıyorlar” diye konuştu.