TDK’nin sözlüğünde, ‘vazalak’ kelimesinin anlamının ‘aptal, ‘serseri’ ve ‘Alevi’ olarak verilmesine tepkiler sürüyor. CHP’li Ağbaba, “Kamu kurumları Alevilere hakarette yarışıyor” derken, CHP’li Mehmet Tüm konuyu Meclis gündemine taşıdı

Skandala tepkiler sürüyor: Kamu kurumları Alevilere hakaret etmekte yarışıyor

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) ‘vazalak’ kelimesinin anlamını hem ‘aptal’, ‘serseri’ hem de ‘Alevi’ olarak açıklamasına tepkiler sürüyor. Konuya ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm bir açıklama yaptı. “Türkiye’nin gerici, ayrıştırıcı, ötekileştirici anlayışla yönetiminin yansımalarını kurumlarda görmeye devam ediyoruz” diyen Ağbaba, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Geçmişte Alevi kişiyle evlenmenin caiz olup olmadığıyla ilgili soruya ‘Müslüman olmayanla evlenilmez’ şeklinde skandal bir cevap veren Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan sonra şimdi de Türk Dil Kurumu’nun çirkin tanımlamasında, Alevilere açık bir şekilde hakaret cümlelerini görüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın henüz 11 yaşındaki çocuklara dağıttığı kitaplarda Alevileri karalayan ifadelere yer verildiğini görüyoruz. Nereye baksanız bir nefret suçu nereye baksanız Alevilere yönelik hakaretler var” dedi.

Peşini bırakmayacağız
Başbakan Binali Yıldırım’a skandala ilişkin yazılı soru önergesi veren CHP’li Mehmet Tüm ise TDK sözlük skandalının peşini bırakmayacaklarını belirtti. Tüm, şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin aydınlanmacı kurumları, bugün ne yazık ki, çağdışı ve insanlık dışı bir anlayışın kurumlarına dönüşmüş durumdalar. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvaları ve sözlüğünde yer alan skandal tanımlardan sonra, bugün de Türk Dil Kurumu’nun sitesinde büyük bir rezaletle karşılaştık. Alevi yurttaşlarımızı ‘aptal ve serseri’ gibi tanımlarla yan yana koyan bu zihniyet, gücünü Alevileri ötekileştiren, yurttaş görmeyen iktidar anlayışından almaktadır. Alevilerin ibadethanesi olarak cemevlerine yasal statüsü verilmiyor, zorunlu din dersleriyle asimilasyon uygulanıyor, Alevi yurttaşların evleri işaretleniyor, en insani talepleri bile sürekli yok sayılıyor. Böyle bir yönetim zihniyetinin kuşattığı kurumlarda da ne yazık ki ‘Alevi’ kelimesi, hakaretlerle yan yana tanımlanıyor. Bu büyük bir insanlık ayıbıdır, büyük bir utançtır. O sözlükte yer alan tanım bir an önce kaldırılmalı, sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılmalı ve Alevi yurttaşlardan özür dilenmelidir. Biz, CHP olarak, bu skandalın peşini asla bırakmayacağız. Bu çağdışı ve insanlık dışı karanlık anlayışın, toplumu bu şekilde ayrıştırmasına müsaade etmeyeceğiz.”

skandala-tepkiler-suruyor-kamu-kurumlari-alevilere-hakaret-etmekte-yarisiyor-416817-1.