Partisi iktidar olmadan önce kadının adının olmadığını öne süren AKP’li Zengin, yine tepki çeken bir açıklama yaptı. AKP’li vekil, bu sefer de çıplak arama iddiasına ilişkin “Ahlaklı olan kadın beklemez” dedi. CHP’li Taşcıer, “AKP’nin kadına olan bakış açısını yineliyor” derken HDP’li Kerestecioğlu “Erkek bakış açısı” ifadesini kullandı.

Skandalda ‘Zengin’

Meral DANYILDIZ

AKP gelene kadar ‘kadının adı olmadığını’ iddia eden ve kadın düşmanı söylemleriyle dikkat çeken AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in çıplak arama iddialarına ilişkin açıklaması tepkilere neden oldu.

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Meclis Genel Kurulu’nda Uşak Emniyet Müdürlüğü'ndeki çıplak arama iddialarına ilişkin yaptığı açıklamaya cevap veren AKP’li Zengin, “Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez” dedi. Aynı zamanda avukat olan AKP’li Zengin, kadınlara yönelik şu ifadeleri kullandı: “Suç duyurusu olaydan hemen sonra olur. Bir kadını çıplak arayacaksın, dakikasında bundan rahatsızlığını beyan eder. Onurlu, ahlaklı, kadın bir sene beklemez.”

BU SÖZLER UTANÇ VERİCİ

AKP'li Zengin, çok eleştirilen konuşmayı savunmayı sürdürdü. Konuşmasını ‘çok haklı ve çok yerinde’ olarak nitelendirirken, “Her kelimesini tekrarlayabileceğim bir konuşma" dedi. Sözlerinin ifade özgürlüğü olduğunu öne sürdü.
AKP’li Zengin’in kadınlara yönelik kullandığı ifadeleri değerlendiren CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, ülkede birçok kadının yaşadığı şiddet ile istismarı saklamak zorunda kaldığını söyledi. CHP’li Taşcıer, Zengin’in açıklamanın kabul edilemez olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi: “Böyle bir durumu bu kadar toplumsal baskının olduğu bir ortamda açıklayabilmek bir kadın için kolay değil. Bunu ahlaksızlık olarak nitelendirmek ise bence utanç verici bir şey. Hele bir kadın milletvekilinin böyle bir açıklama yapması, kadınları ahlaksızlıkla suçlaması ne üstünde bulunduğu makama yakışır ne de Türkiye’nin gerçekleriyle uyuşur. Açıkçası bu ifade AKP’nin kadına olan bakış açısını da yinelemiş oldu.”
Taşcıer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendileri her fırsatta giyim tarzlarından yaşadığı mağduriyetlerden dem vuruyorlar. O zaman dünün mağduru bugünün mağruru oldu. Bir kadın için ‘çıplak aramaya maruz kaldım’ ifadesini kullanmak gerçekten kolay değildir. Zamanının hiç önemi yok. Eğer kadın bugüne kadar cesurca, özgürce bunu açıklayamadıysa, bu iklimi yaratanların sorumluluk duyması gerekirken bunun ahlaksızlık olarak nitelendirilmesi ne kadar kibir içerisinde, toplumun değerlerinden uzak kalındığının bir göstergesidir.”

ERKEK BAKIŞ AÇISI

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise AKP’li vekilin ifadelerinin ‘erkek bakış açısı’ olduğunu dile getirdi:

“Özellikle hukukçular kadınların istismarı ya da yaşadıkları tacizi bazen yıllar sonra dile getirebildiklerini çok iyi bilmeli. Bu anlamda bu açıklamayı çok kötü bulmakla beraber, aynı zamanda cinsiyetçi olarak da değerlendiriyorum. Mahkemelerdeki bazı erkek hâkimler, savcılar, emniyet görevlileri, cinsiyetçi bakış açısına sahip olanlar bu soruyu sorarlar. ‘Neden ona gülmüştün’ , ‘Neden bu kadar zaman bekledin’ , ‘Neden eteğini örtmedin?’ gibi. Bu sorgulama tamamen erkek bakış açısı.”

“Kadınların geçmişte iffetini değerlendirenler, iffetli iffetsiz diye ayrım yapanlar; şimdi ahlak, onur diye mi ayrım yapmaya çalışıyor?” diye soran Kerestecioğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Ben bütün kadınları, yaşadıkları her türlü istismarı ve çıplak aramayı kaç yıl sonra olursa olsun anlatmaya devam ediyorum.”

EŞBAŞKAN GÖZÜ MOR HALDE DURUŞMAYA GELDİ

Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nden Van T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildiği sırada çıplak aramaya maruz kalan DBP Hakkari Eski Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu ile dönemin Belediye Eşbaşkanı Nurullah Çiftçi ve 24 belediye meclis üyesi hakkında açılan davanın beşinci duruşması yapıldı. Eşbaşkanlık sistemi gerekçe gösterilerek, "görevi kötüye kullanmak" iddiasıyla açılan davanın duruşması Hakkari 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Gözünde morluk olan Hatipoğlu darp edilmesinden kaynaklı sağlık durumunun iyi olmadığından savunma için süre talep etti. Duruşma 25 Şubat'a ertelendi.

BU KAÇINCI SKANDAL?

AKP Grup Başkanvekili Zengin, kadınlara yönelik açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen biri. Zengin, TBMM’de yaptığı bir konuşmada partisi iktidara gelene kadar ‘kadın’ kelimesinin adı olmadığını öne sürmüştü: “Bu ülkede AK Parti gelene kadar kadın kelimesinin adı yoktu Türkiye’de. AK Parti’yi inşa eden kadınlardır. O yüzden ben, kadın, erkek arkadaşlarımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız biz yaptığımız çalışmalarda kadınların hayatını kolaylaştırmak için gayret ediyoruz. HDP kadınları bizden daha fazla savunacak en son partidir.”

‘SEÇİLME HAKKI AKP’YLE GELDİ’

Zengin, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nde Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın, Instagram üzerinden yaptığı yayında, “Eğer Türkiye’de seçme ve seçilme hakkının gerçek manada kullanılmasından bahsediyorsak, bunu hayata geçiren parti AK Parti’dir ve bunun da öncüsü sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır” ifadelerini kullanmıştı.

‘KADIN CİNAYETİNİN TESPİTİ ZOR’

Zengin, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Bir cinayetin kadın cinayeti olduğunun tespiti çok zor bir iş” ifadelerini kullanmıştı.

Zengin polisin gözaltına alırken cinsel tacizde bulunduğu kadın öğrenci Merve Demirel’e ilişkin, “Bu görüntülerde, özensizlik içerisinde bir tavır görüyorum. Bir telaş içerisinde bir kişiyi arabaya yerleştirmeyle alakalı telaşın verdiği bir yanlış hareket var. Keşke orada bir kadın polis olsaydı, onlar müdahil olsalardı” demişti.