Slowdive’dan  muhteşem geri dönüş

1990’ları hatırlayan ya da o dönem müziğine meraklı olanlar bilir. Kariyerlerine o yıllarda başlayıp milenyumu görenler kadar 1990’lar devam ederken kapıya kilit vuran ekiplerin birçoğu da hayranlık uyandırıcı şarkılara imza atmışlardı. Onlardan biri de Slowdive’dır. 2014’te kilidi kırdılar ve konserlere geri döndüler. Geçen hafta ise sekiz şarkılık bir albüm çıkardılar. Yirmi iki yıl sonraki ilk albümleri bu. Sonda söyleyeceğimi şimdiden belirtmeme izin verin. Bir grup neredeyse çeyrek yüzyıl aradan sonra ancak bu kadar kusursuz geri dönebilirdi.

slowdive-dan-muhtesem-geri-donus-286691-1.Bu geri dönüş hafife alınamaz. Klişe ’90’lar nostaljisi olamayacak kadar başka çünkü. Reading çıkışlı ekip burada her şeyi yeniden inşa etmiyor. Nerede bıraktıklarının farkındalar ve o noktayı daha yukarı taşıyorlar. 1995 tarihli üçüncü albümleri Pygmalion’un ardından izin isteyip perdeleri kapatmışlardı. Bundan üç yıl önce konserlere tekrar başladıklarında içlerinde biriken heyecan belli oluyordu. İşte o heyecan birkaç gün önce çıkan self-titled yeni albümlerine de baştan sona sirayet ediyor. Akıp giden her şarkı, gitar kanallarının içine gömülerek kulakta flu bir tat bırakan her sözcük Slowdive’ın geri dönüşünü kutsuyor.

“Yeni bir Slowdive” diyenlere inanmayın. Sound olarak yeni değiller ve yeni olmayışları mükemmel hissettiriyor. Slowdive prodüksiyonu az bir filmi tek başına büyüten karakter oyuncusu kadar özgüvenli yeni şarkılarında. Sözlerle yükselen bir albüm iyidir. Sözleri bir kenara bıraktığında hâlâ yere çakılmayan bir albüm ise muhteşemdir. Slowdive’ın yeni kaydı bu ikinci cümlenin içinde.

Henüz açılıştaki Slomo ile nereye geldiğinizi hatırlıyorsunuz. “İşte Slowdive dünyası.” Oysa Slomo sadece bir başlangıç. Hemen arkasından ses veren Star Roving başlı başına bir şehir. Shoegaze tavrının şehri. Star Roving agresif, hit ve bağımsız. Ama tek şarkılık bir albüm değil bu. Star Roving yalnız değil. Onu Sugar for the Pill, Everyone Knows, Falling Ashes gibi üst perdeden şarkılarla birlikte anmak lazım. Alt. rock beşlisinin 2017’deki dönüşü o kadar vurucu, güçlü ve muhteşem ki sekiz şarkıdan fazlasını istiyorsunuz. 2017’deki Slowdive, 1995’teki Slowdive’dan daha büyük. Bunu Oasis bile yapamaz.

slowdive-dan-muhtesem-geri-donus-286692-1.