İsveç’te yeni kurulan hükümet ilk haftasını istifasız atlattı

İsveç’te yeni kurulan hükümet ilk haftasını istifasız atlattı. İlk haftadan bakan istifaları, İsveç yakın siyasi tarihinin artık bir ritüeli kabul ediliyor. Başbakan, bakanlarını açıklıyor. Basın, bu isimleri, daha ilk haftadan “bir skandalın” politik parçası yapıp indiriyor. Bundan önceki, sekiz yıllık Reinfeldt hükümeti, 2006’da ilk iş başı yaptığı hafta, iki bakanını birden kaybetmişti. İkinci dört yıllık iktidarı için hükümetine iki bakan koltuğu daha koyan Fredrik Reinfeld’in yeni isimlerinden Peter Norman, bakan olduğu gün basının karşısına çıkıp daha önce işlediği suçları sıraladı. Gayet mahcup bir ifadeyle Norman, 4 kez hızlı araba kullanmaktan yakalandığını ve o yıl vergi beyannamesini doldururken çocuk bakıcısına ayda 8 bin kron ödediğini bildirmediğini söyledi.

Yeni Başbakan Stefan Löfven’in 24 koltuklu bakanlar kurulu üyelerinden bu tip bir günah çıkartma açıklaması, geçen hafta içerisinde gelmedi. Löfven’in bakanları konuşmadı ama basın da durmadı. Sosyal Demokratlar ve Çevre Partisi’nin koalisyonuyla kurulan azınlık hükümetinin altı bakanlık koltuğu yeşillerin elinde. Çevre Partisi’nin eş başkanlarından Åsa Romson, beklenildiği üzere, önceki hafta İsveç’in yeni çevre bakanı olarak açıklandı. Åsa Romson için bakanlığının ilk haftası oldukça dalgalı sularda geçti. Kadın bakanın teknesi manşetlerdeydi. Çevre Bakanı Romson’un 75 tonluk yüzen evi, “gemi değil gemicik” skandal başlığı altına girmedi ama yine de durum Romson’u sarstı. “Üzgün olduğunu “ açıklamak durumunda kalan bakan, özür dileme kısmını henüz düşünüyor.

Bakanı üzen, İsveç basınının teknenin boyasını beğenmemesi oldu. Oğlu ve eşiyle Stockholm’ün güneyindeki Hägersten bölgesinde bir evleri olan Romson, zaman zaman da Stockholm merkezde demirli, yüzen ev tarzı bu teknede kalıyor. Åsa Romson’un teknesi, Haziran 2013’te boyatılıyor. Teknenin su altında kalan bölümü için bakır bazlı bir boya, Sima Antifouling seçiliyor. Çevre Bakanı’nın teknesi için kullanılan boya zehirli ve deniz yaşamına zarar veren türden. Expressen gazetesinin duyurduğu haberin şimdi, yeni hükümetin ilk politik skandalı olup olmadığına karar verilmeye çalışılıyor.

Linne Üniversitesi’nden siyaset bilim doçenti ve “politik skandallar” üzerine uzman olan Tobias Bromander, Çevre Bakanı Romson’un zehirli tekne boyası haberini “Bu olay 40 yıl önce olsaydı veya bugün Fransa’da olsaydı, skandal denemezdi” diye değerlendirdi. Medyaların sürekli değiştiğini söyleyen Bromander, politikacıların üzerlerinden atamayacakları sorumlulukları, özel hayatlarına dair bilgilerin İsveç’te  artık skandal sayıldığını duyurdu. Facebook’ta bir siyasetçinin yazdığı bir notun bugün İsveç’te istifa sebebi olduğuna dikkat çeken Bromder, bu son zehirli boya haberi için “Fransa’da kimse buna kaşını bile kaldırmaz” dedi.

Çevre bakanı böyle dertli olan Başbakan Stafen Löfven için de bakanlar kurulu listesini açıkladığı toplantıda İsveç’in Filistin’i, devlet olarak tanıma isteğini duyurması, bu hafta Anayasa Kurulu’na şikâyet edildi. Sağ kanattan, Muhafazakâr Parti’nin milletvekilli Annicka Englom, Başbakan’ı anayasayı ihlal etmekle suçladı. Englom, Filistin’in devlet olarak tanınmasına itiraz etmedi, Başbakan Löfven’in böylesi önemli bir konuyu Parlamento’ya getirmeden ve Dışişleri Kurulu’nda tartışmaya açmadan açıklamış olmasının Anayasa’ya ters düştüğünü iddia etti. İçerik değil ama şekil kadın parlamenteri şaşırtmış. Şimdiye kadar 134 ülke tarafından tanınan Filistin’i, İsveç resmen tanıyacak olursa bunu yapan ilk Avrupa Birliği üyesi ülke olacak.