Bir internet sitesinde, Türkiye’de yaşayan herkesin TC kimlik numarası, telefon numarası ve adresi açık şekilde yayınlanıyor. Ücret ödeyerek üye olanlar ise tapu ve diğer özel bilgilere de ulaşabiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi
Skandal veri sızıntısı: Milyonlarca yurttaşın bilgileri bir internet sitesinde!

Bir internet sitesi, ücretli ve ücretsiz üyelik karşılığında Türkiye'de ikamet eden herkesin bazı özel bilgilerini açıktan paylaşıyor. Free Web Turkey'in aktardığına göre, e-mail hesabı ile kayıt olunabilen sitede vatandaşların isim ve soy isimleri, açık adresleri, telefon numaraları ve banka hesap bilgileri gibi kişisel verileri yer alıyor.

Ücret ödeyerek üye olanlar ise kişilerin tapu veya birtakım finansal bilgileri gibi başka özel bilgilerine de ulaşabiliyor. Bunlara, bir kişinin ismi ve soyismi aratılarak kolayca ulaşılıyor. Sitede halihazırda 5 binden fazla kullanıcı bulunduğu gözüküyor.

Konuyla ilgili konuşan MLSA Eş-Direktörü Veysel Ok, ortada büyük bir suç olduğunu söylerken savcıların harekete geçmesi gerektiğini vurguladı:

“Türkiye’de yaşayan herkesin bütün kişisel verileri, kişilerin akrabalarına dair kişisel veriler, IBAN ve banka bilgileri, tapu bilgileri, adres bilgileri ele geçirilmiş durumda. Bu veriyi ele geçirenler Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında büyük bir suç işledi. Ancak bu sadece verileri çalanların değil, Türkiye’de yaşayan insanların verilerini korumayan devlet yetkililerinin de işlediği bir suç... Savcıların hem bu verileri çalanlar, yayınlayanlar, hem de verilerin korunması yönünde tedbir almayanlar hakkında acilen harekete geçmesi gerekir.”