Skandal ifade: Katili rahatlatmak için çekmişler

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 85 sanığın yargılandığı davada, cinayetin faili Ogün Samast'ın Samsun'da gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü emniyet binası içerisinde çekilen görüntüler izletilerek, görüntülere ilişkin jandarma görevlisi tutuklu sanıkların ifadeleri alındı.

CNN Türk'ün haberine göre, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde jandarma görevlileri tutuklu sanıkların ifadeleri alındı. Tutuklu sanık Birol Ustaoğlu, olay tarihinde Samsun Jandarma İstihbarat Şubesinde görevli olduğunu anlatarak, kendisini arayan sanık Muammer Ay'ın İstanbul'da Hrant Dink'in öldürüldüğünü, katil zanlısının buradan geçebileceğini söylemesi üzerine durumu İl Jandarma Komutanlığına ilettiğini anlattı. Ustaoğlu, bu sırada İl Jandarma Komutanının yanında Asayiş ve İstihbarat şube müdürünün de bulunduğunu, daha sonra 3 araçla otobüs terminaline geçerek firmalarla irtibat kurduklarını dile getirdi.

Ustaoğlu, terminale gelen Ogün Samast'ı gözaltına alıp Yeşilkent'teki kontrol noktasına götürdüklerini ifade ederek, "Burada Ogün Samast'ı soyarak üst araması yaptık. hava da o zaman soğuk olduğu için Samast üşüyor gibiydi. Ondan sonra parmak izi fotoğraf çekimi ve diğer işlemler yaklaşık 1,5 saat sürdü." diye konuştu. Burada, Samast'a korkmamasını, sakin olmasını burada kimsenin kendisine bir şey yapmayacağını söylediğini anlatan Ustaoğlu, bu sırada Samast acıktığını söyleyince kendisine tost ve çay söylediklerini aktardı. Ustaoğlu, arama sırasında Samast'ın üzerinden bir Türk bayrağı çıktığını ifade ederek, bayrağı aldıkları sırada Samast'ın "Bayrağımı alırsanız benden bir şey öğrenemezsiniz. Bir şey anlatmam" dediğini öne sürdü.

Bu durumu başsavcıya anlattıklarında başsavcının da bayrağın yanında kalabileceği talimatını verip, "O da bildiklerini tüm ayrıntılarıyla açıklasın" dediğini aktaran Ustaoğlu, bir süre sora geçtikleri çay ocağında Samast'a olayla ilgili sorular sorduğunu anlattı. Ustaoğlu, sohbet ortamında Samast'ın Trabzonlu olduğunu ve amatör olarak futbol oynadığını anlattıktan sonra, "İstanbul'daki malum olayı ben yaptım, o gazeteciyi ben öldürdüm" dediğini ifade ederek, olayı neden gerçekleştirdiğini sorduğunda da sanık Ogün Samast'ın, "O (Hrant Dink) 'Türklerin kanı pistir', dedi" ifadelerini kullandığını öne sürdü.

Sohbet sırasında samimi olduğu arkadaşları Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Abidin Yavuz ve diğer isimleri sorduklarında Samast'ın söz konusu olayı tek başına gerçekleştirdiğini ezberi bir ifadeyle anlattığına vurgu yapan Ustaoğlu, bir süre sonra ifade alınması için odaya kameraların alındığını söyledi. Ustaoğlu, polis ve jandarma olmak üzere 3 kameranın çekim yaptığını belirterek, Samast'ın "Bayrağı alırsanız bir şey anlatmam" demesi üzerine başsavcının da iyi niyetle zanlının olayı samimi bir şekilde anlatması için bayrağın kalabileceğini söylemesi nedeniyle bu şekilde kamera kaydı aldıklarını öne sürdü.

Samast'ın, kameralar gelince biraz rahatsız olduğunu savunan Ustaoğlu, şunları anlattı: "Samast, 'Bayrağı çıkartabilir miyim' diye sordu. Ben dışarı çıktım. Müdürüm ve diğer şube müdürleri vardı. Onlar da başsavcının önceki talimatını hatırlatıp izin verdiler. Bu nedenle bayrağı çıkartmasına karar verildi. 'Ogün'e bayrağı çıkartabilirsin ama sorarsak cevap vereceksin' dedim. Odada bir kaç kişi daha vardı. Yüzbaşı Murat Bayrak da cep telefonuyla görüntü çekti. Fotoğraf çekilirken bir ses çıktı. Ogün rahatsız oldu ve bir daha bayrak çıkartmak zorunda kaldık." savunmasında bulundu.