Slovakya Başbakanı Eduard Heger, Ukrayna'ya Sovyet yapımı 13 adet MiG-29 savaş uçağı göndereceklerini duyurdu. Heger, askeri yardımların Ukrayna'nın hem kendisini ve hem de tüm Avrupa'yı Rusya'ya karşı savunması için olduğunu söyledi.

Slovakya Ukrayna’ya savaş uçağı gönderecek
Fotoğraf: İHA

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaş uçağı talebine NATO üyesi Polonya'nın ardından Slovakya'dan da yanıt geldi. Slovakya Başbakanı Eduard Heger sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Slovak hükümetinin Ukrayna'ya 13 adet Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçağı gönderilmesini onayladığını açıkladı.

Başbakan Heger, askeri yardımların Ukrayna'nın hem kendisini ve hem de tüm Avrupa'yı Rusya'ya karşı savunması için olduğunu belirterek "Verilen sözler tutulmalı. Zelenski savaş uçakları da dahil olmak üzere daha fazla silah istediğinde elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı söyledim. Başkalarının da aynı şeyi yapmasına sevindim." ifadelerini kullandı.

Heger, Temmuz 2022'de yaptığı açıklamada, Sovyet yapımı jetlerin F-16'larla değiştirileceğini, Eylül 2022'den itibaren söz konusu uçakların kullanım dışı olacağı bilgisini paylaşmış, ABD'den F-16'lar tedarik edilene kadar ülkelerinin hava sahasının Çek ve Polonya hava kuvvetlerince korunacağını duyurmuştu.

Heger ayrıca, Mig-29'ların Ukrayna'ya verilmesine de yeşil ışık yakmıştı.

POLONYA, 4 MİG-29 SAVAŞ UÇAĞI GÖNDERİYOR

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya önümüzdeki birkaç gün içinde Sovyet yapımı 4 adet MiG-29 göndereceklerini duyurmuştu. Duda, “İlk olarak 4 uçağı tam çalışır halde Ukrayna'ya teslim edeceğiz. Diğer uçakların bakımı yapılıyor ve hazırlanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski daha önce yaptığı açıklamalarda, ülkesinin Rusya'nın işgaline etkili bir şekilde karşı koymak için savaş uçaklarına ihtiyacı olduğunu vurgulamıştı. İngiltere ve ABD ise Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyi reddetmişti.

Batılı ülkelerin çoğu, çatışmanın Ukrayna sınırlarını aşmasına yol açabileceği endişesiyle Kiev’e savaş uçağı gönderilmesi konusuna mesafeli yaklaşıyor.

(İHA-AA)