Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davanın üçüncü duruşması dün İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma, Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel’in tutukluluk halinin devamına karar verilerek 5 Haziran’a ertelendi. Kadın örgütleri "Karanlığa teslim olmayacağız" dedi.

Skandalın davası seçim sonrasına
Fotoğraf: BirGün

Sibel BAHÇETEPE

BirGün’ün ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşında ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması skandalına yönelik davanın üçüncü duruşması dün Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gizlilik kararı nedeniyle basına kapalı gerçekleştirilen duruşmada tanıklar dinlendi. Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, bir tanığın daha dinlenmesi yönündeki isteği kabul ederek davayı 5 Haziran’a erteledi.

"ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Baba Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’e ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ suçundan 22 yıl 6 aya kadar, H.K.G’nin evlendirildiği Kadir İstekli hakkında ise ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapsinin istendiği davanın ilk duruşması 30 Ocak’ta görülmüş, mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar verilmişti. 27 Şubat’ta görülen ikinci duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı sanıkların cezalandırılmasını istemişti. Gümüşel’in avukatı Bulut Müslüm Gezer’in AKP’li Meclis Üyesi olduğu açığa çıkmıştı.

H.K.G. Kadir İstekli’yle evlendirilmişti.H.K.G. Kadir İstekli’yle evlendirilmişti.

Dava öncesi Kartal Anadolu Adliyesi önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Sol Feminist Hareket ve bazı kadın örgütleri de dayanışma için adliye önünde toplandı.

Sol Feminist Hareket “Yaşamlarımızı tarikatlara teslim etmeyeceğiz”, “Tarikat, cemaat hepsi kapatılsın”, “Laiklik için kadınlar burada” döviz ve pankartları açtı, “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Yaşasın feminist mücadelemiz”, "Asla yalnız büyümeyeceksin" sloganları attı.

Sol Feminist Hareket’ten Gizem Kürekçi yaptığı açıklamada “H.K.G.’nin davası hepimizin davası. 6 yaşındaki çocukları istismara maruz bırakan, yaşamını, umutlarını çalan, Ensar’da, Aladağ’da, Kulp’ta, Taşkent’te, Hiranur Vakfı’nda ve şimdi anlatılamaz acılar, yıkımlarla kuşatılan deprem bölgesinde kimsesiz kalmış çocukları cemaat tarikat karanlığına mecbur bırakan, bu karanlığa karşı ‘H.K.G.’nin davası hepimizin davası’ diyoruz, takipçisiyiz. Tarikat düzenini yıllardır ‘münferit’ diyerek aklayanlara karşı laikliğin ülkesini kuracağız kararlılığıyla buradayız” dedi.

"BAŞKA YOL YOK"

Sol Feminist Hareket'ten Leyla Koç Üzüm ise şunları kaydetti: "Öfkeli, isyandayız ama aynı zamanda hesap sormak için buradayız. Çünkü biliyoruz ki bugün çocukları istismar edenler İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırarak ve bugün yine kirli pazarlıklarla onların yaşam alanlarını gasbetmeye kararlılar. Ama asla bunu başaramayacaklar. Çünkü kadınlar asla buna müsaade etmeyecekler. Kadınlardan korkuyorlar, korkmaya devam etsinler. Ne çocukları yalnız bırakacağız ne de kadınların haklarından bir adım geri atacağız. Bu davanın da sonuna kadar takipçisiyiz."

Kadın Cinayetlerini Durduracagız Platformu da duruşma öncesi adliye önünde bir açıklama yaptı. Platformdan Fidan Ataselim, "Çocuk istismarının üstünü rıza ile örtülemeyeceğini biliyoruz. Kadınlar öldürülmeye, şiddete uğramaya devam ediyor. Ama İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekiliyorlar, 6284’ü seçim pazarlığının nesnesi haline getiriyorlar. Kadınların yaşamları kimsenin pazarlık konusu olamaz. Yaşamlarımızı pazarlık konusu yaptırmayacağız. Bunun için kadınların seçimi eşit, özgür yaşamdan olacak” dedi. Demokratik Halk Derneği’nin Tarikat Yurtları Kapatılsın Kampanya Grubu adına Büşra Islak ise "AKP, cemaat ve tarikatları besleyerek, öğrencilerin güvenli ve nitelikli barınma hakkını gasp edip tarikat yurtlarına mahkûm ederek, 6284’ü tartışmaya açarak, şiddet ve istismar faillerini aklayarak yaşamlarımıza kastediyor. Kadınların, çocukların, gençlerin hayatının karartılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

"ADALET YERİNİ BULSUN"

Duruşmadan sonra Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği adliye önünde bir açıklama yaptı. Dernek Başkanı Saadet Özkan, "Dava seçimlerden sonraya kaldı, umarım adalet yerini bulacak ve bugün sesini çıkarmış bir kahraman çocuğun daha çocukluğunu kurtardığımız müjdesini paylaşacağız" dedi.