Türkiye Wushu Federasyonu’nun skandalları saymakla bitmiyor. Avrupa Şampiyonası’nda kadın sporculara zorla türban taktırmadan, hakkını arayanlara hakarete ve sponsorluk adı altında sporculardan para alıp turnuvaya götürmeye kadar birçok usulsüzlük federasyonun bünyesinde hiç çekinilmeden yapılıyor

Skandallar federasyonu

EREN TUTEL

Türkiye Wushu Federasyonu’nun (TWF) skandalları kurumun her yerine sıçramış durumda. Elif Akyüz’ün aynı turnuvaya hem hakem hem de sporcu olarak katılmasının BirGün tarafından ortaya çıkarılmasının ardından federasyonun birçok skandalı daha gün yüzüne çıktı. Federasyon, sporun ülkede popüler olmamasından faydalanıp birçok usulsüzlüğe imza atıyor. Öyle ki bir turnuvada kadın sporculara istekleri dışında türban giydirecek kadar pervasızca davranabiliyorlar. Aynı zamanda Elif Akyüz’ün şampiyon olduğu turnuvada hakemlik yapan Ulusal Takım antrenörü Fatma Akyüz, liyakatsizliğe karşı hakkını arayan sporculara sosyal medyadan hakaret edebiliyor, sporcularından ‘sponsorluk’ adı altında para alınıp maddi destekte bulunmayanlar organizasyona götürülmüyor. Birçok usulsüzlüğün yanı sıra federasyonun asbaşkanlarından ikisi sporla herhangi bir alakası bulunmayan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Ebubekir Şahin ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran. Baştan aşağı büyük şaibelerin yaşandığı federasyonun skandallarından bazılarını derledik.

1-ZORLA TÜRBAN TAKTIRMA

skandallar-federasyonu-745604-1.TWF, 2018’de Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan Avrupa Wushu Şampiyonası’nda inanılması zor bir kural koydu. Kadın sporculara türban takma zorunluluğu getiren federasyon, sporculara zorla türban taktırdı. Sporcular karşılaşmalarda federasyonun dayatmasıyla türbanla mücadele etti. Ayrıca TWF Başkanvekili Abdurrahman Akyüz, federasyonun bünyesinde bulunan bütün sporculara namaz kılma zorunluluğu getirdi ve buna uymayan bir sporcuya, “Arkadaşlarını da kendin gibi beynamaz yapıyorsun” diyerek tepki gösterdi. Federasyon daha önce Avrupa şampiyonu olan Sadık Pehlivan’ı dışlamış ve başarılı sporcuya birçok yaptırım uygulamıştı.

2-HAKKINI ARAYANLARA HAKARET

Ulusal Takım Antrenörü Fatma Akyüz, liyakatsizliğe karşı haklarını arayan ve mahkemeye giden sporculara sosyal medya üzerinden hakaret etti. Kızının şampiyon olduğu turnuvada kızıyla beraber hakemlik de yapan Akyüz, mahkemeye giden sporculara tehditler savurarak hakaretler ettiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Federasyonun her türlü imkanından yararlanıp, sömüren müptezeller zannetmeyin bu böyle gider. Korkarak yazı yazmayan, paylaşım yapmayan doğruları konuşmayan sizler zannediyor musunuz ki birileri size ilerleyen zamanlarda bir kemik veya bir dilim ekmek atacak. Hepinizin dönüp dolaşacağı yer burası olacak ancak nasıl yüzle buraya geleceksiniz merak ediyorum?” Akyüz’ün bu paylaşımıyla ilgili gazetemize konuşan Ulusal Takım sporcusu Mustafa Seçkin Çelik şunları söyledi:

“Mücadelemizin ne kadar haklı, doğru ve gerekli olduğunun kanıtı Akyüz ailesinin olaylara bakışıyla kanıtlanıyor. Demek ki wushu branşında gerçekten bizim anlattığımız gibi insanlar yetenekleri veya başarılarına göre değerlendirilmiyorlar. Tam tersine yapılan haksızlıklara susarak Akyüz ailesinin dünyasında onlara sadık olup 3 maymunu oynayanlar arasından kimin milli olup olmayacağına karar veriliyor. Başarılı ve yetenekli insanlar ise gerçekleri söyledikleri taktirde bu örnekteki gibi çirkin ifadelere layık görülüyor. Biz ne dersek o olur mantığıyla yönetilen bir federasyon sadece wushu sporuna değil, Türk sporuna ve bu ülkenin evlatlarına en büyük zararı veriyor.”

skandallar-federasyonu-745612-1.

3- PARAYI VEREN TURNUVAYA GİDER

Federasyonun usulsüzlükleri bunlarla da bitmiyor. Yetkililer, uluslararası turnuvalar için sporculardan ‘sponsorluk’ adı altında 5-6 bin TL civarında para alıyor ve bu parayı vermeyen sporcular turnuvaya götürülmüyor. Bir sporcunun iddiasına göre adeta aile şirketi gibi yönetilen federasyonun gelirleri de ailenin çıkarı için kullanıyor ve ödenek bekleyen sporculara başkanlığın bütçe vermediği söyleniyor.

skandallar-federasyonu-745613-1.

skandallar-federasyonu-745614-1.

RTÜK BAŞKANI ŞAHİN YÖNETİM KURULUNDA

Öte yandan federasyonun yönetim kurulunda akraba ilişkileri ön plana çıkıyor. Yönetim kurulunda akraba ilişkilerinin yanı sıra dikkat çeken iki isim de var. Federasyonun asbaşkanlığını RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran yapıyor.

Daha önce spor geçmişi bulunmayan bu iki ismin neden Wushu Federasyonu’nun yönetim kurulunda bulunduğu ise henüz yanıtlanmayan bir soru.